Václav Klaus ml., Zuzana Čaputová, Donald Trump

Václav Klaus ml., Zuzana Čaputová, Donald Trump Zdroj: ČTK

Podle sázkové kanceláře jsou favority prezidentských voleb Klaus mladší, Trump a Čaputová

Podobně jako některé průzkumy se někdy i sázkové kanceláře mýlí ve svých odhadech, jak dopadnou politická klání. Jenže kanceláře jsou většinou reálnému výsledku blíže než ostatní, protože zohledňují mnohem více parametrů a svoji nabídku prakticky každý den upravují. Zajímavé je, kdo jsou například podle Fortuny, jedné z největších českých sázkových kanceláří, favorité prezidentských voleb v Česku, v USA a na Slovensku.

Na Slovensku proběhne druhé kolo prezidentských voleb již v sobotu 30. března. Postoupili do něj právnička Zuzana Čaputová a místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Čaputová dostala v prvním kolem přes 40 procent hlasů a její soupeř jen necelých 19 procent. Podle Fortuny je prakticky rozhodnuto, což se shoduje nejenom s posledním průzkumem u našich sousedů, ale i míněním veřejnosti a tamních médií. Na Čaputovou je proto nízký kurz 1,02. To znamená s její výhrou se najisto počítá a na sázce nelze získat moc peněz. Naopak na Šefčoviče je kurz 15:1. Z tohoto pohledu by se musel stát zázrak, kdyby zvítězil.

V případě České republiky jsou prozatímní sázky jen takovým odhadem, protože zatím nevíme, kdo bude ve skutečnosti na prezidenta či prezidentku kandidovat. Ostatně pokud Miloš Zeman dokončí celý svůj druhý mandát, tak skončí v roce 2023. Pozoruhodné ale je, že podle zmíněné sázkové kanceláře má dnes největší šance Václav Klaus mladší, který byl nedávno vyloučen z ODS. Kurz je 7:1. Sám Klaus ale zatím na dotazy, zda by kandidoval, odpovídá, že ještě nemá potřebné zkušenosti. Jeho pohled a názor se samozřejmě mohou změnit.

Na druhém místě je někdejší prezidentský kandidát a dnešní senátor Pavel Fischer. Ten velmi aktivně vystupuje v otázkách zahraniční politiky a je silným oponentem Zemana.

Další možní kandidáti mají už daleko horší kurz. Například senátor Marek Hilšer 15:1, premiér Andrej Babiš 20:1, senátor Jiří Drahoš a předseda horní komory parlamentu Jaroslav Kubera 25:1. Zajímavý je kurz 15:1 u vrchní pražské státní zástupkyni Lenky Bradáčové. Těžko ale předpokládat, že by do podobné volby šla. V nabídce jsou i bizarní tipy. Jako třeba hokejista Jaromír Jágr s kurzem 68:1, což má být zřejmě vtip a odkaz na číslo dresu, který nosí. Pěvecká legenda Karel Gott má 1000:1. V těchto případech jde spíše jen o tom, aby byla současná nabídka pestřejší.

V případě Spojených států amerických má současný prezident Donald Trump nejlepší kurz ze všech možných kandidátů a to 2,6 ku jedné. Trump je sice extravagantní a nevyzpytatelný, ale v mnoha věcech se mu daří, proto není jeho další vítězství vůbec vyloučeno. Volby v USA proběhnou v listopadu příštího roku.