Minské derby sledoval zaplněný stadion

Minské derby sledoval zaplněný stadion Zdroj: Profimedia.cz

Tradiční kontroly při vstupu na stadion
Drtivá většina příznivců na stadionů fandila bez roušek
Pořadatelé měřili fanouškům při vstupu na stadion teplotu
Udržovat odstup od ostatních? Na to se v Bělorusku nehraje...
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko nepovažuje pandemii koronaviru za hrozbu. V jeho zemi se tak nadále hraje hokeji i fotbal s fanoušky
5
Fotogalerie

Jediné místo v Evropě, kde se ještě hraje. Běloruská liga drží fotbalové fanoušky nad vodou

Ještě před nedávnem v podstatě nikoho kromě Bělorusů nezajímala. Vody mezinárodního fotbalu nasycené prestižními soutěžemi jako La Liga, Premier League nebo Bundesliga bohatě zaměstnávaly hladové fanoušky nejpopulárnějšího sportu na světě. Téměř všechny ale musely kvůli pandemii buď odložit nebo úplně zrušit probíhající sezony. Hraje se už pouze na jediném místě v Evropě. Běloruská nejvyšší liga navzdory přerušení pokračuje a láká na televizní práva.

„Prostě se tak přihodilo, že tenhle zápas byl prakticky jediným fotbalovým utkáním na planetě,“ stojí v reportu z derby, kdy Dinamo Minsk prohrálo 2:3 s FC Minsk v rámci nejvyšší běloruské soutěže Vysšaja liga. Očekávaný souboj přirozených rivalů přetahujících se o nadvládu v hlavním městě na stadion přilákal 3 tisíce diváků, o přílišných obavách tamních obyvatel z infekčního onemocnění se tedy mluvit nedá.

Podobně jako v ostatních zemích byla i zde liga pozastavena, po pouhých dvou týdnech nečinnosti se však vedení rozhodlo pokračovat. Díky tomu nyní Běloruská fotbalová federace zaznamenává zvýšený zájem z ciziny. Televizní práva se už podařilo prodat do 10 zemí včetně Ruska, Indie či Izraele. „Tohle je bezprecedentní situace,“ komentoval předseda federace Alexander Aleinik pro agenturu Reuters. Vyšší patra zatím údajně nehodlají odložit žádné zápasy ani zrušit sezonu.

Některé fanoušky překvapila úroveň běloruského fotbalu. „Nečekali jsme, že tam mají tak kvalitní ligu,“ líčil ředitel ukrajinské společnosti Poverkhnost produkující mimo jiné Sport-1 Viktor Samolienko. „Nevěděli jsme to, protože jsme jejich zápasy dřív nesledovali,“ dodal.

Běloruský přístup

Hlava státu Alexandr Lukašenko se na koronavirovou epidemii dívá poněkud alternativně, dokonce přišel s radou pro ty, kteří se nemoci přeci jen bojí o něco víc. „Jděte do sauny, dejte si trochu vodky a jděte zpátky do práce,“ dal najevo svůj názor prezident. Podle něj psychóza ochromila ekonomiku skoro všude na světě. Východoevropský stát se navzdory desítkám nakažených zatím nepouští do výraznějších preventivních opatření. Kina stále promítají a obchody, restaurace a kostely zůstávají otevřené.