Zachráněný Francouz v záchranářském vrtulníku poté, co se ztratil v Pyrenejích

Zachráněný Francouz v záchranářském vrtulníku poté, co se ztratil v Pyrenejích Zdroj: PGHM des Pyrénées-Orientales

Přes Pyreneje pro cigarety. Francouz chtěl vyzrát na karanténu, při dobrodružné cestě se ztratil

Přes hory, do řeky a pak do keře. Tak by se s trochou nadsázky dal shrnout víkendový výlet odhodlaného Francouze. Svou cestou za levnějším zbožím názorně demonstroval sílu motivace zdolávat překážky. Kvůli probíhající pandemii ho nepustili přes hranice, rozhodl se proto zkusit štěstí na horské stezce. Výprava do sousedního Španělska však nevyšla úplně podle jeho představ, a místo ušetření se tak dočkal pouze pokuty.

Cesta autem z pobřežního města Perpignan ležícího na jihu Francie přes hranice do španělské vesnice La Jonquera v Katalánsku za běžných podmínek trvá lehce přes půl hodiny. S vidinou ušetřených peněz se pro tuhle trasu navzdory uzavřeným hranicím rozhodl nejmenovaný Francouz, chtěl si totiž koupit levnější cigarety. Čáru přes rozpočet mu ale udělala policie na kontrolním stanovišti, kde mu nedovolila pokračovat a poslala ho zpět.

Odhodlání se však neslučovalo s doporučením strážníků, a kuřák tak přišel s alternativní cestou. K jižním sousedům se vydal pěšky po nekonvenční stezce v Pyrenejském pohoří, které dva evropské státy přirozeně rozděluje. Nicméně dobrodružný plán moc slavně nedopadl. Mladý muž začal bloudit, následně prý spadl do řeky a svou pouť zakončil v ostružinovém keři.

V tu chvíli začínalo jít do tuhého, nezbyla mu tedy jiná možnost než zavolat pomoc. Horská záchranná služba v reakci na telefonát vyslala vrtulník a zabloudilce tak rychle našla. Když ho objevili, byl údajně vyčerpaný a třásl se zimou.

„Mladý muž odjel z Perpignan autem, ale na stanovišti mezi Francií a Španělskem byl poslán zpět, snažil se dostat do La Jonquery. Rozhodl se proto využít pěší stezky a doufal, že tudy překročí hranice,“ stojí v oficiálním vyjádření na facebookové stránce horské záchranné služby Pyrénées-Orientales. „Ještě jednou připomínáme: zůstaňte doma,“ pokračuje příspěvek. Při svém výletu Francouz porušil nařízení zavedená v rámci opatření proti koronaviru. Za svůj prohřešek obdržel pokutu ve výši 135 €.

Obyvatelé jižní Francie běžně jezdí ke svým jižním sousedům nakupovat. Španělé se totiž mohou pochlubit levnějšími cigaretami, alkoholem, ale i levnější naftou a benzínem.