Zdroj: eVisions Advertising

Chcete v létě ušetřit za klimatizaci? Pořiďte si venkovní žaluzie

Podle Sdružení výrobců stínicí techniky a jejich částí přes zavřenou venkovní žaluzii ve světlé barvě projde do interiéru jen 3,7 % dopadající sluneční energie. Venkovní žaluzie díky tomu citelně snižují teplotu uvnitř domu nebo bytu. Klimatizaci úplně nenahradí – ale dokážou alespoň výrazně snížit náklady na její provoz.

Proč jsou venkovní žaluzie tak účinné?

Venkovní (předokenní) žaluzie se kotví na okno zvenčí. Díky tomu zachytávají a odrážejí sluneční energii ještě dříve, než vůbec projde do interiéru. Jejich účinnost znásobíte tím, když si pořídíte venkovní žaluzie ve světlé barvě – oblíbené jsou zejména světle šedé, bílé nebo stříbrné lamely. Světlá barva totiž světlo odráží, zatímco tmavá ho pohlcuje.

Podle některých měření dokážou venkovní žaluzie snížit teplotu v místnosti až o 10 °C v porovnání se stavem, kdy stínění vůbec nepoužijete. Samozřejmě záleží také na tom, jak dobře máte zateplený dům, nebo jak dobře těsní vaše okna. „Chladicí“ efekt venkovních žaluzií je však i přesto neoddiskutovatelný.

Potřebujete vůbec klimatizaci?

Není divu, že v teplejších zemích jsou dnes venkovní žaluzie standardem stínění pro rodinné domy, kanceláře, školy i úřady – a tento trend se postupně prosazuje i u nás. Architekti při návrzích rodinných domů nebo administrativních budov (a zejména pak těch nízkoenergetických nebo pasivních) venkovní žaluzie upřednostňují čím dál častěji. Pokud s nimi počítáte už při návrhu budovy, můžete horní krycí box i postranní vodicí profily elegantně „schovat“ do fasády. Nicméně i dodatečná montáž s přiznanými žaluziemi má svoje výhody – například je levnější a rychlejší.

Světlé venkovní žaluzie výborně odráží sluneční energii, hodí se proto i do teplejších oblastí. Na obrázku žaluzie Zetta 90 v Rakousku, které jsou ukryté ve fasádě.Světlé venkovní žaluzie výborně odráží sluneční energii, hodí se proto i do teplejších oblastí. Na obrázku žaluzie Zetta 90 v Rakousku, které jsou ukryté ve fasádě. | eVisions Advertising

Ale zpět k jejich chladicímu efektu. Bylo by příliš odvážné tvrdit, že venkovní žaluzie zcela nahradí klimatizační jednotku. Pokud venku několik dní i nocí za sebou panují tropická vedra, celý dům včetně žaluzií se prohřeje a teplota uvnitř stoupá. V takových případech už klimatizace přijde vhod.

Odborníci se proto shodují, že nejúčinnější zbraní na letní pařáky je kombinace venkovní žaluzie + klimatizace. Díky venkovním žaluziímnemusíte klimatizaci pouštět tak často a ani v těch největších vedrech není nutné, aby jela na plný výkon. Ve výsledku tak na jejím provozu výrazně ušetříte, což ocení majitelé či provozovatelé rodinných domů, kanceláří, úřadů i dalších administrativních budov.

Zaměstnancům nebo členům vaší rodiny zase uděláte radost tím, že mají v místnostech příjemnou teplotu i bez naplno jedoucí klimatizace, která často způsobuje nachlazení nebo chřipky. Díky venkovním žaluziím je v interiérech zkrátka příjemněji – a přirozeně chladněji.