Zdroj: BENU Česká republika

Jak posílit imunitu u dospělých nejenom v podzimních dnech?

Máte také obavy z podzimních a zimních měsíců, protože jsou pro vás každoročně synonymem pro nachlazení a chřipku? Pojďte se s námi podívat na užitečné tipy, jak posílit svou imunitu. Nedovolte chladnému počasí, aby na vás vyzrálo.  

Doplňky stravy pro chladné období

První studený vítr, a už na sobě cítíte příznaky nachlazení? V tom případě je zřejmě na vině nedostatečně pracující imunitní systém. Možná i vy několikrát za rok musíte své neduhy řešit pomocí antibiotik – a vaše tělo již na jejich léčbu přestává reagovat. Místo toho se raději zaměřte na pravidelnou prevenci a pořiďte si léky na posílení imunity. S těmito přípravky se vaše imunita opět nastartuje, a vy budete tak i v době chřipek mít dostatečný obranný štít.

Vsaďte na vitamín C

Možná se vám tento vitamín zdá velmi obyčejný a běžně dostupný na to, abyste mu věnovali zvýšenou pozornost. Opak je ale pravdou! Tato důležitá látka, kterou si náš organismus nedokáže vyrobit sám, je významným antioxidantem i vitamínem upevňujícím imunitu. Kromě toho, že vitamín C přispívá ke snížení únavy a vyčerpání, dokáže přispět k normální činnosti nervové soustavy, tvorbě kolagenu i ke správnému fungování krevních cév, kostí, chrupavek, kůže i zubů. Kromě jiného také vitamín C přispívá k normální psychické činnosti.

Betaglukany si oblíbilo velké množství lidí

V poslední době se lidé stále více snaží do svého jídelníčku zařazovat užitečné doplňky stravy. Kromě kolostra, které dokáže upevnit imunitu, se na tomto poli skvěle osvědčily betaglukany. Tyto aktivní polysacharidy získané z buněčné stěny různých užitečných hub, jako je například hlíva ústřičná, mají velmi pozitivní vliv na obranyschopnost organismu. Sice je vhodné je užívat v jakémkoliv ročním období, ale největší oblibě se těší právě během chladných měsíců. Tyto látky jsou schopny aktivovat makrofágy, co pohlcují cizorodé parazitující látky v těle.

Probiotika upevní imunitu i odstraní patogeny

Přemýšlíte, jak posílit imunitní systém? V tom případě je dobré vědět, že probiotika jsou tělu prospěšné živé bakterie mléčného kvašení, které příznivě ovlivňují stav střevní mikroflóry v tlustém střevě. Právě tam se tvoří většina imunity našeho organismu. Probiotika dokážou také zajistit, aby patogenní organismy nepřežily v trávicím traktu, a aby byla obranyschopnost našeho těla upevněna. Kromě tohoto důležitého faktoru také probiotika udržují optimální pH prostředí, kde je zajištěno správné fungování buněk imunitního systému.

Jaké vitamíny a minerály by nám neměly chybět?

Pokud nejste vyloženě příznivci zdravého životního stylu a bedlivě si nehlídáte pestrý a vyvážený jídelníček, je pravděpodobné, že vašemu tělu chybí některé základní vitamíny a minerály. Jejich nedostatek má za příčinu vznik mnoha různých nemocí.

  • Aby imunita fungovala správně, osvědčuje se kromě vitamínu C i selen a zinek.
  • Pro imunitní procesy je důležitý také vitamín A a D.
  • Komplex vitamínů B je potřebný pro dobrou obranyschopnost.
  • Správné funkci nervového systému zase napomáhá hořčík.

Každý den trochu pohybu

Jelikož se převážná část našeho obranného systému tvoří ve střevech, je nesmírně důležité, abychom se každý den hýbali. Bohatě postačí, když si budete stanovovat pravidelné a dosažitelné cíle – například každý den ujít pěšky jednu zastávku MHD nebo se projít okolo vašeho domu. Pravidelný pohyb se stane vítanou změnou každodenní rutiny.

Další z tipů, tentokrát z pole tradiční medicíny, je třapatka nachová, tedy echinacea. Její kořen schraňuje nejvíce účinných látek a podporuje správnou funkci dýchacích i močových cest. Mimo jiné má pravidelné užívání třapatky pozitivní účinek na imunitní systém.