Kančilové žijí převážně samotářsky, jen v době rozmnožování žijí v páru

Kančilové žijí převážně samotářsky, jen v době rozmnožování žijí v páru Zdroj: Southern Institute of Ecology/Global Wildlife Conservation/Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research/NCNP, Carlos Vasquez Almazan

Kančil stříbrohřbetý
Kančil stříbrohřbetý byl dlouho znám jen z muzejních sbírek nebo z ilustrací
Zvířátko je velké maximálně 25 cm, tedy jako menší pes.
Kančila stříbrohřbetého mohou ohrožovat nastražená oka pytláků
O úspěchu či neúspěchu vědců často rozhoduje správný odhad, kam umístit fotopast
12
Fotogalerie

Ztracený kančil nalezen po 30 letech v utajení. Vietnamský endemit přeci jen nevyhynul

30 let žil v utajení a teď se znovu ukázal. Kančil stříbrohřbetý je pralesní zvířátko velké jako králík, je aktivní v noci a není snadné ho spatřit. Vědci si proto nebyli jisti, zda definitivně nevyhynul. Ale kančil stříbrohřbetý ze seznamu 25 nejhledanějších druhů světa se nakonec stal prvním savcem, kterého se podařilo najít!

Kančilové jsou prastarou skupinou sudokopytníků - od svých příbuzných se oddělili před asi 50 miliony lety. I když vypadají jako miniaturní jelínci bez parohů, nejsou s nimi příbuzní, tvoří samostatnou skupinu s deseti dnes známými druhy. Přesněji – popsanými druhy. O tom, že je všechny dobře známe, nemůže být řeč.

Tím nejméně prozkoumaným je kančil stříbrohřbetý (Tragulus versicolor) považovaný (spolu s běžným kančilem menším – T. kanchil) za nejmenšího sudokopytníka světa. Popsán byl v roce 1910 podle čtyř jedinců ulovených na jihu Vietnamu. Pak ho 80 let nikdo nespatřil! Teprve v roce 1990 byl v centrálním Vietnamu nalezen pátý jedinec tohoto druhu. A opět se po něm až do listopadu loňského roku slehla zem.

Více si přečtete na webu Abíčko.cz >>>