Tanečnice a choreografka Pavla Harangová

Tanečnice a choreografka Pavla Harangová Zdroj: Braňo Šimončík

Hudební manažer a producent Adnan Hamzič
Hudební manažer a producent Adnan Hamzič
Backstage
Backstage
Backstage
18
Fotogalerie

Krok do neznáma. Češi a Slováci vypráví inspirativní příběhy objektivem světoznámého fotografa

Každý z nás má své hranice, jejichž překročení může být výzvou, ale zároveň to také může být začátkem procesu změny k lepšímu, nejen pro nás, ale také pro naše okolí. Originální projekt a kniha s názvem „Amazing Stories by IQOS“, představuje desítku Čechů a Slováků, kteří se nebáli udělat krok do neznáma, čímž se jim otevřely nové možnosti. Jejich životní příběhy zachytil skrze fotografie světoznámý módní fotograf Braňo Šimončík. Ty nyní slouží jako inspirace k zamyšlení se nad vlastní životní cestou i změnou pohledu na své zdraví.

Život je o hledání výzev, překračování vlastních hranic a hledání nových a lepších přístupů k životu. To je hlavní motto projektu „Amazing Stories by IQOS“, který představuje deset osobností z Česka a Slovenska a jejich životní příběhy. Tanečnice, fitness trenérka, zubařka, hudební manažer, vizážista, řídící letového provozu a další chtějí inspirovat každého, kdo chce svůj život změnit k lepšímu. Motivují ke změně perspektivy na život a zároveň dodávají odvahu, vždyť nemusíme být perfektní, abychom i my psali úžasnou „story“. Za originálním projektem stojí značka IQOS společnosti Philip Morris ČR, která se snaží budovat budoucnost světa bez kouře a popela a měnit životy dospělých kuřáků k lepšímu.

Od dokumentárních a reportážních fotografií, za které byl několikrát oceněn, do nejznámějších módních časopisů a světa módy, to je ve zkratce cesta známého slovenského fotografa Braňa Šimončíka, který celý projekt nafotil. Díky svému povolání žije střídavě v Bratislavě, Lisabonu a New Yorku, fotí pro nejznámější a nejvlivnější světové módní magazíny. Často pracuje pro Vogue, označovaný za módní bibli, Elle, nebo třeba GQ, jeden z nejpopulárnějších pánských magazínů. Díky spolupráci s nejprestižnějšími magazíny se mu před fotoaparátem vystřídala i řada známých osobností. Pro Braňa ale není podstatné, zda fotí celebritu, světovou topmodelku nebo zdánlivě obyčejného člověka. „Je to o komunikácii medzi fotografom a človekom, ktorý je portrétovaný. Vytvorenie dôvery a istej náklonnosti sú v tomto zmysle nevyhnutné, pretože vždy sa snažím o to, aby portrét priniesol konkrétny obraz o celistvosti človeka,“ vysvětluje Braňo a k projektu Amazing Stories dodává „Tento pocit sme nadobudli ihneď počas fotení  — všetci portrétovaní boli úžasní, otvorení k spoločnému nachádzaniu unikátnych momentov. Každý z fotografovaných pre knihu mal iný originálny príbeh, výnimočnú osobnosť a práve to špecifické v každom jednom som sa snažil zachytiť v spojení s jeho osobnosťou.“

Cesta na vrchol není o naprosté dokonalosti

Nad tím, že cesta za sny nemusí být nutně spojená s naprostou dokonalostí, se ve svým příbězích zamýšlí deset osobností. Před fotoaparát Braňa Šimončíka se postavili fitness trenérka Ria Hrušovská, šéfkuchař Radek Hasman, hudební manažer a producent Adnan Hamzič, umělec Peter Cvik, tanečnice a choreografka Pavla Harangová, vizážista Pavel Kortán, řídící letového provozu Marián Bujdák, zubařka Erika Mihalovičová, výtvarnice Gabriela Lautnerová a kadeřnice Martina Novotná.  Všechny tyto osobnosti, kromě originálního životního příběhu, spojuje to, že se rozhodly pro změnu. Ačkoliv nechtěly nebo nedokázaly přestat užívat tabák úplně, zvolily alternativu lepší pro jejich zdraví. Přechodem z klasických cigaret na nahřívaný tabák překonaly samy sebe a otevřely se změně. Často stačí být sám sebou a nebát se výzev, abychom našli lepší cestu.