Zdroj: FUMBI

Jak by se mohl Bitcoin chovat další čtyři roky?

Nejočekávanější událost z kryptoměnoveho světa - půlení Bitcoinu, je za námi. Jak se bude Bitcoin chovat následující čtyři roky? Poroste cena? Fumbi, slovenská společnost pro investování do kryptoměn, vám nabízí vizi toho, jak se může vyvíjet cena Bitcoinu a velikost trhu kryptoměn.

Výhodou Bitcoinu je nemožnost rozmnožit ho a také vybudovaná decentralizovaná infrastruktura. Každé půlení jeho vzácnost ještě zvyšuje. Při současném tempu tištění peněz a za předpokladu, že právní regulace a technologie procesního správy je již dostatečně dotažena, budou i velké finanční instituce ukládat část svého portfolia do Bitcoinu.

Bitcoin již prošel několika fázemi. Přechody mezi jednotlivými fázemi byly doprovázeny vývojem právního i technologického prostředí, skokovým růstem likvidity a proměnami významu Bitcoinu pro jeho uživatele.

Fáze Bitcoinu

Každá technologie začíná první fází - experimentem. Úzká skupina odborníků na kryptografii vytvořila blockchain a tím dokázala zajistit základní peněžní vlastnosti. Neproměnitelnost a trvanlivost zápisu, spolu s nepadělatelnou vzácností zúčtovací jednotky. V této fázi vznikaly první burzy.

Druhá fáze Bitcoinu bývá označována jako platební metoda. Z Bitcoinu se stala opravdová platební metoda použitelná pro transfer prostředků po celém světě řádově v sekundách a se zanedbatelnými náklady. První obchody zavádějí platbu Bitcoin.

Třetí fázi - úložiště hodnoty, odstartoval první půlení v roce 2012, kdy cena prudce rostla a poprvé překročila 1 000 USD. Bitcoin nehrál jen roli platební metody, zároveň se začalo rozrůstat hnutí "Hodler", tedy ty, kteří Bitcoin kupují a dlouhodobě drží, s vizí dlouhodobé budoucnosti.

Čtvrtá fáze - alternativní investiční nástroj, ve kterém jsme se nacházeli dosud, odstartoval druhé půlení v roce 2016. V této fázi již bylo vybudováno odvětví plné profesionálních těžařů.  S prvními vyjádřeními regulačních autorit a úřadů ve světě, se zaběhnutými burzami a širokou sítí Hodleru.

V současnosti pomalu přecházíme do páté fáze - běžný investiční nástroj. Od tohoto roku začínají německé banky nabízet služby související s kryptoměnami. Jedna z největších amerických bank JP Morgan po dlouholetém odmítání otevírá účty burzám Coinbase a Gemini. Vznikají komplexní a velmi sofistikované systémy pro bankovní správu kryptoměn. Nebude pro nás překvapením, pokud jednotková cena Bitcoinu poskočí na úroveň stovek tisíc eur.

Poslední fáze, kam se Bitcoin může dostat v budoucnu, je globální rezervní měna. Jakmile bude Bitcoin běžnou součástí investičních portfolií, jeho denní volatilita se výrazně sníží. V tomto bodě se vynoří otázka jeho vhodnosti pro zúčtování mezi státy samotnými. Každý, kdo se snaží ukládat nějakou hodnotu, preferuje totiž tvrdé peníze před inflačními. Zároveň se státy předhánějí v tlačení nových peněz "ze vzduchu". Příští měnový systém už nebude postaven na dominanci dolaru, protože je to geopoliticky neúnosné. Multipolární svět potřebuje určitou neutrální půdu, a momentálně neexistuje lepší varianta než Bitcoin. Je to logické vyústění jeho příběhu.

FUMBI

Nezapomínat na rizika

Aby to nevyznělo jako hotová věc, zdůrazňuji, že jsou zde rizika. Ty, které si umíme představit, ale především takové, které neznáme. Celý předán scénář je realistický za předpokladu, že neexistuje neznámé riziko, které by cestu Bitcoinu ohrozilo.

Jedním z příkladů může být nový boj o Bitcoin, který by vyústil do hard Fork, a největší burzy by se pod geopolitickými tlaky nedohodli, který z dvou řetězců budou jako "Bitcoin" označovat. Číňané mohou jít jedním směrem a Američané druhým. Věřím, že toto riziko je poměrně malé, protože společným zájmem držitelů Bitcoinu je udržet jeho cenu vysoko.

Nejhorší rizika jsou však ty, které si ještě představit neumíme. Proto je třeba diverzifikovat a to i v rámci kryptoměn.

O mechanismu ceny Bitcoinu

Bitcoiny se postupně přesouvají do rukou silných a dlouhodobých držitelů (Hodlerů), kteří prodávají jen zlomky toho, co naakumulovali. Jelikož nová produkce klesá, v určitém okamžiku budou mít Hodleři úplnou moc nad cenou a těžaři. Cenový spekulanti budou mít jen zanedbatelný vliv. Už dnes vlastní Hodler odhadem 70 - 80% Bitcoinů.

Čím více Bitcoinů je v rukou Hodler, tím menší je šance, že se prosadí dlouhodobý pokles. Hodler to totiž nepřipustí. Při poklesech budou kumulovat, při velkých nárůstech prodávat jen zlomky. Důvodem je důvěra v neměnnost zápisu v Bitcoinové síti a ve vzácnost Bitcoinu. Malý pokles je pro ně příležitost k nákupu, velký nedopustí, protože by tím zdevalvovali svůj vlastní majetek. A jak bylo řečeno, v průběhu pár let budou Hodler cenu určovat.

Další důvod růstu by mohl být vstup institucí na spotový trh s Bitcoiny, který přinese další vrstvu "Hodler". Držet část majetku v něčem, co nedokáže žádný úřad znehodnotit, je v současnosti velkým lákadlem i pro ně.

Nárůst konvertibility a likvidity, velikost a decentralizace sítě, rozvoj právní regulace a technologie spravování, byli nevyhnutelné podmínky, které Hodleru umožnili tuto sněhovou kouli spustit.

Fumbi je tu pro vás

Pokud chcete i vy být  hodlerem Bitcoinu, ale nevíte, jak na to, zkuste Fumbi. Jeho portfolio je navrhnuté tak, aby za každých okolností bylo vázané na velikost kryptoměnového trhu. I v případě, že Bitcoin ztratí své dominantní postavení, na výši investice to nebude mít vliv.

Investování do kryptoměn přes Fumbi je jednoduché a je možné investovat jednorázově nebo pravidelně už od 1400 Kč.