kasárna Karlín

kasárna Karlín Zdroj: Mall TV

Navzdory tomu, že se jedná o kulturní památku, je stav objektu čím dál žalostnější
Architekt Adam Gebrian před chátrající vojenskou budovou, jejíž budoucnost je nejistá
3
Fotogalerie

Ze Švejkových kasáren zbyla ruina. Jejich osud připomíná stejnou frašku jako historky dobrého vojáka

„To už je tak v přirozenosti lidský, že se člověk mejlí až do svý smrti. Proto říkám, že jsou lidi chybující, že se mejlejí, ať je učenej, nebo pitomej, nevzdělanej blbec. Mejlejí se i ministři,” připouští shovívavě hlavní hrdina Haškova humoristického románu Josef Švejk. V případě jeho domovského útvaru, kterým byla na začátku 20. století dnešní Kasárna Karlín, se současná politická reprezentace spletla hned několikrát. Příběh svého času největší a nejmodernější vojenské budovy v Praze, kde sídlil 91. pěší pluk rakousko-uherské armády, jakoby byl pokračováním tragikomických historek dobrého vojáka.

Zatímco v padesátých letech 19. století dokázala pětipodlažní Kasárna Karlín pojmout až dva tisíce mužů, dnes zejí prázdnotou. Jejich bývalý vlastník ministerstvo obrany je v roce 2013 nabídl k prodeji, nicméně tender tehdy skončil fiaskem a neúspěšný pokus o privatizaci vyřešil převod na ministerstvo spravedlnosti. To zamýšlelo pozdně klasicistní budovu přestavět na justiční palác a v mezičase plánované přeměny poskytlo rozlehlý dvůr, který lze s nadsázkou označit za největší pražské náměstí bez aut, k provozování společenského a kulturního centra.

„Umíme pouze dva způsoby rekonstrukce. Jeden je, že objekt dokonale rekonstruujme za obrovské peníze, takže to vypadá jako novostavba. Ten druhý, že ho používáme jako ruinu a chováme se, jako by se nic nedělo. Jsou to dva extrémy, které ovládáme, ale cokoli mezi tím nám moc nejde,“ poukazuje na nedostatky přístupu k historickým objektům architekt Adam Gebrian.

 V současném využití vidí ale i pozitiva. „Mám radost, že součástí velkého veřejného prostoru jsou i umělecké intervence, například práce Čestmíra Sušky nebo Františka Skály,“ dodává. Otázkou je, jak dlouho mu jeho nadšení vydrží. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových totiž před pár dny oznámil, že vybral nového nájemce. A také na fakt, že o budoucnosti areálu rozhoduje územní plán města, podle kterého je určen pouze pro armádní a související účely…

Než se začne psát další kapitola Kasáren Karlín, můžete si je prohlédnout v pořadu internetové televize Mall.tv s názvem Gebrian: Plus/Minus. Nebo využít dost možná jednu z posledních příležitostí k osobní návštěvě a v rámci festivalu Open House Praha vidět první zářijový víkend i běžně nepřístupné části prvního patra, pokoje staré budovy kasáren, bývalou vojenskou kuchyň, prostory bývalého bazénu, sprch, převlékáren, nebo armádních garáží.