Zdroj: Attractive Global

Majitel společnosti Attractive Global Mário Červenka
5
Fotogalerie

Kousek od Prahy vzniká moderní obytná čtvrť. Najdete tam vesnický klid a městský komfort

V obci Smilovice, jen 20 minut od Prahy, se spustila výstavba obytné čtvrti s 29 rodinnými domy. Sází především na moderní technologie, dobrou dostupnost i citlivě navržený interiér.

Smilovice, klidná vesnice nedaleko Mladé Boleslavi

Obec Smilovice se nachází kousek od Mladé Boleslavi. Samozřejmostí v obci je školka, škola, zdravotní středisko, dětská hřiště i spousta krásné přírody na trávení volnočasových aktivit. Nedílnou součástí je rybník o rozloze 1,2 ha, který je využíván ke sportovnímu rybolovu. Domy se nacházejí na nově vybudované komunikaci a jsou zasazeny uprostřed zeleně a jen co by kamenem dohodil od okolní přírody.

První fáze výstavby již odstartovala

Výstavba první fáze začala během šíření viru COVID-19. Aktuálně se realizuje výstavba 17 domů, která bude ukončena v průběhu jednoho roku. Souběžně začala minulý měsíc druhá fáze výstavby 12 bungalovů. Inženýrské sítě a komunikace jsou již vybudované.

Vytápění tepelným čerpadlem i krbové pece

Velkou výhodou je, že nízkoenergetické bungalovy i dvoupatrové domy si bude možné zakoupit na klíč. Citlivě navržený interiér rodinných domů od designérky Alexandry Rybárové poskytuje bydlení na vesnici s nádechem luxusu. Vytápění budou zajišťovat tepelná čerpadla a jako doplněk jsou navrženy třeba i krbové pece.

Attractive Global

„Mám rád přírodní a hlavně kvalitní materiály,“ říká majitel společnosti Attractive Global Mário Červenka, která za výstavbou těchto rodinných domů stojí

Proč jste se rozhodli s výstavbou začít právě v této oblasti?

K výstavbě v této lokalitě jsme se dostali náhodou. Při neustálých cestách na obchodní setkání v Mladé Boleslavi a v Praze jsem se dozvěděl o prodeji pozemků v této lokalitě. Dá se říci, že atmosféra je to první, co mě osloví, když někam přijdu – líbila se mi tato klidná zóna. Čtvrť Rezidence Smilovice se nachází v obci Smilovice, část Újezdec u Luštěnic, což je zhruba 15 km od Mladé Boleslavi a 20 min autem do Prahy.

Toto je váš první projekt v Čechách?

Ne, není. Náš pilotní projekt začal před zhruba dvěma lety v Opočně. Vznikly tam startovací byty pro kmenové zaměstnance kvasinské automobilky. Jde o spolupráci největšího zaměstnavatele v kraji, radnice a soukromého developera. Cílem je jednak zajistit slušné bydlení pro pracovníky závodu, jednak pro město do budoucna i možný příliv obyvatel. Naše společnost odkoupila rozestavěné bytové domy, dokončila je a ve spolupráci s automobilkou je poskytuje kmenovým zaměstnancům. Původně měly v lokalitě vzniknout byty pro místní i jiné zájemce. Firma, která začala s jejich výstavbou, ale zkrachovala a město na dostavbu peníze nemělo. Starostku obce Opočno oslovila automobilka, zda by jim nemohli pomoci a nevybudovali v obci nějaké zařízení. Starostka jim nabídla tyto rozestavěné domy, automobilka se pak s námi dohodla na jejich dostavbě. Domy i byty, které jsou pronajímány kmenovým zaměstnancům automobilky, spravujeme my. Jde zhruba o šedesát startovacích bytů.

Majitel společnosti Attractive Global Mário ČervenkaMajitel společnosti Attractive Global Mário Červenka | Attractive Global

Je zde kladen velký důraz i na samotný interiér domů. Co všechno nabízí?

Citlivě navržený interiér rodinných domů je od naší dvorní designérky Alexandry Rybárové z Goldfish Interiors a předurčuje bydlení na venkově s nádechem luxusu pro různě náročné kategorie lidí. V každém domě je zakomponována krbová vložka, která umocňuje příjemnou atmosféru a teplo domova. Snažila se vytvořit harmonii nejen v rámci interiéru, ale také aby vnitřní prostředí bylo kompaktní s tím vnějším. Pak šlo už jen o doladění některých detailů.  

Zbrzdila nějak nedávná krize vaši výstavbu? S jakým největším problém jste se potýkali?

Naše společnost měla naplánovanou výstavbu koncem února. První výkop se uskutečnil 10. 3. 2020, což byl začátek COVID-19. Společnost se tedy neustále potýkala s dodržováním všech opatření souvisejících se zamezením šíření viru, čímž se podmínky při výstavbě značně komplikovaly. Nejhorší období bylo během zavření hranic. Výstavba a hlavně její kontrola se těžko řídí na dálku. Bylo však nutné tento boj vyhrát. Svět se nezastavil, jen zpomalil.

Co je pro vás osobně u bydlení nejdůležitější?

Mám rád přírodní a kvalitní materiály. Dřevo a kámen nikoho doma neomrzí. Dýchá z nich právě ta útulná, příjemná atmosféra, která je pro mě velmi důležitá.