Video placeholde

Smutný unikát. Pytláci zastřelili dvě bílé žirafy, na světě teď zbývá poslední kus

Téměř tři roky si svět užíval zvířecí rarity, v Keni byly objeveny vzácné bílé žirafy. Jejich osud ale rychle zpečetili místní pytláci. Kosterní pozůstatky nalezli strážci rezervace Ishaqbini Hirola tento týden.  V africké zemi žije také samec vysokých sudokopytníků, který se tak stal jediným žijícím exemplářem svého druhu.

Záběry doslova obletěly svět, vědci z organizace Hirola Conservation Programme objevili při svých průzkumech bílou žirafu. Biologové potvrdili, že je to možné. Rovněž přidali svědectví několika dalších lidí, kteří bílé býložravce viděli. Vědci v obavě z pytláků neprozradili lokaci, kde žirafy natočili. Specifikovali pouze, že se jedná o samici s mládětem, obě patří k žirafám síťovaným.

Pozůstatky obou zvířat byly nalezeny kousek od vesničky Garissa na východě země. Oblast je součástí rezervace Isahqbini Hirola. Ta smrt oznámila na svém twitterovém účtu. „Pro naši rezervaci je to černý den, stejně tak jako pro milovníky zvířat,“ stojí v prohlášení. Mělo by se jednat o dospělou samici a její mládě, zvířata byla naposledy viděna před třemi měsíci.

Mor s názvem pytláctví

Pytláci jejich zabitím přiblížili bílé žirafy k úplnému vyhynutí, protože v Africe se nachází údajně samec, který by měl být posledním svého druhu. A to i přesto, že jich během několika let přibylo, ovšem staly se terčem pytláků, kteří vysoká zvířata loví kvůli kůži a masu. Během třiceti let se populace žiraf snížila skoro o 40 procent.

Zastřelené býložravce může někdo chybně pokládat za albíny, jedná se však o nemoc, která se nazývá leucismus. Projevuje se ztrátou všech kožních pigmentů, na rozdíl od albínů nemají zvířata červené oči a zachovává se jim částečné zbarvení. Podobné onemocnění můžeme nalézt u tygrů, lvů či koní.

„Jsme jedinou institucí na světě, kde tato zvířata žijí,“ podotkl hořce šéf celé rezervace. Oblast je známá díky velkému počtu endemických živočichů. Na neoploceném území lze nalézt hirolu, malého buvola s nejdelšími rohy či několik druhů ohrožených ptáků, jako například čápa sedlatého nebo supa kapucína.

Černý trh nabral druhý dech

Motiv pytláků zatím není znám, rovněž nebyla odhalena ani jejich identita. Na případu intenzivně pracuje místní policie. Je však jasné, že nelegální odstřel je problém celé země. V Keni byl lov divoké zvěře povolen až do roku 1973, zákazy paradoxně zrychlily vymírání některých druhů. Velmi váženou komoditou je především slonovina. V průběhu 90. let ale boom ustal.

Druhý dech nabral černý trh okolo roku 2005, kdy začala sílit poptávka v Číně. Na neúprosnou situaci reagují i obyvatelé, ti si do vedení země zvolili Uhura Kenyattu. Prezident označil boj s pašeráctvím jako prioritu své vlády. Jeho snahu mu kazí somálské islamistické skupiny, které berou pytláctví jako jeden ze zdrojů svých příjmů.