Otevření Pražských Benátek po koronavirové pauze

Otevření Pražských Benátek po koronavirové pauze Zdroj: Hana Vincourová

Otevření Pražských Benátek po koronavirové pauze
Otevření Pražských Benátek po koronavirové pauze
Otevření Pražských Benátek po koronavirové pauze
Otevření Pražských Benátek po koronavirové pauze
Otevření Pražských Benátek po koronavirové pauze
10
Fotogalerie

Canal Grande u Karlova mostu. Pražské Benátky se otevřely po koronapauze, bez turistů strádají

Kanálu Čertovka v centru Prahy se ne nadarmo přezdívá Pražské Benátky. A jsou se vším všudy. Soukromá společnost Pražské Benátky totiž na druhém břehu Vltavy nabízí právě plavby po Vltavě v duchu italských převozníků. V pátek 3. července se Pražské Benátky spolu s Muzeem Karlova mostu daly po tříměsíční pauze znovu do provozu. Ředitel společnosti Zdeněk Bergman alias „převozník pražský“ přiznává, že bez zahraničních turistů je na tom společnost finančně dost špatně a je otázka, jestli domácí návštěvníci dokážou flotilu podržet nad vodou.

Čím může být pro české turisty návštěva Pražských Benátek lákavá? V první řadě je to samotná plavba Vodouchem, Plavuní nebo Puškvorcem. „Plavidla jsou pojmenovaná tak, aby propagovala českou faunu a flóru spojenou s vodním prostředím,“ vysvětluje Bergman, jak lodě typu „vodouch“ přišly ke svým jménům. Během plavby je možnost si prohlédnout nejvýznamnější pražské dominanty v klidu a z nového úhlu. Přístaviště pod Karlovým mostem je jedním z posledních míst, kde je možné zahlédnout spodní stranu zbytků Juditina mostu, předchůdce Karlova.

 „Dobrý den, já jsem vaše kapitánka a průvodkyně a uvidí se, jestli jsem to za tu dobu nezapomněla“ směje se kormidelnice Markéta, stylově oblečená v námořnickém, a manévruje loď na volnou Vltavu. Plavidlo líně podpluje Karlův most, pak se stočí do Čertovky, pokračuje až pod Mánesův most a postupně si to šine zpátky. Průvodkyně během toho dokazuje, že její výklad koronavirovou přestávkou nijak neutrpěl: Čertovka se dost možná jmenuje podle drbny, která tam chodila špehovat mladé páry, Karlův most na konci 19. století zčásti strhla velká voda, a proto jsou tři jeho oblouky vyplněné betonem, Stalinova socha, která na přelomu padesátých a šedesátých let zdobila Letnou, byla stejně vysoká, jako je dnešní kyvadlo. O podobné atraktivní detaily z české historie při plavbě není nouze.

Češi se za pražskými památkami nehrnou

I když bude sezóna úplně jiná než obvykle, Markéta se na ni stejně těší: „S lidmi si víc popovídám a třeba se od Pražáků dozvím něco, co ještě nevím. S českými prohlídkami bude na spoustu věcí víc prostoru.“

Přidružené Muzeum Karlova mostu se přizpůsobilo převážně české klientele třeba výukovými programy a pracovními listy pro české žáky. „Češi jsou schopní strávit týden v Paříži nebo v Benátkách, ale do Prahy jezdí spíše do divadla a na nákup. Budeme se teď opravdu snažit, aby se v Praze cítili jako doma,“ říká Bergman.

Pražské Benátky, které stojí také za monumentální Svatojánskou slavností Navalis, kdy se pod Karlův most tradičně sjíždějí lodní procesí na počest svatého Jana Nepomuckého, nyní čerpají ze svých rezerv a byly nuceny krátce propustit velkou část zaměstnanců. „Náš problém je, že jsme soukromá společnost v centru Prahy a nedostaneme žádnou podporu. Musíme naši nabídku proto pro české turisty oživit a nějak přečkat rok nebo dva, než se přiblížíme k normálu před koronakrizí.“