Nejlépe obchodované komodity na českém trhu v době globální pandemie

Nejlépe obchodované komodity na českém trhu v době globální pandemie Zdroj: Admiral Markets AS

Nejlépe obchodované komodity na českém trhu v době globální pandemie

Můžeme říct, že již téměř celý svět je zasažen novým druhem viru, který kromě lidského zdraví také velmi ovlivňuje ekonomickou situaci. To, jaké jsou propady akcií některých komodit, je důsledkem zejména mediální propojeností celého světa. V minulosti se ve světě také objevovalo mnoho nových a neznámých virů, jako byly například SARS, MERS a mnoho dalších.

Nikdy ovšem žádný z těchto virů nebyl tak mediálně propagován, jako nynější COVID-19. To, zda jsou média a sociální sítě dobrým zdrojem informací, nebo pouze zdrojem vyvolávajícím paniku a strach, to ať posoudí každý z vás. Co je ovšem jisté, je to, že tento vir velmi zasáhl společenskou a ekonomickou situaci nejen ve světě, ale nyní také v ČR.

Lidé nakupují a dělají si zásoby

Vzhledem k situaci, která se aktuálně v ČR odehrává, kdy se lidé obávají a jsou si nejistí tím, co bude zítra, dochází v českých domácnostech k větším nákupům než obvykle. Obchody jsou plné lidí, regály bývají často prázdné. Taková je aktuální situace v českých obchodech. Lidé převážně nakupují trvanlivé potraviny, jako jsou těstoviny, rýže, mouka, cukr. Tyto potraviny se začínají  stávat nedostatkovým a stále více žádaným zbožím. Jelikož se situace a rozhodnutí vlády mění opravdu každý den, lidé začali také více nakupovat čerstvé potraviny, jako jsou ovoce, zelenina či pečivo. Ačkoliv je poptávka mnohonásobně vyšší než kdy jindy, obchody jsou zatím stále zásobeny od dodavatelů.

Šance pro české zemědělce

Velký odbyt mouky, cukru, ale také ovoce a zeleniny, by mohla být příležitost pro české zemědělství. Ačkoliv jsou stále zásoby u dodavatelů, tak se musí počítat s tím, že pokud současná situace nějakou dobu potrvá, zásoby se začnou zmenšovat. Tato situace by mohla být šancí pro české zemědělce. Pravděpodobně se bude zvyšovat poptávka a jistě by bylo snazší odebírat komodity jako jsou mouka, cukr atd. od českých zemědělců, což by také bylo pozitivní pro českou ekonomiku.

Ceny benzinu a nafty jsou nižší, dobrá zpráva pro motoristy

V České republice v posledních dnech klesají ceny nafty a benzinu, což je velmi dobrá zpráva pro motoristy. Nižší ceny jsou v důsledku situace v Saudské Arábii, která vyhlásila nižší cenu pro odběratele a také nárůst těžby. Tato událost tak pozitivně ovlivnila také ceny u čerpacích stanic v naší republice. Nyní je ovšem otázka, zda bude díky snížení cen velký odbyt motorového paliva. Vzhledem k situaci, která zde nastala, kdy je díky koronaviru vyhlášený vyjímečný stav, snižuje se tak například i doprava. Jelikož jsou uzavřené hranice, lidé musejí pobývat na území ČR, což znamená, že se pravděpodobně také sníží doprava. Lidé nemohou cestovat do zahraničí, omezí tak dopravu pouze na území ČR a i ta, bude pravděpodobně nižší než obvykle.

Lze tedy předpokládat, že v době, kdy je nařízený tento vyjímečný stav, odbyt pohonných hmot nebude až tak vysoký. Jelikož se ale předpokládá, že ceny paliva budou stále klesat, spotřeba po odvolání uzavření hranic by mohla opět stoupat. Aktuálně se bude situace pravděpodobně vyvíjet na základě dalších opatření a šíření koronaviru, který velmi ovlivňuje celou ekonomickou situaci.

Jaká je situace na burze komodit?

Ačkoliv motoristé se radují ze snižování cen pohonných hmot, tak obchodníci na burze pravděpodobně tak nadšeni z ceny ropy nejsou. Nyní se jedná o nejnižší pokles ceny ropy a to již od roku 1991. Může za to mimo jiné také šíření koronaviru. V mnoha zemích včetně ČR nastal vyjímečný stav, takže nastal zákaz cestování a tím pádem je také nižší poptávka po této komoditě.

Bohužel ani zlato si v tuto dobu nevede velmi dobře a na burze jdou ceny zlata stále níže. Dle odbrníků se jedná pro zlato o nejhorší týden již od roku 2013. Jeho propad byl tento týden o 7,7 %. Cena zlata začala takto klesat díky uzavírání akciových pozic, díky kterým se předpokládá, že obchodníci budou sahat na zlato k zajištění potřebných financí.

Šíření koronaviru má bohužel negativní dopad na komoditní trh. Zda se to za několik týdnů, či měsíců zlepší, je v současné době otázkou. Situace by se pravděpodobně mohla zlepšit poté, co se sníží, či zastaví šíření zmíněného viru. Ve chvíli, kdy se život opět vrátí do normálu, lidé opět začnou cestovat, pracovat, vyrábět, prodávat, je šance, že také ceny komodit na burze opět začnou stoupat.