Video placeholde

Proč skončila zlatá éra českého fotbalu? Unikátní dokument odhaluje, jak se v Česku pracuje s mládeží

V roce 1996 evropské stříbro, o osm let později semifinále EURO s puncem nejlepšího týmu na šampionátu. Navrch druhé místo ve světovém žebříčku. A nyní? Bez trofejí, bez hráčů v top klubech a na 45. příčce ratingu FIFA. Co se zadrhlo v českém fotbale? A jak z toho ven? Odpověď nabídne exkluzivní třídílný seriál iSport TV Nová generace o fotbalové výchově mládeže v tuzemsku.

Národ tenkrát šílel. Parta kolem Pavla Nedvěda, Karla Poborského nebo Vladimíra Šmicera otočila utkání s Nizozemskem z 0:2 na 3:2. Nakonec sice zlato z EURO 2004 nepřivezla, ale celý svět se shodl – Češi předvedli nejhezčí fotbal.

„Byl to náš typický fotbal, česká vyčůranost,“ říká Karel Poborský, když sleduje záznam z famózního koncertu v duelu s Nizozemci. „Znali jsme se dlouho a byli jsme kamarádi i mimo hřiště. Věděli jsme, co bude, když trenér mrkne okem. Kdyby nám tenkrát zhasla světla, byli jsme schopní hrát náš fotbal potmě. Měli jsme v sobě automatismy.“

Jo, to byly časy! Brücknerův tým válcoval ostrým presinkem giganty, Pavel Nedvěd si do Paříže dojel pro Zlatý míč France Footballu a zahraniční konkurence analyzovala, jak je možné, že česká reprezentace je tak dobrá. 

Jenže pak? Volný pád! Více zjistíte ve videu výše.

Druhý díl dokumentu si pustíte na webu iSport.cz >>>