Video placeholde

Ktož jsú boží bojovníci verze 2020. Legendární husitský chorál v podání 125 hudebníků z celého světa

Událost s mezinárodním rozměrem se o uplynulém víkendu odehrála při oslavách výročí 600 let města Tábor. V sobotu zde byla veřejnosti představena hudební originalita v podobě nové aranže slavného chorálu Ktož jsú boží bojovníci. Do „verze 2020“ se zapojilo 125 hudebníků z celého světa. Poslechněte si píseň ve videu v úvodu článku.

Tento výjimečný počin vymyslel a zrealizoval spolu se starostou Tábora Štěpánem Pavlíkem rodák z tohoto jihočeského města a hudební producent Mirek Váňa. Ten už dříve spolupracoval s hvězdami jako jsou Quincy Jones, Metallica, Dream Theater či tuzemská ikona Petr Janda z Olympicu. 

Premiéra nové nahrávky písně Ktož jsú boží bojovníci, která je nazývána druhou českou hymnou, zazněla při letošních oslavách města Tábor. Účastníci si mohli poslechnout husitský chorál tak, jak ještě nikdy nezazněl. Na nové aranži se podílelo 125 hudebníků ze 41 zemí a 6 kontinentů. Na hlavním produktu hudební práce, tedy na orchestrální a zpívané verzi chorálu, se podílelo 43 interpretů.

Hudební projekt nové interpretace chorálu vznikal celé léto. „Smyslem byla aranž známé písně, která nepoškodí originální myšlenku kompozice, pouze ji obohatí a přesune do jiné žánrové roviny. Přestože píseň pochází z 15. století, je nadčasová a má co říci nejen dnešní, ale i budoucím generacím,“ říká Mirek Váňa. Pandemie koronaviru Covid-19 samozřejmě značně zasáhla i do plánů hudebníků, nakonec se ale tento celosvětový počin podařilo zorganizovat a uvést v život i pomocí online komunikačních nástrojů. „Posluchači díky tomu dostanou příležitost nahlédnout do soukromí hudebníků po celém světě, jelikož se natáčelo v domácích studiích, obývácích, zahradách či sklepech,“ dodává Váňa.

V nové aranži chorálu se představily jazzové ikony jako Kenny Werner (USA) nebo Emil Viklický, bollywoodská megastar a producent Clinton Cerejo (Indie) a na Grammy nominovaní hudebníci Chandriku Tandon (Indie/USA) a Mohamed Araki (Súdan). Výraznou stopu zanechala také slovenská zpěvačka a skladatelka Ester Wiesnerová. Českou hudební scénu reprezentují Petr Janda z Olympicu (chorál natočil jako duet se svým vnukem, saxofonistou Petrem Jandou nejmladším), český král swingu Petr Kroutil, klavírista a skladatel Tomáš Kačo, rock-metalový kytarista a producent Dodo Doležal. Ten spolu se svým synem, Milošem Doležalem Jr, nahráli hlavní vokální linky s Mladenem Djelmem z Tábora tak, aby skladba dostala správný slovanský „feeling". 

Kreativita desítek muzikantů dala vzniknout také Videotéce inspirace (Library of Inspiration). Ve videotéce lze husitský chorál „zažít“ v různých provedeních – od jazzu, country, metalu, Bollywood popu až po elektronickou hudbu. Vybraná videa představují nejen různorodé hudební styly a neobvyklé nástroje, ale také poukazují na kulturní odkazy ze všech koutů světa.