Koronavirus v Jižní Koreji: Rychlotesty na koronavirus probíhají v autě, (22.03.2020).

Koronavirus v Jižní Koreji: Rychlotesty na koronavirus probíhají v autě, (22.03.2020). Zdroj: Reuters

Koronavirus v Jižní Koreji: Rychlotesty na koronavirus probíhají v autě, (22.03.2020).
Koronavirus v Jižní Koreji: Jindy rušné ulice zejí prázdnotou, (22.03.2020).
Koronavirus v Jižní Koreji: Pravidelná dezinfekce v ulicích Soulu, (22.03.2020).
Koronavirus v Jižní Koreji: Pracovníci v továrnách musí nosit ochranné obleky a pravidelně dezinfikovat své stroje, (22.03.2020).
Koronavirus v Jižní Koreji: Aktivisté z Červeného kříže distribuují instantní jídlo, (22.03.2020).
11
Fotogalerie

Slepá ulička v boji s virem. V Jižní Koreji zkoušeli proti koronaviru slanou vodu, nakazilo se 46 lidí

Hořkou příhodu přinesla světová média z jihovýchodní Asie. V jednom z jihokorejských kostelů zkoušeli lidé zastavit šíření nemoci Covid-19 pomocí mořské vody. Neopatrnost a lehkovážnost však vedla k tomu, že se během tohoto „rituálu“ nakazilo zhruba 50 lidí. Vláda nechala kostel zavřít.

Vše se odehrálo v provincii Kjonggi, což je nejlidnatější region celého státu. Území obklopuje hlavní město Soul, ten však není součástí. V kostele ve městě Songnam zaregistrovaly úřady podivný nárůst nakažených novým typem koronaviru. Jednalo se o věřící, kteří navštívili náboženské zařízení.

V hlavní roli byl obyčejný rozprašovač, který lidé naplnili slanou vodou. Tu poté nabízeli věřícím, ti si mysleli, že mohou předejít nákaze či dokonce vyléčit smrtící virus. Účet za bizarní nápad byl vystaven záhy, některá média informují o 46 nakažených, jiná přinášejí číslovku sedmdesát.

Problémem bylo především nerespektování jakékoliv hygieny. Člověk, který vše prováděl, strkal zájemcům hlavici rozprašovače hluboko do krku. Po aplikaci nebyla provedena dezinfekce předmětu a na řadu přišel další věřící. Mezi nakaženými je pastor i jeho manželka. „Mohu potvrdit, že nákaza se šířila pomocí rozprašovače,“ řekl šéf krizového štábu Lee Hee-young.

Amatérské léčení začalo na začátku března a trvalo celý týden. Poté začali mít lidé symptomy nemoci a zamířili na testy. Lékaři se začali o celou věc zajímat a podali podnět policii. Ta kostel ihned uzavřela a začala pátrat po ostatních účastnících divného dýchánku. Ti se museli okamžitě podrobit testům, některým samozřejmě vyšly pozitivně, protože koronavirus se šíří kapénkově. „Je to výsledek falešných zpráv a fám,“ zdůraznil Hee-young.