Titanic

Titanic Zdroj: profimedia

Vrak lodi leží na mořském dně již 108 let a s ním i bezdrátový přístroj.
Titanic.
Titanic.
Titanic.
Takhle pod vodou.
13
Fotogalerie

Jak vypadal ledovec, který potopil Titanic? Po více než sto letech se objevila nová fotografie

Měla být nezničitelná. Přesto se ve své době největší loď na světě po nečekané srážce potopila. Nyní se po více než sto letech objevila fotografie ledovce, který má patrně na svědomí přes patnáct stovek životů. Snímek pořízený dva dny před katastrofou společně s autorovým dopisem čeká v aukční síni na nového majitele.

K jedné z nejtragičtějších událostí v historii lodní dopravy došlo v noci ze 14. na 15. dubna 1912. Pouhé dva dny před Titanikem, konkrétně 12. dubna, přitom stejnou trasou projížděla osobní loď SS Etonian. Její kapitán W. Wood byl shodou okolností vášnivým fotografem. Ledovec se mu podařilo zachytit na černobílý film a kromě toho si také zaznamenal jeho přesné souřadnice.

Pravděpodobný ledovec, který potopil Titanic. Na dobové fotografii včetně autentického popiskuPravděpodobný ledovec, který potopil Titanic. Na dobové fotografii včetně autentického popisku|Twitter

Po úspěšném přistání v New Yorku si kapitán snímek vyvolal. Tou dobou už v médiích kolovala zpráva o potopení nepotopitelného lidského výtvoru. Wood si následně nechal udělat kopii vzácné fotografie a poslal ji svému dědečkovi. Spolu s ní nechal doručit i dopis.

„Posílám ti fotku moře, kde Etonian utíká před bouří a ledovcem, který potopil Titanic,“ stojí na více než sto let starém papíře černým inkoustem. Zmínil také podmínky, díky nimž se plavidlo mohlo bezpečně vyhnout zmrzlé překážce. „Kolem ledu jsme projížděli 40 hodin před ní (Titanikem), a navíc to bylo za denního světla, takže jsem ledovec viděl a podařilo se mi ho vyfotit,“ pokračuje dopis.

Je to opravdu on?

Z paluby legendárního Titaniku se podle znalců nedochoval žádný vizuální záznam osudového ledovce, existují pouze náčrty očitých svědků. Jako první jej těsně před srážkou spatřil pozorovatel ve strážním koši Frederick Fleet. Druhou skicu nakreslil člen posádky Joseph Scarrott. Verze se údajně podobají, přičemž nejvýraznější znak ledovce, zvláštní tvar na jeho špičce, je na obou.

Tento popis odpovídá i Woodově fotografii. Otázky však vyvolává popisek s datem 1913 napsaný přímo na ní. Aukcionář Andrew Aldridge ovšem tvrdí, že snímku největší váhu dodává právě přiložený text. „Kapitán působí jednoznačně přesvědčený o tom, že právě tento ledovec potopil Titanic,“ uvedl pro britský deník The Independent.

Oba předměty se v dnešních dnech nachází v aukční síni Henry Aldridge & Son Ltd ve Velké Británii. Odhadovaná cena se má pohybovat kolem 12 tisíc liber, tedy asi 350 tisíc korun.