Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Foto Reuters

Džihádisté podstoupí deradikalizaci. Do Německa se vrací stovka teroristů Islámského státu

Islámský stát během svého působení do svých řad zlákal množství muslimů z evropských zemí. Značná část od západního způsobu života zběhla z Německa, aby následně podpořila boje ve jménu náboženských cílů. Po porážce IS se ale vracejí zpět do země, jejíž název mají zapsaný v cestovních pasech. Německé ministerstvo vnitra v neděli informovalo o více než stovce navrátilců, úřady mají v plánu postarat se o jejich deradikalizaci a reintegraci.

Hlavním polem působnosti Islámského státu se stala oblast Blízkého východu a právě odtud přišlo zpět do Německa přes 100 bývalých džihádistů. „Bezpečnostní složky obdržely informace, že se aktivně účastnili bojů v Sýrii a Iráku nebo prošli výcvikem,“ uvedl mluvčí německé tiskové agentury DPA. „Tihle lidé zůstávají předmětem policejního a soudního šetření,“ dodal s tím, že vyšetřování momentálně probíhá u desítek případů.

Zmiňovaní navrátilci ovšem tvoří jen část z celkového množství muslimů, kteří z Německa odešli v průběhu války s cílem podpořit Islámský stát. Konečný počet se podle úřadů zastavil na 1060, přičemž asi třetina z nich se už stihla vrátit.

Navzdory vyšetřování vybraných jednotlivců zvolilo Německo v přístupu k bývalým členům teroristické organizace poměrně umírněný postup. Všichni navrátivší muslimové údajně musí podstoupit proces takzvané deradikalizace a reintegrace. Snahu o převýchovu však úřady dále nespecifikovaly.

Bojovníci IS v Evropě

Německo není jediným státem, který řeší podobné komplikace. Bývalí džihádisté se hromadí například v Turecku. Tamní úřady z toho důvodu vyzvaly řadu evropských zemí, aby přijaly zpět jedince podezřelé z teroristické činnosti. „Nejsme hotelem pro členy Islámského státu,“ vysvětloval turecký ministr vnitra Süleyman Soylu.

A nezůstalo pouze u slov. Turecko minulý týden rozhodlo o deportaci dvou mužů, z nichž jeden platí za podezřelého z členství v teroristické organizaci. Německá policie je ve čtvrtek oba zatkla po přistání jejich letadla na frankfurtském letišti.

Navrátilci prý v rámci členských zemí a práva EU obvykle čelí obvinění z domácího terorismu. Existují však již snahy zavést možnost obvinění z válečných zločinů a z genocidy.