Nový rekord ve volební účasti. K hlasování o polském prezidentovi nikdo nepřišel

Rozepře mezi polskými politiky dosáhly bizarního výsledku. Podle původního plánu mělo v neděli 10. května proběhnout první kolo prezidentských voleb, jenže situaci zkomplikovala koronavirová epidemie. Zatímco vláda tlačila na uskutečnění hlasování, opozice se s odvoláním na veřejné bezpečí snažila o jeho zrušení. Ke vzájemné dohodě nakonec nedošlo, a v Polsku se tak konaly první volby duchů.

Dohadování polských politiků trvalo týdny, ke smysluplnému kompromisu to však nevedlo. Prezidentské volby totiž sice nebyly oficiálně zrušeny, ale volební místnosti zůstaly zavřené. Účast při důležitém hlasování z toho důvodu zůstala na nule. „Volební místnost je zavřená, což znamená, že někdo zrušil volby. Není ovšem jasné, kdo a na základě čeho to udělal,“ objasňoval situaci poslanec Tomasz Trela.

Státní volební komise ještě v neděli stanovila dvoutýdenní lhůtu pro určení data prezidentských voleb. Ty by se pak měly uskutečnit během 60 dnů od oznámení nového termínu. Podle předsedy komise Sylwestera Marciniaka se výbor tímto způsobem snaží předejít řešení případu s Nejvyšším soudem. „Nacházíme se v mlze legální absurdity,“ okomentoval pro agenturu AFP politolog Stanislaw Mocek.

Politické rozepře

Hybným tématem sporů o uskutečnění prezidentských voleb se patrně stala snaha zvýšit šance jednotlivých kandidátů. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) podporující svého bývalého člena, dosavadního prezidenta a hlavního favorita voleb Andrzeje Dudu neviděla důvod ke zrušení nedělního hlasování.

PiS si proto od opozice vysloužil nařčení, podle kterého se nejsilnější polské politické uskupení snaží vyhnout možným dopadům koronavirové krize na ekonomiku a následně na volební preference. Podle opozičních kandidátů by totiž odložené volby mohly Dudu postavit do nevýhodné pozice v důsledku oslabení ekonomiky. Zavedené restrikce navíc značně omezily i možnosti kampaně.

Cílem opozice bylo dotlačit vládu v čele s předsedou PiS Jarosławem Kaczyńskim k vyhlášení krizového stavu, což by automaticky znamenalo odložení prvního kola prezidentských voleb. Vláda to však odmítala s tím, že situace není tak vážná.

Neobvyklé byly i přípravy na důležitou událost. Ještě před jakýmkoliv oficiálním oznámením konání voleb se už tiskly hlasovací lístky. Kromě toho se do poslední chvíle nevědělo, zda budou moct volit tisíce polských občanů ze zahraničí.

Volby 2020: V říjnu proběhnou volby do zastupitelstev krajů a Senátu>>>