Video placeholde

Ne všichni Turci jsou náboženští fanatici. Neznámý rebel nechal hrát z minaretů protifašistickou píseň

Pro mnohé Čechy je Turek synonymem pro nepřátelskou podobu muslima. Hodně tomu napomáhá současná situace, kdy v Turecku vládne islamistický režim, jenž je stále více nedemokratický. A turečtí sekularisté a odpůrci islamismu hledají různé cesty, jak dát najevo, že ne všichni Turci jsou náboženští fanatici a stoupenci politického islámu. Příkladem je incident, jenž se stal před několika dny v tureckém městě Izmiru. Tehdy zatím neznámá osoba nebo osoby nabouraly systém svolávání k modlitbám do mešit a místo halasného svolávání k islámským modlitbám se z minaretů mešit ozvala píseň italských partyzánů, která je pro mnohé Turky symbolem sekularismu.

Píseň se jmenuje Bella Ciao a je to původně píseň levicových partyzánů bojujících proti fašistické vládě Benita Mussolliniho. V písni je například oslavován partyzán, který zemře v boji s tyrany za svobodu. Pro turecké sekularisty, kteří jsou vesměs orientováni levicově, je tato píseň protestní písní proti současné islamistické vládě prezidenta Erdogana, kterou mnozí označují za postupně stále více fašistickou. Z minaretů byla vysílána verze této písně v podání turecké levicové skupiny Yorum.

V souvislosti s tím je dobré připomenout, že vládnoucí islamistický režim pod záminkou podpory terorismu uvěznil některé zpěváky této hudební skupiny, a ti poté začali držet ve vězení hladovku, na jejíž následky zemřeli. Jde o zpěvačku Helin Bölek (zemřela 3. dubna 2020) a zpěváka İbrahima Gökçeka (zemřel 7. května 2020).

O tom, jak silně zasáhl incident vládnoucí islamisty, vypovídá fakt, že se nejprve úřady snažily popřít, že vůbec k odvysílání písně místo svolávání k modlitbě došlo, až nakonec incident přiznaly a nejenže oznámily, že se usilovně pátrá po pachatelích „urážky islámu“, ale představitelé vládní moci také začali hovořit o tom, že budou přísně potrestání i ti Turci, kteří budou celý incident schvalovat nebo oslavovat, jak vyplývá z prohlášení tureckého šéfa úřadu pro náboženství Aliho Erbaşe. Tato píseň je velmi oblíbena mezi částí (nejen levicové) turecké mládeže, kdy ji například v turečtině nazpíval populární zpěvák Se Bıra se svou skupinou. 

Napětí mezi islamisty a Turky roste

V souvislosti s touto písní je dobré si připomenout, že v turecké společnosti stále více roste napětí mezi vládnoucími islamisty a zbytkem společnosti, kdy se proti vládnoucímu prezidentovi Erdoganovi postavili i někteří jeho dřívější souputníci, kteří založili nové konzervativní strany. Jde o Ahmeta Davutoglu (bývalý premiér Erdoganovy vlády) se stranou Budoucnosti a Aliho Babacana (bývalého ministra zahraničí Erdoganovy vlády) se stranou Demokracie a pokroku.

Samotná vláda tureckého prezidenta Erdogana pod různými záminkami vykonává kroky k potlačení svobodné vůle obyvatel Turecka, kdy bylo již ze své funkce odvoláno několik desítek starostů opozičních stran zvolených v řádných volbách a byli nahrazeni starosty vládnoucích islámistů jmenovanými prezidentem Erdoganem.

Současná situace Turecka začíná být velice nestabilní a může ohrozit i Evropskou unii, když Turecko vede na jedné straně vojenské operace skrze expediční síly v Libyi a Sýrii, turecká armáda a policie vyvolává stále vážnější ozbrojené incidenty na hranicích s Řeckem a současně s tím se stále více zhoršuje ekonomická situace tureckých obyvatel, kdy již došlo i k sebevraždám lidí, kteří neviděli východisko z katastrofální ekonomické situace. Vládnoucí islamisté se snaží hledat „únik“ z této krize v zesílení protievropské a protizápadní rétoriky a rozšiřováním různých konspiračních teorií o snaze zlého Západu a zlé Evropy zničit Turecko. V kontextu čehož zní velice hořce zprávy o miliardových finančních darech Evropské unie vládnoucím islamistům na podporu milionů uprchlíků žijících v Turecku.