Mayové

Mayové Zdroj: Profimedia.cz

Tisíc let před pyramidami. Vědci objevili nejstarší a největší stavbu máyské civilizace

Přes tisíc let před vybudováním proslulých máyských pyramid už na území dávné středoamerické civilizace stály monumentální stavby. Američtí vědci to dokázali nálezem na jihu Mexika, který ve středu zveřejnil časopis Nature. Pomocí technologie Lidar se jim podařilo odhalit půdorys prastarého 1400 metrů dlouhého a 400 metrů širokého komplexu.

Staří Máyové budovu většího objemu než jakým se může pochlubit Chufuova pyramida v Gíze patrně vybudovali v rozmezí 800 až 1000 let před naším letopočtem. Na rozdíl od dříve objevených kamenných pozůstatků jejich kultury na její výstavbu však použili pouze jíl a hlínu.

Obrovský komplex vysoký asi 15-18 metrů podle odhadů vědců pravděpodobně využívali k masovým rituálům. „Je pravděpodobné, že se zde scházelo mnoho lidí z přilehlých oblastí, možná podle kalendářních cyklů,“ vysvětloval vedoucí výzkumu Takeshi Inomata z University of Arizona.

Obdélníkový půdorys Aguada Fénix se nachází v mexickém státě Tabasco nedaleko guatemalských hranic. Přesto, že se nachází v obydlené oblasti, nikdo si ho až do letošního roku nevšiml. „Místo je rozlehlé a ploché, takže když po něm chodíte, vypadá přirozeně,“ dodal Inomata.  

V rámci výzkumu máyské civilizace se jedná o přelomový objev. Podle dlouhodobě uznávané teorie totiž bývalí obyvatelé Střední Ameriky nestavěli obřadní síně a komplexy určené k hromadným rituálům až do období mezi 350 a 250 let před naším letopočtem. Archeologové tak díky Aguada Fénix a podobnému nálezu stejného týmu na území Guatemaly mohou vyloučit, že Máyové začali podobné komplexy budovat až po sjednocení civilizace pod centralizovanou vládu.

Technologická pomoc

Studie amerických vědců navíc ukázala užitečnost nových technologií při archeologické práci v zalesněných regionech. Tým kolem Takeshiho Inomaty využil techniky zvané LIDAR (Light Detection and Ranging). V podstatě se jedná o snímání zemského povrchu pomocí laserového paprsku.

Stát Tabasco kromě Aguada Fénix skrýval i další do té doby neznámé ceremoniální stavby. V rámci výzkumu se archeologům podařilo odhalit dalších 21 podobných míst. Každé z nich přitom sestává z lidmi vytvořené kulaté nebo hranaté vyvýšeniny vedle dlouhého, obdélníkového půdorysu.