Kodaň plánuje sázet ovocné stromy na veřejných místech

Kodaň plánuje sázet ovocné stromy na veřejných místech Zdroj: iStock.com

Po cestě do kanclu na jahody. Kodaň začne sázet ovocné stromy v ulicích

Obyvatelé Kodaně si budou moct už brzo běžně chodit pro ovoce zdarma na ulici. Městská rada tam schválila vysázení ovocných stromů na veřejná prostranství se zelení jako jsou parky, hřbitovy nebo dětská hřiště.

Veřejné jabloně, ostružiny nebo borůvky mají místní i turisty přiblížit tradičním dánským plodům a přírodě. Od zdarma dostupného ovoce si Kodaň slibuje přístup ke zdravé svačině pro děti, ale i zvýšení městské biodiverzity. „Bereme město jako místo, které patří každému a chceme, aby lidé mohli celý veřejný prostor aktivně používat,“ řekla webu Atlas Obcsura kodaňská radní Astrid Aller.

Veřejné pěstování není v Dánsku novinka, už ve středověku Dánům zákony dovolovaly sázet ovocné stromy na veřejnou zeleň. Teď se země snaží popularizovat hlavně lokální a sezónní plodiny. Za tímto účelem taky vznikla aplikace Vild Mad, která vás navede ke zrovna plodícím keřům a výhonkům, najdete v ní i informace o tom, co všechno je zrovna v sezóně i recepty na jídla z „divokých“ surovin.

Jde o příklad rozmáhání trendu foragingu (v překladu doslova spásání), tedy zaměření na v přírodě volně dostupné a lokální potraviny, ideálně bez chemického ošetření. V Česku už před pár lety na podobném principu vznikl projekt Na ovoce, s pomocí crowdfundingové sbírky z něj vzešla digitální mapa se zhruba 12 tisíci českými ovocnými lokalitami.

Země Hanse Christiana Andersena je dlouhodobě příklad ekologicky zaměřeného státu. V rovinaté Kodani tak třeba došla podpora cyklistiky tak daleko, že v roce 2016 poprvé překonal počet kol v provozu na silnicích počet aut. Město chce pak být už do pěti let první uhlíkově neutrální metropole.