Lysohlávky mají halucinogenní účinky.

Lysohlávky mají halucinogenní účinky. Zdroj: Profimedia.cz

Úleva pro smrtelně nemocné pacienty. Kanada povolila použití psychedelických hub

Bezmála půl století nemohl nikdo v Kanadě legálně použít takzvané magické houby s psychedelickými účinky. Tamní vláda je v roce 1974 postavila mimo zákon. První oficiální výjimku ministerstvo zdravotnictví udělilo až minulý týden. Vyhovělo tak žádosti čtveřice pacientů trpících nevyléčitelnou formou rakoviny. Na tiskové konferenci to 4. srpna oznámila nezisková organizace Therapeutic Psilocybin (TheraPsil).

Konvenční léky v některých případech údajně nefungují, vznikla proto poptávka po náhradě. O udělení výjimky ze zákona o regulaci mimo jiné i psychoaktivních substancí zažádala v dubnu skupina pacientů, které pojí nepříznivá diagnóza. Látka psilocybin, obsažená například v kouzelných houbách, jim prý má pomoci ve vyrovnání se se stresem způsobeným nečekanými komplikacemi. A kanadská ministryně zdravotnictví Patty Hajduová se jim po více než sto dnech rozhodla vyhovět.

„Vnímám to jako pozitivní výsledek snahy lidí, kteří ukázali skutečný soucit,“ komentoval podle webu therapsil.ca pacient Thomas Hartle. „Jsem vděčný, že se v léčbě mohu posunout,“ dodal. „Uznání toho, jakou bolest jsem v poslední době musela snášet, pro mě znamená hodně,“ vyjádřila svůj vděk nemocná Laurie Brooks.

Naději pacientů na úlevu od drtivého tlaku podpořila studie zveřejněná v měsíčníku Journal of Psychopharmacology. Ta mapuje dlouhodobé důsledky užívání psilocybinu na lidskou psychiku a jeho využití při léčbě rakoviny. U smrtelně nemocných jedinců prý zmírňuje příznaky deprese a úzkostlivých stavů. Nicméně autoři výzkumu také uvedli, že vyvozené závěry jsou pouze omezené.

Výše zmíněná organizace TheraPsil prosazující legalizaci a přístupnost psilocybinové terapie na kanadském území tak zaznamenala výrazný úspěch. Vláda nikdy dříve podobnou výjimku neschválila. „Přestože to trvalo dlouho, jsme ohromeni ochotou poslouchat pacienty, kteří dříve nebyli vyslyšeni,“ řekl předseda spolku doktor Bruce Tobin.

Psilocybin ve světě

Kanada se tímto způsobem přiblížila některým zemím ve světě, kde psilocybin nespadá do kategorie striktně zakázaných látek. Výrazný příklad představuje Brazílie. Ve dvousetmilionovém jihoamerickém státě je sice psilocybin technicky nelegální, ovšem pěstování, konzumace ani prodej kouzelných hub v rozporu se zákonem není.

Díru v protidrogových opatřeních má i Nizozemí. Psilocybin i „houby“ zde platí za ilegální, existuje však zdatná a hlavně zákonná náhrada ve formě magických lanýžů. Na karibské Jamajce zas uživatele „houbiček“ nesvazují v podstatě žádná omezení. V České republice je držení lysohlávek legální, trestné je však jejich předávání druhé osobě. Účinné látky (psilocybin a psilocin) jsou však na seznamu zakázaných látek, což např. velmi znesnadňuje některé přírodovědecké výzkumy. Povoleno je však maximálně 40 kusů hub obsahujících psychoaktivní látky.