Ve své době největší evropská mince z ryzího zlata vyražená v Rakouské mincovně o váze 31,1 kg, což je přesně 1000 uncí a průměru 37 centimetrů v hodnotě 1,1 milionu Euro, byla poprvé v České republice k vidění na veletrhu Sběratel. Kupce ale nenašla, nebyla totiž na prodej.

Ve své době největší evropská mince z ryzího zlata vyražená v Rakouské mincovně o váze 31,1 kg, což je přesně 1000 uncí a průměru 37 centimetrů v hodnotě 1,1 milionu Euro, byla poprvé v České republice k vidění na veletrhu Sběratel. Kupce ale nenašla, nebyla totiž na prodej. Zdroj: Veletrh sběratelů

Látková poštovní známka Rakouské pošty (bude na veletrhu i letos) – navzdory materiálu ji lze normálně nalepit na pohled a poslat
Autogramy známých osobností jako jsou třeba první pokořitelé Měsíce, rychle rostou na ceně.
Mince nemusí být jen kulatý plíšek. Sbírání mincí dnes může být opravdová zábava, zvlášť když mají podobu sopky, Medúzy nebo podkovy pro štěstí.
Mince nemusí být jen kulatý plíšek. Sbírání mincí dnes může být opravdová zábava, zvlášť když mají podobu sopky, Medúzy nebo podkovy pro štěstí.
Mince nemusí být jen kulatý plíšek. Sbírání mincí dnes může být opravdová zábava, zvlášť když mají podobu sopky, Medúzy nebo podkovy pro štěstí.
9
Fotogalerie

Sběratelské kuriozity: Hračky z kinder vajíček, látková známka nebo mušle z dovolené

Co Čech to sběratel? Přiznejme si, že na tom trochu pravdy bude. Téměř každý z nás v dětství něco sbíral. Nejčastěji například hokejové kartičky, zátky od piva, samolepky, nebo turistické známky. Ti trpělivější se svým koníčkem pokračovali až do dospělosti, jenom z těchto na první pohled obyčejných věcí přešli na opravdové unikáty. Někdy se jedná až o bizarní předměty.

Poštovní známky nemusí být vyrobené pouze z papíru. Existuje i méně obvyklá látková známka od Rakouské pošty. Navzdory materiálu ji můžete normálně nalepit na dopis a poslat. Byla by jí ale škoda. Tuto raritu můžete zahlédnout na vlastní oči, pokud navštívíte mezinárodní veletrh Sběratel, který se bude konat v Praze 11. a 12. září.

Látka není jediným neobvyklým materiálem, ze kterého kdy byla známka vyrobena. Ve Švýcarsku například vyrobili poštovní známku ze dřeva, v USA zase z plastu. O velice kuriózní variantu se ale postaral jiný stát. Série sedmi samolepících známek v podobě malých gramodesek spatřila světlo světa v Bhútánu. Příjemce, který měl doma gramofon si tak mohl v 80. letech, kdy byla známka představena, přehrát bhútánskou hymnu či lidové písně.

Mince v různých podobách

Stejně jako známky, patří k nejčastějším sběratelským předmětům mince. Aby sběratele jejich koníček neomrzel, objevily se i jiné podoby mincí, než jen je pouhý kulatý plíšek. Jejich sbírání tak dnes může být opravdová zábava, zvlášť když mají tvar sopky, medúzy nebo podkovy pro štěstí.

Co se týče mincí, tak má dokonce Česká republika svůj unikát. U příležitosti sta let republiky byla vyrobena zlatá mince, která váží přes 130 kilogramů. Jedná se o největší minci v Evropě a druhou největší na světě. Její nominální hodnota je 100 milionů korun.

Autogramy nezklamou

Podpisy známých osobností se sbírají ve velkém po celém světě. Oproti ostatním předmětům mají nesmírnou výhodu v tom, že kvůli nim nemusíte vystěhovat garáž, jsou totiž skladné. Navíc autogramy rychle a neustále rostou na ceně. Pokud jsou tedy pravé a nenačmárali jste si je sami.

Nejdražším autogramem na světě je ten od amerického prezidenta George Washingtona. V roce 2012 se prodal za necelých 10 milionů dolarů. Američtí prezidenti v tomto sběratelském oboru táhnou, druhý nejdražší podpis totiž patří Abrahamu Lincolnovi z roku 1864. Jeho cena je 3,7 milionů dolarů.

Miniaturní předměty

Uskladnit doma největší sběratelské kousky není zas taková legrace. Zajímavější často bývají ty nejmenší předměty. Mezi ně patří i rekordně nejmenší česká kytara, která měří pouhých 51 milimetrů. Model vznikl už v roce 1982 a zatím u nás nikdo s menším nepřišel.

Zato ve světě existuje kytara ještě menší. Je vyrobena z křemíku a má délku přibližně 50 mikrometrů, její struny jsou tlusté jeden nanometr. Nejmenší kytaru na světě vytvořili v roce 1997 vědci z Cornellovy Univerzity.

Telefonní a platební karty

Platebními kartami nemusíte jenom platit, lze je taky sbírat. Ty nejluxusnější karty jsou ze zlata a tím pádem sedmkrát těžší než běžné platební karty. V peněžence by se vám tak pronesla. Mezi sběrateli jsou také oblíbené telefonní karty, které už možná někteří ani nepamatují. Používali se do veřejných telefonních budek a jejich vzhled je opravdu pestrý. Zřejmě i díky tomu se těší tak velkému zájmu.

Hračky z Kinder vajíček

Všechny předměty, které sbírají děti, přeci jenom nejsou bezcenné. Důkazem jsou hračky z legendárních Kinder vajíček. Nevěřili byste, jak populární mohou být i u dospělých, kteří sbírají celé série hraček. Do této zábavy se tak může jednoduše zapojit celá rodina.

Mušle z dovolené

Věděli jste, že existuje Český klub sběratelů lastur? Neobvyklý koníček, kdy si rodina z dovolené přiveze pár mušlí, tak nemusí končit pouze tím, že si je položí na poličku. Mezi sběrateli probíhají výměny a ti největší nadšenci mají i několik tisíc kusů lastur. Stejně jako u ostatních předmětů sběratelé nakupují vzácné kousky i přes internet. Ve výsledku tak nutně nemusí k moři.

Možná si řeknete, že mušle nemohou mít žádnou cenu. Opak je ale pravdou. Hodnota nejcennějších mušlí může vyšplhat až na 250 tisíc korun. Čím hlouběji lastury žijí, tím větší mají cenu. Je těžké se k nim dostat a tím pádem je nemá každý. Odvézt si mušli ze zahraničí není přitom až tak lehké. V některých státech je vyžadováno vývozní povolení. Jinak vám může hrozit dokonce vězení.