V Indii zatkli holuba! Viní ho, že je pákistánský špion.

V Indii zatkli holuba! Viní ho, že je pákistánský špion. Zdroj: reprofoto/youtube

Okřídlený agent: Indové zadrželi pákistánského holuba kvůli podezření ze špionáže

Indická policie obdržela neobvyklé hlášení. Z malé vesnice Manyari ležící na indické straně rozdělené oblasti Kašmír totiž obdržela zprávu o ptákovi, který místní usedlici v neděli vletěl do domu. Holub vzbudil podezření údajným kódem připnutým na noze. Příslušné orgány zvíře po zadržení označily za podezřelého pákistánského špióna a zahájily vyšetřování s cílem dešifrovat tajné informace.

S původním oznámením přišla Indka Geeta Devi žijící nedaleko pákistánských hranic na území zvaném Kašmír rozděleném mezi Pákistán, Indii a Čínu. Do domu jí totiž v neděli večer vlétl holub označený růžovou barvou a s kroužkem na noze. Případu se zpočátku ujala Indická pohraniční bezpečnostní služba, následně ho ale přenechala policii.

Strážci zákona podle pondělního vyjádření komisaře Shailendry Kumara Mishry pro Times of India nevědí, odkud pták přilétl, a vychází tedy z faktu, že jej místní obyvatelé chytili nedaleko indicko-pákistánských hranic. „Holub podezřelý z podstoupení výcviku ke špionáži měl kroužek s písmeny a čísly,“ informovala policie. „Kódovaný kroužek připnutý k tělu zadrženého holuba je důvod k obavám, protože migrující ptáci nic takového nemají,“ dodal zdroj.

Jenže údajný majitel zatčeného okřídlence na situaci nahlíží podstatně jinak. „Všechno, co musí Indové udělat, je před ten takzvaný kód přidat pákistánskou předvolbu a mohou se mnou mluvit,“ snažil se 42letý muž vyjasnit nedorozumění. Habibullah bydlí na pákistánské straně rozděleného území ve vesnici Bugga a tvrdí, že se nejedná o zvířecího špeha, nýbrž o jednoho z jeho 250 holubů pojmenovaného Zlatá Madi.

Posledních 30 let se baví chovem ptáků, se kterými se účastní závodů. A právě se Zlatou Madi měl v plánu se vydat na čtvrteční soutěž, kde počítal s vítězstvím. Na stupínek nejvyšší se postaví ten, jehož pták zvládne letět nejdéle. Cvičený holub přitom prý zvládne bez přestávky okolo 12 až 13 hodin.

Habibullah ohledně kuriózní situace kontaktoval indické úřady. Obrátil se dokonce na indického premiéra Naréndra Modiho. „Pokud můžeme vrátit indického pilota, Indie může vrátit mého holuba,“ odkazoval na konflikt mezi dvěma sousedícími státy. Indické úřady nakonec skutečně potvrdily, že holub není špión a mohl se tedy vrátit ke svému majiteli.

Zvířecí špioni

Zlatá Madi ovšem není prvním zadrženým pákistánským holubem na indickém území. V květnu roku 2015 policie zatkla okřídlence poté, co si ho ve vesnici Manwall nedaleko hranic všiml 14letý chlapec. O pouhý rok později v říjnu se do křížku se zákonem dostal další holub. Nesl totiž výhrůžku určenou indickému premiérovi.