Video placeholde

Kultovní hra Mafia nabírá české dabéry: Vrací se Petr Rychlý, Marek Vašut říká „bez komentáře“

Legendární česká hra Mafia vyšla už v roce 2002. Stala se takovým kultem, že ji dodnes znají i lidé, kteří videohrám běžně neholdují. Postaralo se o to hned několik věcí, tou hlavní byl ale dabing, na kterém se podílela celá plejáda slavných českých herců. Když byl proto na konec letošního srpna oznámen remake hry, fanoušci se hned začali ptát po tom, kdo postavy znovu namluví. Informace se dolují obtížně, vypadá to ale nadějně a zřejmě se i dočkáme ikonického dua hlavních postav.

Lavinu informací o českém dabingu remaku Mafie odstartoval herec Michal Holán, který na Instagramu propálil, že jeho kolega Libor Hruška míří do studia hru dabovat. Později přiznal i sám Holán, že jednu z postav namluví. Fanouškům to nedalo a vzali útokem sociální sítě Petra Rychlého. Ten v původní hře daboval gangstera Paulieho, parťáka hlavního hrdiny. Po desítkách otázek herec povolil a potvrdil, že si i v omlazené Mafii zahraje. Po delším naléhání dokonce přiznal, že se vrátí přímo do role Paulieho.

A pak je tu postava hlavního hrdiny Tommyho Angela. O tom momentálně všichni mlčí. Kontaktovali jsme proto herce Marka Vašuta, jehož hlasem slavný videoherní taxikář a později mafián v roce 2002 mluvil. Jeho reakce? „Jestli budu dabovat Mafii? Bez komentáře! Obraťte se na společnost Cenega Czech,“ řekl Marek Vašut Reflexu. Naráží tak na firmu, která hru v Česku distribuuje a zajišťuje i samotný dabing. Ta však informace neposkytuje a je vázána na rozhodnutí vývojářů ze společnosti 2K Czech. S tou se Reflex snaží už měsíc vyjednat o remaku i dabingu Mafie rozhovor. Zatím neúspěšně.

Z vyjádření Marka Vašuta ale svítí naděje. Herec svou účast na dabingu nepopřel, pouze se k ní nechtěl vyjádřit. Když přihlédneme k tomu, že nás odkázal na společnost Cenega, tak zřejmě i ví, kdo za přípravou hry v Česku stojí. To je poměrně dost indicií vedoucích k tomu, že se Vašut na hře zřejmě podílí. Zda se vrátí i do role Tommyho, je ale rozhodně nepotvrzená informace, kterou nechceme předjímat.

Zatím nejsou oznámeni další dabéři, jisté ale bohužel je, že se nevrátí Antonín Molčík, který zemřel v roce 2014. Jeho Don Salieri se tak dočká nového českého hlasu. Na hře se nijak nepodílí ani její duchovní otec Daniel Vávra a podle zjištění Reflexu ani autor původní hudby Vladimír Šimůnek, jehož ikonickou melodii můžete slyšet i v závěru nového traileru na remake. 

O tom se zatím ví jen to, že byly všechny scény od základu předělány a spousta z nich byla do hry přidána zcela nově. Jak můžete vidět v traileru hry v úvodu článku, vizuálně vypadá úplně jinak (hodně připomíná třetí díl trilogie) a i ve filmových sekvencích má postavy jinak rozestavěné než v původní hře. Objeví se i nové hratelné prvky, třeba motorky nebo nadzemní dráha. O tom, jaká hra bude, se přesvědčíme na vlastní gamepady a klávesnice 28. srpna 2020, kdy vychází na PC i konzole.