Video placeholde
Labutě kanálům sluší zaručeně víc, než salvy hlučných turistů v gondolách.
Na jindy rušné ulici nikde ani živáčka, ideální příležitost pro schůzku labutí.
Takhle čistou vodu neměli v Benátských kanálech pěkně douho!
V Italských ulicích byl dokonce spatřen kanec.
Čistá voda láká k lidským obydlím všelijaké opeřence.
15
Fotogalerie

Nečekané dopady koronaviru. Do Itálie se vrátili delfíni a labutě, zvířata obsadila i Řím

Itálii aktuálně sužuje nemoc Covid-19. V záplavě negativních zpráv jsou obyvatelé rádi, když je překvapí něco pozitivního. Na internetu se objevilo několik fotek z turisticky oblíbených Benátek. Ty jsou teď prakticky prázdné, čehož využila zvířata. Krásy „vodního“ města připluly zhlédnout například labutě.

Jinou situaci zaznamenali obyvatelé sardinského Cagliari. Místním zlepšili den veselí kytovci. Jeden z přítomných umístil na internet video, které zachycuje dva delfíny obecné. Ti se vydali na obhlídku břehu a přivítali je překvapení Italové. „Neskutečné,“ nedokázala více popsat své pocity Maria Lanaro, obyvatelka Sardinie. Mořští savci se potloukali v jednom z přístavů, využili toho, že díky karanténě zeje letovisko prázdnotou.

Ostych odhodila i další zvířata, gondoly nahradily labutě. Nádherní ptáci zkusili, jaké je proplouvat zatopenými kanály. Zlepšila se také kvalita místní vody, jsou v ní totiž vidět ryby, což není běžné. Důvod je jasný, menší provoz znamená menší vířivost a usazeniny zůstávají na dně. K tomu se ostatně kloní i benátský starosta.

Divoká prasata i kachny

Celostátní karanténa zahnala lidi do jejich domovů, a tak zvířata chytla šanci za pačesy. V několika italských městech zaznamenali obyvatelé divoká prasata. Známou římskou fontánu di Trevi si pro změnu přivlastnily kachny. Opeřence zachytil jeden z Římanů při cestě do práce a fotografii ihned umístil na sociální sítě. Všechny tyto příklady dokládají, jak je život bez lidí jiný.

O tom ostatně mluví i čísla Evropské kosmické agentury. Na satelitních snímcích lze vidět, jak během karantény kleslo znečištění. Tento úkaz byl patrný i v Číně, kdy NASA zveřejnila snímky Wu-chanu. Srovnání se zaobíralo hladinou oxidu dusičitého, zatímco na začátku roku atakoval hranici 400 μmol/m², v únoru už nebyl téměř nikde.

Můžeme snad něco takového očekávat i v našich končinách? Už teď jsou centra českých měst prázdná. Delfíni do Vltavy zcela jistě nepřiplují, nicméně labutě patří ke každodennímu koloritu pražské Náplavky. Terno by možná bylo, kdyby se na Václavském náměstí objevily srnky nebo kdyby si sochu Mistra Jana Husa přišla prohlédnout skupinka divokých prasat.

Benátky v klidu

Pravdou však je, že obyvatelé Benátek zažívají po delší době období bez turistů. Italské město postihly v nedávné době povodně, dokonce třikrát v jednom týdnu. Hrozbou jsou také návštěvníci, kteří vyhání rezidenty z města. Donedávna kazily místním život také obrovské výletní lodě.

Na tuto problematiku poukázal například pouliční umělec Banksy. Na kraji Benátek nechal rozvinout stánek s obrázky velkých lodí. Do půl hodiny byli u obchůdku policisté a kiosek uzavřeli. K zákazu ale starostu přiměly až nehody. Nejdříve jeden z kolosů narazil do mola, poté mořský obr málem sešrotoval menší plavidlo.