Soutěžící v německém Big Brotherovi

Soutěžící v německém Big Brotherovi Zdroj: Sat 1

Soutěžící v německém Big Brotherovi se dozvídají o koronaviru, o kterém měsíc netušili
Soutěžící v německém Big Brotherovi se dozvídají o koronaviru, o kterém měsíc netušili
Soutěžící v německém Big Brotherovi se dozvídají o koronaviru, o kterém měsíc netušili
3
Fotogalerie

Izolace od světa. Soutěžící v Big Brotheru nevěděli o světové pandemii koronaviru celý měsíc

Ještě minulý týden svět fungoval trochu jinak. Tisíce lidí se scházely na různých společenských událostech, většina škol byla otevřená a roušky na veřejnosti nosili pouze turisté z Asie. Situace se mění doslova s každým novým dnem. Účastníci německé verze soutěže Big Brother známou reality show odstartovali před více než měsícem 10. února. V nevědomosti žili až do úterý 17. března, kdy je produkce informovala o rozšíření nákazy do měřítek celosvětové pandemie.

Do televizní show bylo vybráno 14 soutěžících, kteří mají za úkol vydržet 100 dní ve stísněném prostoru dvou přilehlých domů. Diváci mají pravidelně možnost svým hlasováním vyřazovat jednotlivce, a to až do chvíle, kdy zůstane jen jeden. Vítěz pak dostane odměnu 100 000 € (asi 2,5 milionů korun českých).

V Německu probíhala vášnivá debata o tom, zda by se soutěžící měli dozvědět, co se ve světě a hlavně v jejich státě děje. Zadržování informací bránila mluvčí soukromé televizní stanice Sat. 1 ve čtvrtečním vydání deníku Süddeutshce Zeitung. Po nátlaku okolí se ale vedení přeci jenom rozhodlo účastníky o výjimečné situaci zpravit.

Soutěžící jsou v šoku

Momentální stav jim přes sklo vysvětlil moderátor Jochen Schropp. „Nemoc zvaná COVID-19 se rozšířila po celém světě a dostala se do Evropy,“ zněla Schroppova apokalyptická slova. Izolovaným jedincům poté ukázal ještě několik záběrů a videí nedávných událostí včetně vylidněných ulic v Německu a Itálii. Většina z nich celou dobu jen tiše a se šokem na tváři zírala, několik se jich dalo do breku. Někteří soutěžící po děsivých novinkách vyjádřili obavy o své okolí. Michelle, 26letá zdravotní sestra, má strach o své pacienty, další se bojí o dopad na ekonomiku státu.

I přes téměř úplnou izolaci si zásahu epidemie do chodu reality show všimli soutěžící v Kanadě. Tamní produkce jim světové dění oznámila po tom, co upozornili na chybějící publikum. O nepříznivém vývoji událostí se už dřív dozvěděli i v australské a italské mutaci Big Brothera.