Papež František při mariánské modlitbě. (13.4.2020)

Papež František při mariánské modlitbě. (13.4.2020) Zdroj: Reuters

Papež František při mariánské modlitbě. (13.4.2020)
Papež František při mariánské modlitbě. (13.4.2020)
Papež František při mariánské modlitbě. (13.4.2020)
Papež František při mariánské modlitbě. (13.4.2020)
Papež František při mariánské modlitbě. (13.4.2020)
10
Fotogalerie

Vatikán cenzuruje papeže: „Whisky je ta pravá svěcená voda,“ řekl František filmařům. Citát byl vystřižen

I Jeho Svatost je pouze člověk. Papež to demonstroval při přebírání daru od budoucích kněží. Výměnou za láhev skotské whisky ke skupině seminaristů prohodil humornou poznámku. Alkoholický nápoj žertovně označil za tu pravou svěcenou vodu. Obvykle by podobná příhoda patrně proběhla bez dalšího řešení, tentokrát se ale Františkova slova podařilo nahrát kameramanovi. Vatikán proto rozhodl záznam vynechat z dokumentu o kněžském semináři v Římě.

Originální video z loňského roku zachytilo moment, ve kterém papež František přebírá láhev původem ze skotské palírny Oban od žáků připravovaných na roli budoucích kněží a následně to s vtipem komentuje. Stalo se tak při události uvnitř Apoštolského paláce ve Vatikánu.

Římskokatolická církev se pravděpodobně obávala nevhodné prezentace její instituce široké veřejnosti a z toho důvodu zakročila. Britská televize BBC v srdci hlavního města Itálie po dobu 18 měsíců sbírala materiál na dokument o výchově a přípravě duchovních, což má na starosti instituce zvaná kněžský seminář. A právě ta část, kdy se takzvaní seminaristé setkají s papežem Františkem, byla upravena.

K situaci se vyjádřil i režisér hodinového snímku nesoucího titul Priest School Tony Kearney. Podle něj skupina žáků pověřila jednoho ze svých řad, aby předal láhev skotské. Výběr byl navíc jednoduchý, papež ji má totiž údajně v oblibě.

„Ke všem přítomným přistupoval s nohama na zemi, a když přímo jemu místo asistenta, který obvykle přebírá dary, předali láhev, uchopil ji a řekl: Questa e la vera acqua santa (Tohle je ta pravá svěcená voda),“ komentoval pro deník New York Post Kearney. Vtip prý na žáky zafungoval a prolomil ledy, všichni se pak cítili uvolněnější.

Mezi tvůrci dokumentu a Vatikánem před natáčením došlo k uzavření dohody. Před vypuštěním finální verze do éteru musela všechen použitý materiál zkontrolovat jejich mediální kancelář. Odtud jej vrátili producentům s tím, že vystřihli část, kde papež pronesl svou humornou poznámku. „Ze začátku nás to dost štvalo, ale oni nechtěli, aby byl papež ukazován, jak chválí whisky. Je docela legrační, jakým způsobem chrání jeho image,“ pokračoval Kearney.

Papežova historie s alkoholem

Obdobný vtipný komentář o skotské papež František údajně vypustil už dříve. Na setkání se skotským knězem Jimem Wallisem v roce 2018 se Jeho Svatost také dočkala daru ve formě láhve whisky. „Ha ha, tohle je svěcená voda!“ zahlásil podle Wallise. Ten samý dar ještě před tím v roce 2014 přinesla na počest jejich prvního setkání i britská královna Alžběta II.