Video placeholde
The Last of Us Part II
The Last of Us Part II
The Last of Us Part II
The Last of Us Part II
The Last of Us Part II
17
Fotogalerie

10 důvodů, proč nehrát Last of Us 2: Máte slabé srdce, jste pejskař nebo sexistické hovado

Jedná se o nejrychleji prodávanou hru na Playstation v dějinách této konzole. Last of Us 2 prodalo za 3 dny přes 4 miliony kopií. Recenzenti hru vychvalují, ale tisíce lidí po celém světě ji hodnotí špatně. Kde je ale ona pravda? Jedná se o hru roku, nebo o levičáckou agitku? Nejen tomu se věnujeme v našem podcastu. Pokud patříte k instantním haterům, ušetříme vám čas a hned na úvod vám nabídneme 10 důvodů, proč si druhý díl Last of Us rozhodně nezahrát. Pokud jste ale samostatně myslící bytosti, podívejte se na celé video a udělejte si o hře ucelený obrázek.

„Dali jsme si za úkol vyprávět nový druh příběhu, takový, který se točí kolem těžkých témat a který vás bude vyzývat nečekanými způsoby. Slyšet, jak v tolika z vás tato zkušenost rezonovala a jak započala tolik diskuzí, bylo úžasné,“ říká tvůrce hry Neil Druckmann z Naughty Dog. A to se rozhodně podařilo. Jen málokteré kulturní dílo šláplo tolika lidem na kuří oko. Někomu vadí, že tam jsou ženy, jinému, že tam je málo mužů, a dalším, že tam jsou lesby, které se i NĚKOLIKRÁT políbí. Právě pro tyto lidi, kteří hru často nenávidí, aniž by ji hráli, věnujeme těchto deset bodů. Ve videu v úvodu článku pak najdete dalších cca 99 důvodu, proč si ji naopak zahrát.

1) Nemáte rádi násilí a zabíjení

Last of Us 2 je postapokalyptický svět plný zombíků, a i přesto jsou ti nejhorší nepřátelé lidé. Hra vyniká bezprecedentním násilím a zabíjení je v ní opravdu moc. Vše má ale svůj smysl, který se odhalí v momentě, kdy hru hrajete déle než 10 hodin.

2) Máte slabý žaludek

Zabíjení je v této hře opravdu naturalistické. Nepřátelé při postřelení opravdu sténají, končetiny po zásahu brokovnice odlétnou a osoba s nožem v hrdle opravdu silně krvácí. A zombíci jsou ještě ošklivější, tedy nic pro slabé povahy. Navíc nezabíjíte anonymní padouchy, ale lidi se vlastním jménem, které zoufalí spolubojovníci volají, když najdou jejich mrtvolu.

3) Máte slabé srdce

Hra vás několikrát šokuje. Pro fanoušky hororů nic nového, pro občasné hráče adrenalinový zážitek. Lekaček tu je požehnaně a počítejte s tím, že tep půjde nahoru.

4) Máte rádi pejsky

Pro pejskaře (jako jsem já) asi nejhorší věc ve hře. Jedna z lidských frakcí, proti které bojujete, má psy. A ti vás vyčmuchají, i když o vás jejich páníčci nemají ani ponětí. Musíte proto likvidovat i tyto němé tváře a jejich kvičení je opravdu hodně sugestivní. Lidí jsem už ve hře popravil mnoho (a řadu z nich vážně brutálním způsobem), pejsky se ale snažím ušetřit, případně je usmrcuji rychle, zatímco na jejich lidské spolubojovníky házím Molotovovy koktejly.

5) Neradi ubližujete ženám

Ať už si o násilí ve hře Last of Us 2 myslíte, co chcete, nemůžete mu upřít jednu věc – je velmi demokratické. Zabíjíte tam protivníky všech barev pleti i pohlaví. Všiml jsem si třeba, že shodou náhod jsem zlikvidoval strašně moc zombie Asiatek.

6) Neradi se bojíte

Je to skutečně strašidelná hra. Atmosféra je hustá jako mlha nad rybníkem Brčálník. Nepřátelé se vás skutečně snaží najít, nechodí jen v předem určených koridorech a hudba či okolní zvuky ve vás svou naléhavostí vyvolávají nepříjemné pocity poměrně spolehlivě.

7) Jste fanoušky Johna Ramba a jeho způsobu řešení problémů

Jestli si opravdu chcete zastřílet, sáhněte spíše po sérii Call of Duty. Ve druhém díle platí už Joelova rada z jedničky „ať se každá rána počítá“. Nábojů je žalostně málo a vždycky tak o 1 až 2 méně, než kolik je nepřátel mezi vámi a cílem vaší cesty.

8) Nechcete si kupovat Playstation

Tuhle hru si nikde jinde nezahrajete. Pokud si nechcete kupovat konzoli od Sony, budete mít smůlu. Stejně jako v případě God of War, Uncharted, Bloodborne nebo posledního Spidermana.

9) Nemáte rádi mainstream

Last of Us 2 je fenomén, o kterém se bude ještě dlouho mluvit. Ať už chcete nebo ne, jedná se o revoluční videoherní počin a do letošního listopadu zřejmě hru roku. Pokud tedy ten Cyberpunk 2077 skutečně v listopadu vyjde.

10) Jste sexistické hovado, případně jen homofob

Hlavní hrdinka je žena. Je silná, sebevědomá a brutální. Většinu života totiž prožila v zombie apokalypse a prvního člověka zastřelila ve 13. A líbí se jí holky. Homosexualita se ve společnosti vyskytuje zhruba několik tisíc let, takže pokud ji odmítáte akceptovat, chyba je ve vás, a ne v těch ostatních. Zatímco Ellie v prvním díle potřebovala rodičovskou figuru (protože teprve dospívala), ve druhém je z ní žena, která potřebuje partnerku a lásku. Pokud pro vás představuje tento fakt problém, hru byste opravdu hrát neměli. Pokud se vám ale jen nelíbí tento nápad a četli jste třeba uniklé scénáře před vydáním hry, stejně dejte Last of Us 2 šanci. Většina lidí, co to udělala, názor na hru změnila. A pokud máte podezření, že se jedná o levičáckou propagandu, pak vězte, že vám tuto videohru doporučuje k zahrání redaktor Reflexu. To by samo o sobě mělo toto podezření vyvrátit.