Zmizelá lékařka Ai Fen z wuchanské nemocnice v Číně

Zmizelá lékařka Ai Fen z wuchanské nemocnice v Číně Zdroj: Koláž reflex.cz

Čínská lékařka Aj Fen z wuchanské nemocnice, která spolu s kolegy upozorňovala na nebezpečí šíření koronaviru ještě před vypuknutím epidemie
Čínská lékařka Aj Fen z wuchanské nemocnice, která spolu s kolegy upozorňovala na nebezpečí šíření koronaviru ještě před vypuknutím epidemie
Dobrovolníci dezinfikují čínský Wu-chan  (24. 2. 2020)
Dobrovolníci dezinfikují čínský Wu-chan (24. 2. 2020)
Nemocnice ve Wu-chanu, ohnisku koronavirové nákazy
12
Fotogalerie

Mezi prvními varovala svět. Nyní wuchanská lékařka Ai Fen záhadně zmizela

Historie napovídá, že otevřené vystupování proti vůli vládnoucího komunistického režimu není z hlediska vlastní bezpečnosti zrovna nejmoudřejší nápad. S tím souvisí i případ wuchanské doktorky Ai Fen. Pravdivost a úplnost informací ohledně infekčního onemocnění SARS-CoV-2 je už několik měsíců předmětem veřejné debaty. A diskuzi ještě patrně přiostří záhadné zmizení čínské lékařky, která jako jedna z prvních bila na poplach a upozorňovala svět na nebezpečí koronaviru.

Ai Fen v rozhovoru pro čínské médium kritizovala vedení nemocnice. Nelíbilo se jí, jakým způsobem její nadřízení ignorovali a zamítali upozornění na nový typ koronaviru. Od té doby ji údajně nikdo neviděl. „Vedoucí pohotovostního oddělení wuchanské centrální nemocnice se před dvěma týdny veřejně vyjádřila, že jí a jejím kolegům úřady zabránily varovat svět,“ uvedl australský investigativní pořad 60 Minutes. Není známo, kde se momentálně nachází.

Další podivnost se odehrála těsně po odvysílání výše citované epizody. Na účtu lékařky na platformě Weibo podobné Twitteru se objevil nový příspěvek, první od 16. března. Obsahoval fotografii pořízenou na wuchanské ulici a popis: „Řeka. Most. Zvonění hodin.“

Nezisková organizace Rádio Svobodná Asie tvrdí, že zadržení jedinci ve vazbě někdy na pokyn z vyšších míst aktualizují své profily na sociálních sítích. Jindy se ani příliš neobtěžují a nechají, aby za ně to samé udělala policie.

Svou nespokojenost Ai Fen vyjádřila v eseji publikované čínským magazínem Renwu, její práce však byla zpětně vymazána. V textu měla popisovat snahu svých šéfů utišit ji.

Obdobný případ?

Doktorka po vypuknutí nákazy v jejím původním epicentru sdílela fotografii lékařské zprávy pacienta označeného slovy „SARS koronavirus“. Vedení jedné z wuchanských nemocnic se k ní po téhle události podle jejích slov chovalo bezprecedentně, čelila prý extrémně přísným trestům.

Příspěvek Ai Fen se dostal až k čínskému oftalmologovi jménem Li Wen-Liang. Od něj se obrázek dostal na sociální síť WeChat, za což se dočkal obvinění ze šíření lživých informací. Na začátku února čínská státní média oznámila jeho smrt způsobenou novým virovým onemocněním.


Věř v nejlepší a připrav se na nejhorší aneb 3 scénáře, co bude s našimi penězi. Přečtěte si velký rozhovor s bývalým viceguvernérem ČNB Mojmírem Hamplem v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 14/2020Reflex 14/2020|Archív