Protesty Black Lives Matter v Londýně

Protesty Black Lives Matter v Londýně Zdroj: ČTK/ZUMA/David Cliff

Protesty Black Lives Matter v Londýně
Protesty Black Lives Matter v Londýně
Protesty Black Lives Matter v Londýně
Protesty Black Lives Matter v Londýně
Protesty Black Lives Matter v Londýně
10
Fotogalerie

Policie nás zabije dřív, než korona. Organizátorky protestů v Londýně tvrdí, že žijí v rasistické zemi

Americké nepokoje vyvolané smrtí George Floyda se rozhodně nezdají být na ústupu. Spojené státy hoří a protesty se postupně rozdmýchávají také v Kanadě, Japonsku,na Novém Zélandu i v evropských metropolích. Tisíce stoupenců hnutí porušili zákaz shromáždění také v Londýně. Z Trafalgarského náměstí se v neděli vydali k branám Downing Street a odtud k americkému velvyslanectví.

Osmnáctileté dívky Aima a Tash, které patří mezi hlavní organizátorky londýnských protestů tvrdí, že „policejní brutalita“ zabije černochy dříve, než to udělá koronavirus.

Ačkoliv jejich ostrá tvrzení zaplavují sociální sítě a rozněcují nekonečné řetězce souhlasných reakcí, faktem je,  že dosud nejsou podložena relevantními důkazy. Analýza charitativních vyšetřování odhaluje, že od roku 1990 došlo k úmrtí 99 Afroameričanů, především na následky střelby.  Oproti tomu Covid-19 zabil v Londýně od začátku pandemie 5 956 lidí a údaje na konci dubna doplňují, že „černé“ oběti představovaly 16% z celkového počtu úmrtí - což by odpovídalo počtu 953 lidí.

Kreativní vzbouřenkyně

Aima, která část svého dětství prožila v USA, se na své osobní webové stránce popisuje jako „dospívající kreativec“ a dodává: „Jsem 18letá dívka, která žije mimo Londýn a miluje fotografování “

Ve videu na Twitteru, zveřejněném po nedělní demonstraci, prohlásila: „Lidi, vy říkáte, že pandemie korony nás zabije, ale policejní brutalita nás zabije mnohem dřív. Už dnes riskuji svůj život. Korona mě rozhodně nedostane dřív než policie. “

Ve videu, kterým oslovila rozbouřený dav během nedělní demonstrace, byla označena titulem „Mladá černá královna“ a prohlašuje v něm: „Důvodem, proč jsem tady, je to, že se bojím o životy svých bratrů a sester. Chci, abychom všichni šířili zprávu, že naše životy jsou krvavé, černé životy. A jsem už unavená veškerým tím zneužíváním, obtěžováním a brutalitou ze strany policie. “

Společenská vina

Tash, která studuje přímo v Londýně, na svém Twitteru na svou souputnici navazuje: „Když jsem vyrůstala, všichni moji kamarádi kradli… To vy jste nás naučili násilí.“

Obě slečny byly označeny za „úžasné sestry protestu“, které pomocí sociálních médií dokáží budovat základnu podporovatelů po celé Velké Británii.

Proti systému

Amerika je v plamenech, na poklidné protesty se nabaluje rabování. Smrt George Floyda je považována za symbol systematické policejní brutality vůči Afroameričanům a inspiruje další místa na světě.

Zdroj blízký protestům, které se pořádají v Británii, řekl: „Aima a Tash odvedly neuvěřitelnou práci. Jsou nejen mladé a plné sil, ale dokázaly vystihnout celé toto hnutí, a opravdu se dotkly hněvu lidí.

Po nedělním protestu se Aima nechala slyšet na stanici BBC World Service s tvrzením, že nikdy neočekávala, že se této demonstrace zúčastní tolik lidí.

"Bylo to opravdu neuvěřitelné. Přišli snad všichni lidé, kterých se to týká,  a to dokazuje, že lidé ve Velké Británii jsou sjednoceni, “řekla.

S odvoláním na zabití George Floyda dodala: „Myslím, že nás to konečně přiměje podívat se na policejní systém po celém světě.“