Zdroj: Shutterstock

.
Nafukovací implantát
3
Fotogalerie

Muži pozor: řešit se dá neplodnost i problémy v posteli

Co trápí české muže? V posledních letech stoupá neplodnost a zvyšuje se také počet mužů, kteří v důsledku nemoci či úrazu trpí erektilní dysfunkcí. V obou těchto oblastech jde naštěstí medicína rychle dopředu, takže nemusíte zoufat, řešení se najde pro každého.

Boj s varikokélou pomůže s neplodností

S neplodností v Česku bojuje každý čtvrtý pár. Za neschopnost počít potomka mohou muži ve stejném procentu případů jako ženy. „O zvyšující se neplodnosti u mužů svědčí například výsledky posledních zájemců o darování spermatu u nás na klinice. Z pětadvaceti mužů splňoval pouze jeden kritéria dárce spermií,“ uvedl Jan Lacheta, primář centra reprodukční medicíny ISCARE.

Častou příčinou jejich neplodnosti je tzv. varikokéla (rozšíření žil varlete), která způsobuje bolesti, neplodnost a pokles hladiny mužských hormonů. Je nutné ji operativně odstranit. Dosud se prováděla buď laparoskopická operace, další metodou je pak také ucpání cév z třísla nebo ramene. Ani jedna metoda ovšem není stoprocentní. Díky špičkovému mikroskopu, který jako první v republice získala klinika ISCARE, je ovšem nyní zákrok maximálně šetrný a efektivní. „Maximálně bezpečným a spolehlivým zákrokem je mikrochirurgická operace varikokély vyžadující operační mikroskop. Tento mikroskop se nám podařilo získat na kliniku ISCARE, na které je nyní možné zákrok podstoupit,“ řekl MUDr. Lukáš Bittner z oddělení Andrologie ISCARE.

Mikrochirurgické provedení minimalizuje šanci na poškození přívodních cév varlete a nervů, což významně snižuje množství pooperační komplikací. Výkon probíhá v celkové anestezii. Operační čas u jednostranné varikokély je zhruba 90 minut. Při operaci jsou pod mikroskopem podvázány a přerušeny rozšířené žíly, už 5 hodin po zákroku je pacient schopen s doprovodem opustit kliniku. Zlepšení parametrů spermiogramu po operaci varikokély nastává u 80 % pacientů.

Jak na erektilní dysfunkci?

Lékaři z oddělení Andrologie na klinice ISCARE provedli jubilejní 50. operaci erektilní dysfunkce, při které se používá tzv. penilní implantát. Tento zákrok lze v rámci střední Evropy podstoupit pouze v Česku na této klinice. Operace pomohla řadě pacientů, kteří nebyli schopni dosáhnout erekce v důsledku cukrovky, boje s rakovinou prostaty, či jiného závažného onemocnění.

Erektilní dysfunkce (ED) přímo neohrožuje pacienta na zdraví, může však výrazně zhoršit kvalitu jeho osobního života a může být i varovným signálem na skrytě probíhající závažné onemocnění. Nejčastější příčinou ED bývá cévní porucha, obvykle z důvodu dlouhodobě působícího vysokého krevního tlaku, cukrovky nebo vysoké hladiny krevních tuků. Svůj podíl na vzniku této choroby má také kouření. Léčba pomocí penilního implantátu je určena všem pacientům, kteří trpí poruchou erekce, na které konvenční terapie pomocí tablet nebo injekcí do topořivých těles nezabírá, nebo s ní nejsou spokojeni.

Na klinice ISCARE, která jako jediná ve střední Evropě provádí tyto implantace, proběhlo již 50 takových operací, v průměru se zde provádí dvakrát měsíčně. U pacientů, kteří zákrok doposud podstoupili, došlo ke zlepšení sexuálního ale i celkově osobního života. Ačkoliv se jedná o poměrně složitý zákrok, je regenerace a schopnost běžného provozu člověka vcelku rychlá. „Všichni pacienti 2 týdny po operaci mají jen minimální omezení, po šesti týdnech jsou schopni plného nasazení včetně sportu a sexu. Ovládání implantátu je pro klienty velmi snadné, jsou schopni implantát používat po jedné schůzce s nácvikem,“ uvádí MUDr. Lukáš Bittner. Zákrok s nafukovacím implantátem vyjde zhruba na 275 000 Kč, což je o třetinu méně než v zemích západní Evropy.

MUDr. Lukáš BittnerMUDr. Lukáš Bittner | ISCARE IVF

Implantáty klinice ISCARE dodává firma Aspironix. Nafukovací implantáty jsou jednoduše ovladatelné malou pumpičkou umístěnou v šourku – muž pouhými několika zmáčknutími naplní cylindry implantátu tekutinou, která je v rezervoáru umístěném v oblasti malé pánve, a tím dojde k erekci. Po pohlavním styku se implantát vyprázdní uvolněním ventilu pumpičky. Při použití nafukovacího implantátu dosahuje penis velmi dobré tvrdosti v erekci a přirozeného vzhledu v ochablém stavu. Rozdíl od „zdravého“ penisu není schopna poznat ani většina partnerek. Více informací naleznete na www.penilni-implantaty.cz.