Benjamin Netanjahu se po volbách zřejmě popáté stane premiérem Izraele

Benjamin Netanjahu se po volbách zřejmě popáté stane premiérem Izraele Zdroj: ČTK

Izraelské volby rozhodnou, kdo bude premiérem v příštích letech. Benjamin Netanjahu, nebo Benjamin Ganc?
Izrael volí noví parlament. Výsledky ovlivní i ortodoxní věřící
V Izraeli se otevřely volební místnosti v předčasných parlamentních volbách. Premiér Netanjahu usiluje o pátý mandát, čekají se těsné výsledky. (9.4.2019)
Benjamin Netanjahu v izraelských volbách usiluje už o svůj pátý mandát premiéra
4
Fotogalerie

Online: Remíza velkých stran znamená vítězství pro Netanjahua. Zřejmě bude popáté premiérem Izraele

Parlamentní volby v Izraeli přitahují velkou pozornost světa, přestože jde o poměrně malý stát. Jenže svou polohou a demokratickým zřízením hraje Izrael na Blízkém východě důležitou roli. Úterní volby navíc mají velký náboj v podobě rozhodování o dalším politickém osudu čtyřnásobného premiéra Benjamina Netanjahua. Sledujte volby v Izraeli s Reflexem online.

Hlavní vyzyvatel Netanjahua tentokrát není z levice, ale z nové strany Odolnost pro Izrael. Tu v prosinci založil bývalý náčelník generálního štábu izraelské armády generál Benjamin „Benny“ Ganc. Jak to dopadne? Sledujte v našem přenosu.

Online přenos

Online přenos

Petr Sokol
Petr Sokol
12. dubna 2019 · 13:00

KONEČNÉ ROZLOŽENÍ KŘESEL V KNESETU: LIKUD PRVNÍ

Likud (pravice) 36 (26,45 % hlasů)

Modro-bílá (levý střed) 35 (26,11 %)

Šas (náboženská) 8 (5,99 %)

Sjednocená tóra judaismu (náboženská) 7 (5,77 %)

Chadaš-Ta'al (Arabové) 6 (4,49 %)

Labouristé (levice) 6 (4,44 %)

Izrael Bejtejnu ("ruská" pravice) 5 (4,02 %)

Pravicový svaz (pravice) 5 (3,75 %)

Merec (zelená levice) 4 (3,63 %)

Kulanu (pravý střed) 4 (3,54 %)

Ra'am-Balad (Arabové) 4 (3,34 %)

.................hranice 3,25 %.......

Nová pravice (pravice) 0 (3,22 %)

Zehut (libertariáni pro marihuanu)  0 (2,73 %)

Gešer (levicový, sefardský střed) 0 (1,73 %)

Pravicovo-náboženský blok 65, levý střed a Arabové 45.

Nová pravice Naftali Benneta se nakonec nedostala do Knesetu o 1500 hlasů a sečtení posledních "vojenských" hlasů dalo v závěru Likudu náskok jednoho mandátu na čele volebního pole. Nová pravice chce napadnout nesrovnalosti při sčítání u soudu a navrhuje částečný přepočet.

Nejsilnější levicovou stranou je arabský blok v čele s Chadašem. Netanjahu nepotřebuje do koalice stranu Kulanu, ale pravděpodobně ji vezme, protože se v Izraeli spekuluje, že se dokonce obě strany sloučí (šéf Kulanu Moše Kahlon dříve byl členem Likudu). 

11. dubna 2019 · 08:59

ZMATKY SE SČÍTÁNÍM

Ani ve čtvrtek ráno není úplně jasný definitivní výsledek. Webová stránka izraelské volební komise sice přidala další hlasy, ale jejich součet neodpovídá na stejné stránce zveřejněnému celkovému počtu sečtených hlasů. Zápletku ovšem přináší také to, že na této stránce se objevila informace, že Nová pravice Naftali Benneta vystoupala na 3,26 % a dostala by se do Knesetu.

Podle některých izraelských médií ale stále zbývá sečíst asi 40 tisíc hlasů. Jeden z profilů zabývající se výsledky izraelských voleb na Twitteru tvrdí, že Nové pravici ale stále chybí k hranici pro vstup do parlamentu asi 1.300 hlasů. Ty by mohla získat, kdyby v posledních 40 tisících hlasů dostala zhruba sedm procent hlasů. Vše prý závisí na tom, zda jde spíše o hlasy z vojenských základen, nebo z nemocnic. Národně-pravicová Nová pravice by potřebovala spíše to druhé.

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 11:58

DLOUHÉ SČÍTÁNÍ


Na definitivní výsledky si zřejmě počkáme až do zítřka, protože sčítání "vojenských" hlasů vždy trvá poměrně dlouho. Propočty, ale ukazují, že na rozdělení mandátů už se zřejmě nic nezmění. Reálně je už jen možné, že Modro-bílá ztratí jeden mandát ve prospěch levicového uskupení Merec, což by ale nezměnilo poměr mezi pravicoo-náboženským a levicově-arabským blokem.

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 09:09

MŮŽE SE VÝSLEDEK JEŠTĚ ZMĚNIT?

Aktuálně ještě zbývá sečíst přibližně 126 tisíc hlasů. Jde o hlasy vojáků, diplomatů v zahraničí, vězňů a nemocničních pacientů. Ani jejich sečtení ale velmi pravděpodobně už do parlamentu nepustí stranu, která je nejblíže pod hranicí 3,25 % hlasů, - Novou pravici Naftali Bennetta. Jeho formace by musela získat ještě asi 8 tisíc hlasů, což odpovídá 7 procentům z dosud nespočítaných hlasů. Novíá pravice si ale ve zbytku hlasů připsala jen 3,14 % a je téměř vyloučené, že by mezi vojáky nyní bodovala takto nadprůměrně. Nacionalistická pravicová formace sice může počítat s vyšší podporou vojáků, ale jde o i o vojáky základní služby, kteří jsou voličským průměrem izraelské populace. Před čtyřmi lety dokonce sečteních "vojenských" hlasů vedlo k mandátu navíc pro levicově-zelený Merec.

Naopak arabská koalice Ra am Balad, která je naopak první "nad čarou" si už může být vstupem do Knesetu jistá. I kdyby nedostala už ani hlas, hranici 3,25 % překročí a mandáty v budoucím parlamentu získá.

Jisté se už také zdá, že Likud nakonec Modro-bílou těsně ale přece porazí. Aktuálně před ní vede o 14 tisíc hlasů, což odpovídá více než desetina hlasů, které se mají ještě sečíst. Modro-bílá těžko získá ve zbytku sčítání převahu nad premiérovou stranou o deset procent, a skončí proto velmi pravděpodobně druhá, i když zřejmě se stejným počtem mandátů jako Likud.

Početně už také není možné, aby výsledek pravicovo-náboženského bloku klesl pod 61 křesel. Nespočítané hlasy tvoří totiž už jen tři procenta celkového počtu odevzdaných hlasů, takže zásadní změna už není možná. 

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 08:37

NETANJAHU MÁ JASNOU CESTU KE KOALICI

Vzhledem k tomu, že pravice a náboženské strany aktuálně drží 65 křesel ve 120-členném Knesetu, má cestu k sestavení vlády otevřenou současný premiér a vůdce Likudu Benjamin Netanjahu. Podle současných výsledků by dokonce do vlády ani nemusel vzít středopravou formaci Kulanu, aby získal většinu 61 křesel. Bez Kulanu by totiž měl přesně tuto minimální většinu.

Během noci už všechny strany s výjimkou „ruské“ pravice – Izrael Bejtejnu Avigdora Liebermana – deklarovaly, že prezidentu Rivlinovi doporučí pověřit sestavením vlády Netanjahua. I bez Liebermanovi strany by měl pravicový blok přesně polovinu křesel v Knesetu – 60 mandátů. Lieberman je židovský nacionalista a určitě nemůže vládnout i jen v tichém spojenectví s Araby, takže alternativní většina nalevo neexistuje.

Představitelé Likudu během noci také spekulovali, že se po volební „nevýhře“ postupně rozpadne blok Modro-bílá a část jeho poslanců také zamíříme do pravicové aliance. Jsou to jen spekulace, ale samozřejmě slouží k oslabování požadavků menších stran na Likud při vytváření nové vlády.

Komplikací pro sestavení nové vlády může být budoucí Netanjahuovo obvinění. Lídr strany Tkuma, která patří do Pravicového svazu, dokonce už ale řekl, že jejich podmínkou pro vstup do koalice bude schválení zákona o amnestii, který by obvinění premiéra zastavil. Podle Becal'ela Smotriče by to totiž zajistilo stabilitu vlády.

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 08:21

AKTUÁLNÍ SLOŽENÍ KNESETU: PRAVICE 65 ZE 120

Jak se promítnou téměř kompletní výsledky do rozdělení mandátů?

Likud (pravice)                 35

Modro-bílá (levý střed)       35

Šas (náboženská)             8

UTJ (náboženská)             8

Chadaš-Ta'al (arabská)      6

Labouristé (levice)            6

Izrael Bejtejnu (pravice, „ruská“) 5

Pravicový svaz (Pravice)     5

Merec (levice)                             4

Kulanu (pravý střed)                     4

Ra'am-Balad (arabská)      4

 

Aliance

Arabové 10 (-3)

Levice 10 (-19)

Sekulární střed 35 (+24)

 

Střed a levice: 45 (+5)

Střed, levice s podporou Arabů: 55 (+2)

 

Pravý střed 4 (-6)

Náboženské strany16 (+3)

Sekulární pravice 40 (+4)

Náboženská pravice 5 (-3)

 

Celá pravice 65 (-2)

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 08:12

TÉMĚŘ KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

Likud už vede jen třetinu procenta, což v absolutních číslech dělá něco málo přes 13 tisíc hlasů.

Likud                           26,27 %
Modro-bílá                  25,94 %
Šas                             6,10 %
UTJ                             5,91 %
Chadaš-Ta'al              4,63 %

Labouristé                   4,46 %

Izrael Bejtejnu            4,15 %

Pravicový svaz           3,66 %

Merec                         3,64 %
Kulanu                        3,56 %
Ra am-Balad              3,41 %

-------- hranice 3,25 %----------

Nová pravice              3,14 %
Zehut                          2,51 %
Gešer                          1,74 %


Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 07:49

I DRUHÉ ARABSKÉ USKUPENÍ V KNESETU


Sečteno je již přes čtyři miliony hlasů a poprvé překračuje hranici 3,25 % hlasů, nutnou pro vstup do parlamentu, také druhé uskupení izraelských Arabů - koalice stran a Ra am a Balad. Aktuálně drží 3,46 %, naopak Nová pravice Naftali Bennetta zatím dosáhla jen na 3,14 % a zůstává dosud mimo Kneset.

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 07:45

NÁSKOK LIKUDU SE SNIŽUJE


S postupujícícm sčítáním se náskok dosud největšího Likudu na koalici Modro-bilá postupně snižuje. Nemění se ale počet stran, které se dostaly přes hranici pro vstup do Knesetu. Arabská koalice Ra am Balad se ovšem krok za krokem k této hranici blíží.

Reflex
Reflex
10. dubna 2019 · 06:26

NETANJAHU POPÁTÉ

Po sečtení 94 % okrsků má Likud i Modro-bílá koalice 29,2 procenta hlasů a po 35 křesel v parlamentu. Remíza v tomto případě ale znamená vítězství pro Netanjahua, který má mnohem lepší koaliční potenciál. V Knessetu by mohla mít jeho nová vláda 65 ze 120 křesel a Bibi se může stát popáté předsedou vlády a nejdéle sloužícím premiérem v dějiných Izraele.

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 02:39

DEFINITIVNÍ ÚČAST

Konečný údaj o volební účasti zní 67,2 %, což znamená pokles o hruba 4 procenta od voleb 2015.

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 02:32

BIBI NA PLÁŽI

Poměr mezi stranami se ještě budou hýbat, ale už teď je jisté, že hlavní ikonickou historkou letošních voleb zůstane ta, podle níž během volebního dne zavítal premiér a vůdce Likudu Benjamin "Bibi" Netanjahu na pláž ve městě Netanja ve středním Izraeli a apeloval přímo na odpočívající Izraelce, aby se sebrali a šli volit, protože hrozí vítězství levice...

 

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 02:29

SEČTENO 60 %: LIKUD VEDE S 38 MANDÁTY

A jak se aktuální výsledek promítne do zisku mandátů?

Likud 38
Modro-bílá 35
Šas 8
UTJ 7
Izrael Bejtejnu 6
Labouristé 6
Chadaš-Ta'al 5
Kulanu 5
Pravicový svaz 5
Merec 5
--------
Nová pravice 0
Ra am-Balad 0
Zehut 0
Gešer 0


Pravice a náboženské strany 69 křesel

Levý střed: 46 křesel

Arabské strany 5 křesel

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 02:25

SEČTENO 60 %: BIBI 27,5 %, BENNY 26 %

Likud 27.59%
Modro-bílá 26.04%
Šas 6.06%
UTJ 5.23%
Izrael Bejtejnu 4.63%
Labouristé 4.49%
Chadaš-Ta'al 3.91%
Kulanu 3.68%
Pravicový svaz 3.55%
Merec 3.54%
--------
Nová pravice 3.09%
Ra am-Balad 3.00%
Zehut 2.58%
Gešer 1.76%

Náskok Likudu na koalici Modro-bílá se snížil na 1,5 %. Výčet stran nad hranicí pro vstup do parlamentu zůstává stejný. 

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 02:12

ZATÍM JASNÉ VEDENÍ PRAVICE

Zisky stran po sečtení 40 % hlasů dávají toto rozložení křesel v budoucím Knesetu:

Likud 40

Modro-bílá 35

Šas 9

UTJ 7

Labouristé 6

Izrael Bejtejnu 6

Kulanu 5

Pravicový svaz 4

Merec 4

Chadaš-Ta'al 4

 

Aliance:

Pravice a náboženské strany: 71 mandátů

Levice 45 mandátů

Arabské strany 4 mandáty

Likudu by stačila koalice se dvěma náboženskými stranami a Pravicovým svazem.

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 01:51

SEČTENO 40 %, TREND SE NEMĚNÍ

Likud - 28.32%
Modro-bílá - 25.34%
Šas - 6.15%
UTJ - 5.40%
Izrael Bejtejnu - 4.97%
Labouristé - 4.42%
Kulanu - 3.68%
Chadaš - Ta al 3.51%
Pravicový svaz - 3.36%
Merec - 3.36%
------------hranice 3,25 %-----------
Ra'am-Balad  - 3.19%
Nová pravice - 3.03%
Zehut - 2.63%
Gešer - 1.75%

Novinkou je pouze to, že levicový, ekologický Merec a arabská koalice Chadaš a Ta al se nyní dostaly nad hranici pro vstup do parlamentu. 

 

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 01:25

KOUZELNÍK BIBI

Pozici šéfa Likudu mezi jeho příznivci dobře ilustruje, že jeho projev přerušovalo nejenom skandování jména jeho manželky "Sara, Sara," ale také volání "kouzelník, kouzelník." Netanjahu totiž zřejmě opět překonal předvolební průzkumy i exit-polly a bude popáté premiérem, a to navíc se ziskem mandátů, které za jeho předsednictví Likud ještě nikdy nezískal.

Obracení výsledků voleb je Netanjahuova oblíbená disciplína. Už při jeho prvních úspěšných volbách v roce 1996, kdy ještě v Izraeli existovala přímá volba premiéra, šla země ve volební den spát s premiérem Šimonem Perezem, aby se ráno probudila a zjistila, že volby ve skutečnosti vyhrál lídr Likudu Netanjahu. 

A podobný průběh jako dnešní večer mělo i sčítání výsledků před pěti lety: nejprve slavila nad exit-polly opozice, pak si "vzal" Netanjahu vedení zpět.

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 01:14

NETANJAHU A JEHO VÍTĚZNÝ PROJEV

Benjamin Netanjahu přichází do stranické centrály společně s manželkou. Ta je mimochodem také vyšetřována pro zpronevěru státních peněz, protože údajně porušila zákon, když objednávala občerstvení do premiérské rezidence, i když tam pracoval kuchař, což izraelský zákon zakazuje.

Netanjahu se nemůže dostat přes skandování příznivců k vlastnímu projevu, kterým děkuje. Netanjahu je očividně ve výborné náladě a vypadá mnohem více přesvědčený o svém vítězství než před časem během vítězného projevu Benny Ganc. Podle premiéra Likud získal velmi vysoký počet mandátů a bude vládnout další čtyři roky Izraeli.

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 01:02

NETANJAHU PRONESE PROJEV

Na základě dílčích výsledků sčítání dvě televizní stanice upravily odhad výsledků na základě jejich exit-pollů a Likud podle nich vyhraje o jeden mandát. To je pravá chvíle, aby Benjamin Netanjahu vystoupil v centrále Likudu v Tel Avivu před svými příznivci.

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 00:59

AKTUÁLNÍ ODHAD MANDÁTŮ

Po sečtení pětiny hlasů by příští Kneset vypadal takto 

43 Likud
38 Modro-bílá
  9 Šas                 
  7 Izrael Bejtejnu         
  7 UTJ               
  6 Labouristé             
  5 Kulanu             
  5 Pravicový svaz 

Očividně ale hlasy v tuto chvíli pocházejí z více pravicových oblastí, takže takováto převaha pravice není po sečtení všech hlasů úplně reálná. Očividně nejsou započtena místa s vyšším počtem izraelských Arabů, což celkový obraz také ještě změní.

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 00:50

KULANU PRO NETANJAHUA

Po šéfech obou ultraortodoxních stran a koalice Pravý svaz se také lídr strany Kulanu Moše Kahlon vyslovil jasně, že prezidentovi doporučí pověření Benjamina Netanjahua sestavováním budoucí vlády. Kahlon nejprve po uzavření voleb mluvil o tom, že vyčká do oznámení oficiálních výsledků, ale názor očividně změnil. Jeho strana Kulanu byla považována za nejpravděpodobnějšího možného přeběhlíka z pravicového tábora, který by mohl posílit případnou středo-levou koalici kolem Gancova uskupení Modro-bílá.

Jasné slovo z pravicovo-náboženského tábora tak ještě neřekl pouze Avigdor Lieberman – lídr strany Izrael Bejtejnu, která sdružuje zejména rusky mluvící občany Izraele. Právě Lieberman rozbil současnou koalici a vyvolal předčasné volby, když v listopadu rezignoval na post ministra obrany na protest proti příměří v Gaze.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 00:40

PRVNÍ DRÚZKA V KNESETU

Zdá se jisté, že dnes padla jedna historická hranice. Poprvé byla do izraelského parlamentu zvolena žena patřící ke komunitě Drúzů. V Izraeli se k této etnicko-náboženské skupině hlásí asi 120 tisíc lidí. Nábožensky jsou považováni za muslimskou, přesněji šíitskou sektu, ale řada muslimů je za souvěrce nepovažuje. Vyznačují se loajalitou k zemi, kde žijí, a například na vlastní žádost slouží v izraelské armádě.

Jako 25. na kandidátce koalice Modro-bílá byla dnes zvolena bývalá televizní moderátorka Gadeer Mreehová.

gadeer mreehova
gadeer mreehova
Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 00:29

DOHODY O SPOJENECTVÍ

Izraelský volební zákon umožňuje stranám před volbami uzavřít dohodu dvou stran o spojenectví pro rozdělování hlasů. Strany se tak mohou spojit a zvýšit šanci na další mandát v druhém skrutiniu, kde se rozdělují zbytky hlasů.

Letos tyto dohody uzavřely:

Likud a Pravicový svaz

Nová pravice a Izrael Bejtejnu

Merec a labouristé

Sjednocená tóra judaismu a Šas

Obě arabské koalice Chadaš -Ta'al a Balad-Ra'am.

Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 00:25

PĚTINA HLASŮ: BIBI 29 %, BENNY 25 %

Po sečtení více než 800 tisíc hlasů se pořadí v čele nemění. Netanjahův Likud vede s 29,15 % hlasů před Gancovou koalicí Modro-bílá s 25,27 %. A nemění se ani výčet stran nad hranicí 3,25 % hlasů, která je branou pro vstup do parlamentu. Očividně nejsou stále sečteny oblasti se silnějším zastoupením arabské menšiny, protože obě  její koalice jsou zatím mimo Kneset.


Petr Sokol
Petr Sokol
10. dubna 2019 · 00:07

BENNETT HLAVNÍM PORAŽENÝM

Poraženým dne se zatím jeví lídr kandidátky Nová pravice a dosavadní ministr školství Naftali Bennett. Jeho kandidátka je podle většiny exit-pollů i podle dílčího sčítání hlasů zatím pod hranicí pro vstup do Knesetu. Jeden z nejpopulárnějších pravicových politiků se před volbami trochu překvapivě "trhl" od strany, kterou roky vedl – Židovského domova a založil s další populární členkou kabinetu – ministryní spravedlnosti Ajelet Šakedovou – formaci Nová pravice. Ta měla být méně nábožensky laděná než Židovský domov a otevřít Bennettovi cestu k vedení celého pravicového bloku v době po Netanjahuovi, ale tato sázka očividně nevyšla.

Naopak slavit může politický nováček a nový lídr Židovského domova rabín a bývalý voják Rafi Perec, který stranu v koalici Pravicový svaz dovedl zpět do Knesetu, ač se k tomu spojil nejen s podobně orientovanou stranou Tkuma (Vzkříšení), ale také s krajně pravicovou stranou Ocma le-Jisra'el (Síla pro Izrael), která se hlásí k odkazu extrémního rabína Meira Kahaneho a jeho zakázané strany Kach (Kahane do Knesetu).

 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 23:50

DALŠÍ SEČTENÉ HLASY: VEDE LIKUD

Volební komise uvolnila další část volebních výsledků. Je sečteno téměř čtvrt milionu hlasů a v čele je v tuto chvíli strana Likud, celkem ale bylo dnes odevzdáno kolem čtyř milionů hlasů, takže tav sčítání odpovídá jen něco málo než 5 procentům.

Likud 29,44 %

Modro-bílá 24,78 %

Šas 6,30 %

Izrael Bejtejnu 5,54 %

Labouristé 4,90 %

Sjednocená tóra judaismu 4,77 %

Pravicový svaz 3,86 %

Kulanu 3,69 %

ostatní pod hranicí vstupu do parlamentu:

Merec 3,21 %

Nová pravice 3,13 %

Zehut 2,83 %

arabské listiny 2,60 % a 2,21 %

Gešer 1,89 %

 

 

 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 23:21

ANI PRAVICOVO-NÁBOŽENSKÁ KOALICE NENÍ JISTÁ

Lídři dvou menších pravicových stran Kulanu a Israel Bejtejnu – Moše Kahlon a Avigdor Lieberman se zatím jasně nevyslovili, že se jistě připojí k případné pravicově-náboženské většině premiéra Netanjahua. Bez nich by koalice vedená Likudem ale podle odhadů neměla většinu.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 23:18

GANC PRONÁŠÍ PROJEV

Lídr koalice „Modro-bílá“ Beny Ganc mluví ke svým příznivcům ve volebním štábu v Tel Avivu. Opět se prohlašuje za vítěze voleb. Připomíná, že by jeho formace jako největší strana měla být pověřena sestavením nové vlády a slibuje, že ji v nejbližších dnech sestaví.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 23:05

PRVNÍ SEČTENÉ HLASY

Zatím je sečteno je jen prvních 29 tisíc hlasů:

Modro-bílá            30.34%

Likud                   24.38%

Pravicový svaz     8.8%

Labouristé           8.14%

Nová pravice       5.96%

Merec                 4.31%

Šas                    3.65%

Zehut                 3.61%

Kulanu               3.44%n

Ostatní pod prahem 3,25 %

Jedná se zřejmě hlavně o venkovské menší okrsky, kde hlasování skončilo už ve 20 hodin izraelského času. V Izraeli platí, že venkov je spíše nadprůměrně levicový.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 22:53

LIKUD VĚŘÍ V JASNÉ VÍTĚZSTVÍ

Mluvčí Likudu právě pro televizi CNN zopakoval, že velká koalice (v Izraeli se jí říká Vláda jednoty) není možná, protože obě velké strany mají velmi odlišný program a hodnoty. Připomněl v této souvislosti, že číslo pět na "modro-bílé" kandidátce je "socialista", čímž myslel šéfa izraelské odborové centrály Avrahama "Avi" Nissenkorna.

V centrále Likudu se navíc věří v jasné vítězství pravice, protože podle stranického mluvčího exit-polly nezahrnují hlasy vojáků, diplomatů a vězňů, po jejichž započítání prý pravice vždy posílí.

Vojáci skutečně v Izraeli volí podle jiných pravidel. Jsou pro ně zřízeny speciální okrsky (letos 643), v nichž příslušníci armády mohou hlasovat již o 72 hodin dříve. 130 mobilních volebních místností potom obsloužilo vojáky na předsunutých postech a ve vzdálených jednotkách.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 22:27

NÁBOŽENSKÉ STRANY USPĚLY

Mezi vítěze dnešního volebního dne se zatím bez pochyby řadí ortodoxní náboženská strana Sjednocená tóra judaismu (UTJ), která sdružuje aškenázské ultraortodoxní voliče. Analytici dlouho viděli jako její selhání, že neroste, když její voličská klientela rychle narůstá. Dnes by měla UTJ podle všech odhadů posílit ze šesti na sedm mandátů. Může za tím stát i příkladná kampaň vedení této náboženské komunity. Rabín Chajm Kanievsky (91 let) nejvyšší autorita nechasidské komunity haredim přišel už brzo ráno volit se svou družinou a za doprovodu mnoha žurnalistů, aby šel svým souvěrcům příkladem…

Z mrtvých obrazně vstala i sefardská náboženská strana Šas, která se v posledních letech potýkala s nejednotou a následky toho, že její lídr Arje Deri byl v minulosti odsouzen na tři roky do vězení za braní úplatků, když byl ministrem vnitra. Předvolební průzkumy jí dávaly až na hranici vstupu do parlamentu, ale nakonec jí dnešní exit-polly v průměru přiznávají obhajobu jejích dosavadních sedmi mandátů.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 22:06

ODHADY VS. VÝSLEDKY

Izraelské předvolební průzkumy ani exit-polly nemají příliš dobrou pověst. Před čtyřmi lety předvídaly po uzavření volebních místností například vítězství labouristické koalice Sionistický svaz o několik mandátů, ale nakonec byl poměr přesně opačný - o několik křesel vyhrál Likud. 

všeobecně se předpokládá, že všechny odhady a průzkumy jsou vychýlené v Izraeli doleva, protože voliči pravice tradičně nedůvěřují médiím, a častěji proto odmítají výzkumníkům odpovídat.

To může i dnes večer dávat naději Likudu, že se jeho skóre ještě zlepší. 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 21:56

HISTORICKÝ PROPADÁK LABOURISTŮ


Dvě hlavní tajenky voleb jsou ještě otevřené (kdo má nejvíce hlasů a jak dopadly oba hlavní bloky), ale jedno je jisté podle všech exit-pollů: Izraelská strana práce utrpěla svůj nejhorší volební výsledek všech dob. Očividně se "modro-bílým" kolem generála Gance povedlo sebrat labouristům další hlasy, takže tradiční levicová strana bude na mandáty jen jednociferný volební výsledek.

 


Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 21:46

DVA VÍTĚZOVÉ

Modro-bílá i Likud se prohlásily za vítěze voleb. Ganc a jeho koaliční parter Lapid sází na ten z exit-pollů, který předvídá remízu obou bloků. Netanjahu věří zase těm "výhodným" pro něj a chce již v noci zahájit koaliční jednání s možnými partnery.

Výsledky by byly dobrým předpokladem pro velkou koalici obou největších stran, ale tu (minimálně zatím) nikdo nechce. Měla by sice jasnou většinu podle všech třech odhadů, ale oba lídři zatím možnost vládnout spolu odmítali, i když Ganc ji úplně nevyloučil.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 21:36

PRŮMĚR ODHADŮ

Izraelský list Haarec vypočítal průmět exit-pollů. Podle něho vede pravicovo-náboženský tábor 62 ku 58 křeslům, ale Gancův blok má navrh nad Likudem (37 ku 35).

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 21:33

JINÉ ODHADY, JINÉ VÝSLEDKY


Své průzkumy u volebních místností provedly i další dva televizní kanály Chanel 12 a Chanel 13. Jejich výsledky jsou poměrně dosti jiné. Jeden dává Gancovu bloku náskok 4 mandátů (37 ku 33) a věští remízu mezi oběma tábory 60:60. Druhý předpovídá remízu na prvním místě (36:36) a dává náskok pravicovo-náboženskému bloku v poměru 67 ku 53.

Odhady se liší i v tom, kdo se do Knesetu z menších stran nakonec dostal a kdo nikoli. Nejasný je v tomto ohledu zejména osud druhé arabské koalice (Balad) a Bennetova uskupení Nová pravice.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 21:26

PRAVICOVÝ TÁBOR S VĚTŠINOU?

Podle exit-pollu stanice Chanel 11 by možný pravicovo-náboženský tábor získal 64 křesel, levicovo-arabský 56. Netanjahu by mohl vládnout dále, kdyby se dohodl s oběma náboženskými stranami a třemi menšími pravicovými uskupeními. I přechod nejmenšího z nich – Israel Bejtejnu - by ale znamenal ztrátu většiny.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 21:18

EXIT POLL - CHANEL 11

Bílo-modrá (Ganc)             37

Likud (Netanjahu)             36

Izraelská strana práce         8

Šas (náboženská strana)      7

UTJ (náboženská strana)      7

Chadaš - Ta al (Arabové)      6

Pravicová unie                     5

Kulanu (pravý střed)            5

Merec (zelená levice)            5

Jisrael Bejtejnu ("ruská" pravice) 4

 

mimo parlament:

Nová pravice (Bennett)

Zehut (libertariáni pro marihuanu)

Balad (Arabové)

Gešer (pravý střed, sefardská)

 

 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 21:04

ÚSPĚCH OBOU VELKÝCH STRAN

Výsledky prvního odhadu (exit-pollu) ukazují silný výsledek Gancova bloku i strany Likud. To by znamenalo, že uspěla kampaň obou velkých stran, kterým původně odhady předpovídaly jen zisk kolem 30 křesel. Ta bude záviset vše na tom, jak uspěli jejich možní koaliční partneři.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 21:01

ODHAD: nejsilnější je blok generála Gance

Podle prvního odhadu volby vyhrál opoziční blok Bílo-modrá s 37 mandáty, ale druhý Likud má podle odhadu por Chanel 11 jen o jeden mandát méně.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 21:00

ČEKÁNÍ NA ODHAD

Za minutu bude zveřejněn první exit-poll. Ty se ale v Izraeli tradičně hodně mýlí, takže nakonec může být ve i jinak.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 20:50

Další dvě pravicové formace: Kulanu a Jisrael Bejtejnu

Posolední dvě strany, které mají šanci na zastoupení v Knesetu jsou Kulanu (My všichni) - pravostředová strana bývalého ministra za Likud Moše Kahlona, a Jisrael Bejtejnu (Izrael náš domov) - strana bývalého ministra obrany Avigdora Liebermana, kterou volí hlavně občané přišlí původně po roce 1990 ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 20:47

Zehut: marihuanový jazýček na vahách

Jazýčkem na vahách může být nová strana Zehut (Identita), kterou po minulých volbách založil bývalý poslanec pravicového Likudu Moše Feiglin. Když se neprosadil do vedení původní strany, protože si to nepřál právě její lídr Benjamin Netanjahu, vydal se Feiglin cestou originální strany, zahalené do libertariánského hávu. Chce zrušit řadu regulací, ukončit existenci biometrických dokladů totožnosti, odebrat rabínům právo rozhodovat o sňatcích a ty nechat zcela na rozhodnutí každého páru či omezit aplikaci židovského náboženského práva.

Zehut chce také ořezat byrokracii, radikálně snížit počet ministerstev (z 29 na 11) a zavést rovnou daň. Jeho hlavní trumfy ale míří na mladé voliče. Omezeně zabírá návrh přejít postupně na profesionální armádu a zrušit tedy povinnou vojenskou službu, která teď platí pro mladé muže i ženy. Hlavním tahákem je ovšem návrh, který zastínil všechny ostatní – legalizace marihuany. V jejím pomyslném kouři se ovšem ztrácí velmi silně pravicový program Zehutu a jejího lídra ve vztahu k Arabům.

Feiglin chce anexi všech okupovaných palestinských území a asistovaný a údajně „dobrovolný“ (finančně podpořený) odsun Palestinců do okolních arabských zemí. Navíc propaguje naprosto volný přístup ke zbraním, takže jeho program můžeme s nadsázkou shrnout do sloganu „Zahulíme, zastřílíme.“ I s ním ale může zamířit po volbách do pravicové i levicové koalice a být skutečným kingmakerem, který rozhodne, zda budoucí koalici povede Netanjahu nebo Ganc.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 20:45

Národně-náboženský tábor

Napravo od Likudu stojí národně-náboženské strany, které se zastávají zejména židovských osadníků, ale jsou v náboženských otázkách umírněnější než ultraortodoxní dvojice UTJ a Šas. Do voleb jde také tento tábor rozdělený. Minule jediný zástupce tohoto směru Židovský domov je hlavní součástí koalice Pravicový svaz, k němuž ale patří i krajně pravicová strana Ocma. Bývalý šéf Židovského domova Naftali Bennet si naopak založil formaci Nová pravice, která je méně náboženská. Bennetta někteří komentátoři podezřívají, že s ezaložením této nové strany snaží vytvořit prostor, aby se v budoucnu po odhodu Netanjuhaa mohl stát členem a následně i předsedou Likudu na lídrem celé izraelské pravice.

Obě strany jsou logicky řazeny k možné pravicovo-náboženské koalici a prosazují tvrdé řešení vůči Palestincům, včetně anexe okupovaných území.

 


Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 20:39

Náboženské strany

Své vlastní strany má také téměř milionová skupina silně věřících židovských občanů, tzv. haredim. Ti z nich, jejichž předci pocházejí z Evropy, tzv. Aškenáziové volí převážně stranu Sjednocená tŕo judaismu (UTJ). naopak sefradští věřící, kteří původně pocházejí z okolních zemí Blízkého východu, hlasují hlavně pro "svou" náboženskou stranu Šas, což je zkratka z názvu Sdružení Sefardů věrných Tóře.

Obě ultraortodoxní strany patřily dosud ke koalici Benjamina Netanjahua a počítají se i do jeho potenciální budoucí pravicovo-náboženské koalice.

 


Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 20:26

Merec – nalevo od labouristů

K potenciální levicově-arabské většině může být vedle Bílo-modré, labouristů a arabských stran počítáno také uskupení Merec (Ráznost), která hraje roli moderní, ekologické levice, která je více intelektuální než tradičně dělničtí labouristé. 

 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 20:19

Arabské strany: tentokrát rozdělené

Minule skončila na třetím místě ve volbách Společná listina, v níž se spojily všechny relevantní strany arabské menšiny. Letos se jejich jednota před volbami rozpadla a do voleb vstupují ve dvou koalicích.

 Více levicová složka arabského spektra kandiduje jako koalice krajně levicové strany Chadaš a menší strany Ta'al. Druhou arabskou kolaici tvoří nacionalistická strana Ra'am a levicové uskupení Balad.

Obě koalice ale pravděpodobně získají každá jen několik málo mandátů.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 20:11

Třetí vzadu: Izraelská strana práce


Kdysi v Izraeli dominantní strana, která se sama považuje za zakladatele samostatného státu, dnes spíše živoří. Průzkumy před volbami dávaly Izraelské straně práce sice třetí místo, ale s velkou ztrátou na vedoucí duo. Před čtyřmi lety ještě labouristé, kteří kandidovali společně se stranou bývalé ministryně Cipi Livniové, bojovali s koalicí Sionistická unie do poslední chvíle o první místo s Bibim Netanjahuem. Letos jsou daleko vzadu, a to ještě v předvolební kampani podle průzkumů posílili alespoň na dvojciferný počet křesel. Strana je klasickou levicovou, socialistickou stranou, která má dobrý vztah s odbory a podporuje mírnější politiku vůči Palestinců (například podporuje řešení v podobě dvou států – izraelského a palestinského).

 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 20:03

Bílo-modrá – lídr opozice

Hlavním protihráčem Likudu v dnešních volbách se stal blok Bílo-modrá (Kahol Lavan). Ten vznikl zejména spojením nové strany Benjamina Gance Odolnost pro Izrael a levostředového uskupení Budoucnost pro Izrael bývalého novináře a později ministra Jaira Lapida. Do bloku se připojila také středopravicová strana Telem (Národní státnické hnutí), kterou založil bývalý ministr obrany za Likud, a stejně jako Ganc také bývalý šéf izraelského generálního štábuMoše „Boogie“ Ja'alon.  Uskupení se hlásí k politickému středu, ale spojuje ho hlavně snaha být alternativou vůči premiéru Netanjahuovi. Vzhledem k tomu, že na její kandidátce jsou tři bývalí náčelníci generálního štábu armády (ještě nestraník Gabi Aškenazi). Přezdívá se bloku „strana generálů“.

 

 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 19:54

Kandidující strany: Likud

Než se v 21 hodin našeho času uzavřou volební místnosti, představme si klíčové ze 40 dnes kandidujících uskupení.

Aktuálně největší stranou v izraelském Knesetu byla konzervativní formace Likud, kterou už déle, než deset vede současný premiér Benjamin Netanjahu. Dnes obhajuje 30 mandátů, které získala ve volbách v roce 2015. Likud je dlouhodobě největší pravicovou stranou. Sekulární strana, jejíž název v překladu znamená Konsolidace, má tradiční tvrdý postoj k arabské a palestinské otázce. Ekonomicky jde ale o liberální stranu. V Evropě strana spolupracuje s Aliancí konzervativců a reformistů (ACRE), k níž u nás patří ODS. 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 19:46

VOLBY JSOU "TROCHU" PŘEDČASNÉ


Dnešní parlamentní volby se původně měly konat až v listopadu 2019. Nakonec se ale uskutečnily jako předčasné, protože v závěru loňského roku začala krize v pravicovo-náboženské koalici premiéra Netanjahua. Nejprve se šéf strany Jisrael Bejtejnu Avigdor Lieberman vzdal své funkce ministra obrany a následně se další koaliční partner Židovský domov natolik domáhal uprázdněné funkce pro svého lídra Naftali Bennetta, že se koalice rozpadla a dohodla na předčasných volbách, uspíšených jen o několik měsíců. 

 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 19:37

NETANJAHU LIVE NA FACEBOOKU

Nahánění voličů na všech stranách pokračuje i dvě a půl hodiny před koncem volební doby. Premiéra Netanjahua je možné vidět live na facebooku, jak obvolává starosty, aby burcovali voliče k urnám.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 19:33

ZASTRAŠILY KAMERY VOLIČE?

Někteří komentátoři jsou přesvědčeni, že za nízkou účastí v arabských oblastech jsou kamery, které tam byly nainstalovány pravicovými aktivisty.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 19:29

VELMI NÍZKÁ ÚČAST ARABŮ

Odhady zatím mluví o tom, že obzvlášť nízká účast je zatím v okrscích s arabskými voliči, což by mohlo nahrát pravici.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 19:14

ÚČAST NIŽŠÍ NEŽ 2015

Ve čtyři hodiny izraelského času (v 15 našeho) odvolilo 42,8 % oprávněných voličů, což je méně než ve stejnou dobu před čtyřmi lety. Tehdy byla v 16 hodin volební účast 45,4 %.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 19:10

VÁLKA SLOV POKRAČUJE

Likud začal kritizovat uskupení "Modro-bílá", že údajně používá ve volební den obvolávání voličů z řad izraelských Arabů, aby přišli volit i s rodinami. Snaží se tím nabudit dojem, že opoziční blok závisí na arabských hlasech a spojuje se s izraelskými Araby, což může mobilizovat zejména více nacionalistické, židovské voliče.

 

9. dubna 2019 · 18:58

NETANJAHU BURCUJE

Premiér a šéf Likudu Benjamin Netanjahu zrušil předvolební akci v Ašodu a vrátil se do Jeruzaléma, kde vystoupil s burcujícím projevem, v němž varoval pravicové voliče, že podle jemu dostupných informací je volební účast v baštách jeho Likudu velmi nízká, takže v součtu vede levice. Uvedl také opakovaně, že se příznivci pravice nesmí nechat zmást průzkumy a informacemi médií, protože jejich účelem je voliče pravice ukolíbat, aby zůstali doma, protože jejich síly mají vymyšlený náskok. Apeloval na všechny, kteří jsou "doma či na pláži", aby přišli ještě s rodinami a přáteli určitě volit. 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 18:27

LIKUD SE PŘIZNAL KE KAMERÁM

Strana Likud připustila, že zorganizovala 1200 dobrovolníků, kteří měli se skrytými kamerami monitorovat dění u volebních místností, kde volí převážně Arabové, čímž chtěla údajně zabránit možným volebním podvodům.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 18:25

DALŠÍ TVRDÉ TRIKY

Kromě kamer nainstalovaných k "arabským" volebním místnostem se objevují další zajímavé volební "fígle". Koalice Sjednocená pravice, jejímž jádrem je ortodoxní strana Židovský domov, dnes nechala zveřejnit video, kde její bývalý lídr Naftali Bennett vyzývá k volbě Židovského domova. Jenže on už teď kandiduje za jinou stranu – Novou pravici, kterou nedávno založil po odchodu z Židovského domova.

Strana Gešer se zase cítí oprávněně poškozena podvrženým videem, v němž se říká, že strana odstoupila z voleb. Gešer založený nezávislou poslankyní Orly Levyovou, dcerou bývalého ministra Davida Levyho, se potýkal v průzkumech s tím, aby překročil hranici 3,25 % nutnou pro vstup do parlamentu, takže ho podobná "fake news" může definitivně ve volbách zničit. 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 17:53

VOLEBNÍ ÚČAST V POLEDNE

Ve 12 hodin izraelského času odvolila přibližně čtvrtina oprávněných voličů. V Izraeli je dnes pěkné, slušné počasí, což zřejmě volební účasti příliš nepomáhá. Objevují se informace, že Izraelci ve volební den zaplavili národní parky a přímořské pláže. To by měla být spíše špatná zpráva pro vládní pravicový Likud, protože voliči opozice byli podle průzkumů přesvědčeni, že určitě k urnám přijdou, naopak pravicoví voliči byli těsně před volbami více váhaví, zda mají vážit cestu k volebním urnám.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 17:43

KAMERY V ARABSKÝCH VOLEBNÍCH MÍSTNOSTECH

U volebních místností, kde volí zejména arabští voliči, byly nalezeny desítky kamer, které tam nainstalovali pravicoví aktivisté. Představitelé arabských politických stran požadují zásah volební komise a odmontování kamer. V některých oblastech k tomu už policie skutečně přikročila.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 16:38

PRŮBĚŽNÁ VLEBNÍ ÚČAST

V deset hodin izraelského času, tedy po třech hodinách hlasování, odvolilo téměř 13 procent oprávněných voličů. Oznámila to izraelská volební komise.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 16:35

ROZDROBENOST: 40 STRAN

Izraelská politika je už dlouho velmi rozdrobená. Nepřekvapí proto, že jde do voleb celkem 40 stran, z nichž zhruba 15 má reálnou šanci na zisk mandátů v novém Knesetu.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2019 · 16:33

TRADIČNĚ VYSOKÁ ÚČAST, SLOŽITÁ DEMOGRAFIE


Izrael patří mezi státy s tradičně vysokou volební účastí. Před čtyřmi lety přišlo k urnám 72 % voličů. Vzhledem ke složité demografii země je ovšem i důležité, které skupiny nakonec k volbám dorazí v nejvyšším počtu. Oprávněných voličů je tentokrát celkem 6,3 milionu. Zhruba pětinu volí izraelští Arabové, tedy Palestinci žijící ve vlastním Izraeli (mimo okupovaná území) a mající izraelské občanství. Další zhruba pětina patří k ortodoxním židovským věřícím (haredim). Nezanedbatelná je rovněž skupina, hlavně rusky mluvících Židů, kteří ve většině do země přišly až po roce 1990 ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2019 · 18:33

JAK SE PŘEPOČÍTÁVAJÍ HLASY NA MANDÁTY


Všech 120 křesel v Knesetu je voleno poměrným systémem. Izrael měl dlouho velmi silně poměrný systém, což se v poslední době trochu změnilo zavedením procentní hranice, kterou strany musí překročit, aby se vůbec kvalifikovaly k zisku mandátů. Tato hranice má nyní výši 3,25 %, což odpovídá čtyřem mandátům v Knesetu. Mandáty jsou následně rozdělovány systémem volebního čísla a v podobě, která je známá mimo Izraele jako Hagenbach-Bischffova, ale v blízkovýchodní zemi se jí říká podle jmen dvou poslanců, kteří ji původně navrhli Bader-Oferova metoda.

Volič si u urny vybere hlasovací lístek, který má každá strana samostatně, a ten vloží do volební obálky a hodí do urny. Nemá ale žádný preferenční hlas, takže o tom, kdo bude konkrétně za danou stranu rozhoduje nominující strana (tzv. vázaná kandidátka).

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2019 · 18:20

VYROVNANÝ SOUBOJ

Hlavními soupeři jsou v dnešních volbách dlouholetý pravicový premiér Benjamin "Bibi" Netanjahu, který stojí v čele strany Likud, a jeho vyzyvatel bývalý šéf generálního štábu izraelské armády Benjamin "Benny" Ganc. Druhý jmenovaný vede do voleb blok, který se s odkazem na barvy izraelské vlajky jmenuji "Modro-bílá".

Předvolební průzkumy bylo možné zveřejňovat pouze do pátku, ale všechny ukazovaly trend, podle něhož půjde o velmi vyrovnané volební klání. Většina z nich věští, že Gancův poziční blok by měl být nejsilnější volební stranou, ale pravděpodobně nezíská se svými levicovými a rabskými potenciálními spojenci většinu v parlamentu, což by garantoval, že Ganc bude budoucím premiérem. Poměr obou bloků je ovšem velmi vyrovnaný a převaha pravicově-náboženské koalice, s níž nyní vládne Benjamin Netanjahu, také tvoří podle průzkumů jen několik mandátů. Hlavní zápletkou volebního dne, proto nemusí být jen, kdo skončí první, ale také, které strany překročí procentní hranici pro vstup do parlamentu (3,25 %). To může rozhodnout, který z bloků nakonec získá většinu. 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2019 · 18:12

VOLBY STARTUJÍ

Po celém Izraeli se právě otevřely volební místnosti. Oprávnění voliči dnes v předčasných volbách vyberou všech 120 členů tamního jednokomorového parlamentu, který se jmenuje Kneset.