Unesený Číňan Mao Yin se po 32 letech setkal se svými rodiči

Unesený Číňan Mao Yin se po 32 letech setkal se svými rodiči Zdroj: Profimedia.cz

Unesený Číňan Mao Yin se po 32 letech setkal se svými rodiči
Unesený Číňan Mao Yin se po 32 letech setkal se svými rodiči
Unesený Číňan Mao Yin se po 32 letech setkal se svými rodiči
3
Fotogalerie

Neuvěřitelný návrat: Unesený syn se setkal se svými rodiči po 32 letech

Těžko uvěřitelný příběh zasáhl v tomto týdnu Čínu. Rodiče se po více jak třiceti letech shledali se svým ztraceným synem. Ten byl unesen ještě jako batole, vše ale skončilo happy endem. V dubnu dostala čínská policie tip, kde se hledaný muž nachází. Po shodě následovaly testy DNA, které odhalily, že se jedná o pohřešovaného syna.

Za asistence kamer přišel do místnosti obrýlený čtyřiatřicetiletý muž. Okamžitě se rozběhl k postaršímu páru, trojice se dlouho objímala. Mao Yin se setkal se svými rodiči. Jak došlo k tak dlouhému odloučení? Celý příběh se začal psát v roce 1988. Rodina jela na dovolenou do provincie Šen-či, která se nachází na severozápadě Číny.

Rodiče nechali syna před hotelem, chvilka nepozornosti stačila k velké tragédii. Mao byl unesen a vzápětí prodán do jiné rodiny. Samozřejmostí byla změna identity, dvouletý chlapec putoval do Sečuánu. Tam vyrůstal pod jménem Gu Ningning. Žil v blažené nevědomosti, tudíž netušil, že po něm jeho biologičtí rodiče pátrají. Paradoxně zahlédl v televizi ženu, jenž hledá svého syna. Nevěděl, že je to jeho matka a pátrá po něm.

Dlouho očekáváný tip

Rodiče po chlapcově zmizení okamžitě zalarmovali policii, ta po něm pátrala, ale po neúspěšných pokusech skončil případ nevyřešený. S tím se nesmířila Maova matka, jež dala v práci výpověď a intenzivně svého potomka hledala. Neúnavně tiskla letáky, vystupovala v televizních relacích, či se dokonce stala dobrovolníkem v organizaci na hledání dětí. Během svého působení pomohla nalézt 29 dětí. Její syn ale zůstával ztracen.

Průlom nastal letos v dubnu, kdy policie obdržela tip na rodinu, která si koupila dítě v 80. letech. Tamní oddělení využilo technologii pro rozpoznávání tváře. Program zjistil shodu, definitivní výsledek potvrdily testy DNA. Mladého muže čekalo dojemné shledání s biologickými rodiči.

Případ rovněž rozvířil vody ohledně ztracených či unesených dětí v Číně. Podle internetové stránky Baby Come Home se v nejlidnatějším státě světa pohřešuje přes 51 tisíc dětí. Jedná se však o oficiální čísla, úřady se domnívají, že reálné počty budou mnohem vyšší. Děti se následně prodávají, jejich cena je různá, například Maa jeho noví rodiče „pořídili“ za zhruba 850 dolarů.

Evropské hledání bez konce

Podobné incidenty se ojediněle dějí i v Evropě. Nejznámější je případ britské holčičky Madeleine McCannové, jenž započal v roce 2007. Tříletá dívka byla se svou rodinou na dovolené v Portugalsku. Jednoho večera ale rodiče nechali dceru společně se dvěma sourozenci na pokoji a odešli na večeři. Po návratu zjistili, že je otevřené okno a v pokoji chybí Madeleine. Okamžitě informovali policii.

Rozběhlo se pátrání, během něhož bezpečností složky zaznamenaly několik svědectví. Madeleine byla údajně spatřena v Maroku či na Maltě. V roce 2008 policie případ odložila kvůli nedostatku důkazů. Během vyšetřování byli podezřelí i rodiče, ale tuto teorii kriminalisté nakonec vyloučili. Madeleine McCannová je pohřešována dodnes.