5G Robot

5G Robot Zdroj: Huawei

Rakouské centrum pro seniory dostalo 5G robotického pomocníka. Návštěvníkům bude měřit teplotu

Rakouský operátor Liwest v centru pro seniory Spallerhof ve spolupráci se společnostmi Linz AG a Huawei uvedli do provozu prvního 5G robota. Hlavním úkolem robotizovaného pomocníka bude měřit tělesnou teplotu návštěvníkům zařízení. Cílem novinky je efektivně bojovat proti onemocnění Covid-19. 

Robot má 118 centimetrů, hmotnost 20 kilogramů, změří návstěvníkovi teplotu a připomene návštěvníkovi nasadit si roušku. „Nový zaměstnanec“, jak ho nazvala ředitelka zařízení Judit Stumpfová na úterní tiskové konferenci, která proběhla minulý týden, funguje na operačním systému Android a technologii 5G. Instalaci technologie 5G provedla technologická společnost Huawei ve spolupráci s rakouským operátorem Liwest. Jedná se tak o jednu z prvních aplikací 5G, které slouží i široké veřejnosti.

„Robot ‚přijde‘ a začne s obsluhou návstěvníka centra pro seniory. Ve své podstatě provádí stejnou práci jako člověk,“ vysvětluje Judit Stumpfová. V budoucnu by se měly kompetence pomocných zdravotnických robotů rozšířit například o rozvoz jídla nebo asistenci při dokumentaci, čímž by se výrazně snížilo pracovní zatížení zdravotnického personálu. V nepřetržitém provozu vydrží fungovat přibližně 16 hodin na jedno nabití.

5G Robot5G Robot|Huawei

„Díky tomuto úspěchu budeme v budoucnu schopni snadněji realizovat i další inovativní projekty podobné 5G robotům,“ řekl generální ředitel Huawei Rakousko Jackie Zhang. Huawei je v současnosti jedním z předních světových lídrů ve vývoji a zavádění technologie 5G.

Zdravotnický robot je dokonalým příkladem využití sítí páté generace v praxi. Mezi jejich výhody patří nejen značná rychlost datového přenosu, ale také množství nových funkcí a systémů. „Podle studie aplikovatelnosti 5G, kterou před časem představili odborníci z Roland Berger, ovlivní nástup nových sítí nespočet oblastí. Těmi jsou například věda a výzkum, vývoj nových technologií, média a zábava, výroba, veřejné služby, národní a regionální administrativa, fungování ekonomiky anebo sociální zabezpečení,“ dodává Tomáš Kolder, tiskový mluvčí korporátní divize Huawei.