Koncert Ringo Starra v Praze

Koncert Ringo Starra v Praze Zdroj: Pavel Machan

Ringo Starr
Beatles s oceněním.
princ William Ringo Starra povýšil do rytířského stavu.
Beatles s oceněním.
Ringo Starr se stal rytířem.
14
Fotogalerie

Světoznámý hudebník, který namluvil Mašinku Tomáše. Bubeník The Beatles Ringo Starr slaví osmdesátiny

Zažil vřískající fanynky, ale také rozpad jedné z nejznámějších kapel populární hudby. Ringo Starr je společně s Paulem McCartneym poslední žijící člen The Beatles. Začátky v ikonickém uskupení přitom nebyly vůbec jednoduché a příznivci mu to dávali jasně najevo. Po konci kapely se i nadále věnoval hudbě a dnes slaví životní jubileum.

Narodil se jako Richard Starkey 7. července 1940 v Liverpoolu. Jeho dětství nebylo procházkou růžovým sadem, budoucí hudebník byl často nemocný a zameškával školní docházku. V osmi letech ještě pořádně neuměl číst a měl problém s počítáním. Mezery si doplnil, ale poté přišla další rána, tentokrát mu byla zjištěna tuberkulóza.

Z Lazara se stává Ringo

Mladík strávil dva roky v sanatoriu, a právě zaměstnanci zdravotnického zařízení jej přivedli k bubnování. Chtěli stimulovat motorickou aktivitu a také zmírnit nudu. Starkey se připojil k nemocniční kapele, kde hrál na improvizované bubny. „Po návratu domů jsem dostal od prarodičů mandolínu a bendžo, ale ani jedno jsem nechtěl. Mou láskou byly bubny,“ řekl v jednom z rozhovorů Ringo Starr.

Liverpoolský rodák se začal více zajímat o hudební dění okol něj. V roce 1957 dostal první pořádné bubny, byly sice z druhé ruky, ale to tehdy vůbec nevadilo. Ringo měl tehdy přezdívku Lazar, kvůli svým nemocem. Působil v několika kapelách jako například Rory Storm and The Hurricanes. Na prahu 60. let vzniká jeho hudební jméno Ringo Starr, které dostal po své zálibě nošení prstenů. „Přijmení“ Starr vzniklo ze zkrácení Starkey, protože mladý bubeník si myslel, že jméno se pro něj nehodí.

Mašinka Tomáš

Hvězdná chvíle nastala v srpnu roku 1962, kdy Ringo Starra oslovil manažer kapely Beatles Brian Epstein. Řešil problém na pozici bubeník, protože vyhodil Pete Besta. Důvod byl prostý, Best si nesedl se zbytkem kapely. Ringo Starr odehrál první koncert 18. srpna 1962. Střídání stráží nebylo tak jednoduché, jak se zdálo.

„Pete navždy, Ringo nikdy!“ skandovalo se na koncertech. George Harrison si po jedné z hádek s fanoušky odnesl monokl, manažer kapely pro změnu řešil propíchané pneumatiky. Situace se uklidnila až v listopadu téhož roku, Starr se stal nedílnou součástí hudební skupiny. V roce 1964 se dokonce nejprodávanějším produktem kapely staly placičky, kde stálo: „I love Ringo!“

S Beatles vydržel až do konce roku 1970, poté se vydal na sólovou dráhu. Písně z jeho alba Ringo opanovaly horní příčky americké hitparády. V dalších letech si bubeník činil i v jiných oborech, nadaboval dvě série dětského pořadu Mašinka Tomáš a jeho přátelé. Na začátku 90. let si dokonce zahrál sám sebe v jednom z dílů seriálu Simpsonovi.

Aktuálně se známý hudebník věnuje charitativní činnosti, zahrál si například na koncert pro Haiti. V roce 2018 ze z Ringo Starra stal Sir Ringo Starr. Bubeník je stále činný a ani věk pro něj není překážkou, loni vydal album What´s My Name.

Hodně štěstí, sire!