Bývalý hejtman Středočeského kraje a někdejší významný politik sociální demokracie David Rath, který je nepravomocně odsouzený za korupci, bude kandidovat do Senátu za Českou suverenitu v Litoměřicích (30.7.2018).

Bývalý hejtman Středočeského kraje a někdejší významný politik sociální demokracie David Rath, který je nepravomocně odsouzený za korupci, bude kandidovat do Senátu za Českou suverenitu v Litoměřicích (30.7.2018). Zdroj: ČTK

Fenomén sázení na volby: Kdo si vsadí na Ratha, může vyhrát balík peněz, ale spíš nic

Volby do třetiny Senátu se kvapem blíží. Na Česko už ze všech stran shlížejí kandidáti a ládují do lidí svá někdy povedená, ale častěji spíš kýčovitá hesla. Volby nenechávají chladnými jen kandidáty a politické strany, ale i sázkaře a bookmakery. Z voleb se totiž za poslední dobu stal sázkařský fenomén, kde se točí nemalé peníze. I letos bude o co hrát.

Sázkové kanceláře zatím hlásí náběry sázek na senátní volby ve stovkách tisíc či jednotkách milionů korun, hlavní nápor teprve přijde. Vidina výhry nebo stoupající adrenalin spojený s rizikem je pro tuto jemnější část hazardního průmyslu dostatečnou návnadou i lákadlem. A Češi již dokázali, že se na ně dokážou chytnout. Například na přelomu loňského a letošního roku prosázeli v prezidentské volbě přes 200 milionů korun a loni při volbách do Poslanecké sněmovny dalších 100 milionů korun.

Seznamy letošních kandidátů obsahují řadu zajímavých jmen, ale i určitou dávku politického bizáru a tradičního českého volebního koloritu. Zatímco do první skupiny je možné zařadit jména jako Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Pavel Dungl, Mikuláš Bek, Pavel Bělobrádek, Jaroslav Kubera či Martin Červíček, ve druhé skupině pozornost nepochybně upoutá David Rath, opět se rozvádějící a peníze hledající Jiří Paroubek či emeritní účastník všech možných voleb Petr Hannig.

Zajímavé souboje i Rath

Voliči i sázkaři se mohou těšit na řadu atraktivních soubojů. Například v Teplicích usiluje o svůj další mandát Jaroslav Kubera, v souboji o Náchod zkříží své kordy především bývalý policejní prezident Martin Červíček s šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem a v jednom z pražských obvodů se utká poražený prezidentský finalista Jiří Drahoš s lékařkou Evou Sykovou, která do volby jde i přes médii hojně propíraný skandál s finančními machinacemi při léčbě zákeřné nemoci ALS.

Nebyly by to volby v České republice, kdyby v nich chyběla určitá dávka bizarnosti. Tu ztělesňuje i bývalý ministr a středočeský hejtman David Rath, který ve své už skoro šedovlasé kauze údajného úplatku v krabici od vína vyzkoušel a zkouší prakticky cokoliv, aby se vyhnul spravedlnosti a trestu. Tentokrát kandiduje do Senátu na Litoměřicku. Jeho šance jsou ale podle bookmakerů malé. Fortuna na něj vypsala kurz 12:1 a konkurenční Tipsport 11:1. Jistě, jsou to jen kurzy a výsledek může být jakýkoliv. Nicméně kdo si na Ratha vsadí například 2000 korun, může v případě jeho zvolení balit kufr a začít hledat nějakou příjemnou dovolenou na Kanárských ostrovech, Kypru či Madeiře. Ale pravděpodobnější je, že se tak nestane, sázkař doma zakleje a tiket hodí do koše.

Vsadit na favorita, nebo černého koně?

Sázející má dvě možnosti. Pokud vsadí na favorita a ten skutečně vyhraje, konečná výhra bude hubená. Pak tu jsou však lákavé možnosti vsadit si na někoho z outsiderů nebo černých koní volby. U nich jsou kurzy mnohonásobně vyšší, ale pravděpodobnost výhry je menší. Ale vždy je to jen o pravděpodobnosti.

Nezapomínejme, že k volbám do Senátu chodí málo lidí a o vítězi mnohdy rozhodne jen pár tisíc hlasů. Letos však první kolo senátních voleb bude spojeno s volbami komunálními, kterých se běžně účastní okolo 50 procent voličů. Je tak určitá pravděpodobnost, že v prvním kole voliči výrazně prosejí zrno od plev. Pokud se tak nestane a sázkaři budou ve svých tipech riskovat, sázkové kanceláře mohou prodělat kalhoty.