Šéf ODS Petr Fiala

Šéf ODS Petr Fiala Zdroj: Foto Blesk - Martin Pekárek, Jakub Poláček

Vladimír Pikora: Levice volá po nové ODS

Volby na krku a já čtu mnoho komentářů, které radí, jak se má česká pravice vzchopit a postavit se populismu a nacionalismu. Žábou na prameni české pravice je údajně Václav Klaus ml. Toho se má pravice zbavit. ODS s Klausem je prý jen SPD pro lepší lidi. To jako fakt?

Já si spíš myslím, že problém je někde úplně jinde. Je v tom, že řada lidí by chtěla být pravicovými, ale ve skutečnosti jsou levicoví. Sami sobě tak docela nerozumí jen proto, že nechtějí být na stejné straně barikády jako komunisti. Tlačí proto ODS někam, kam nepatří. Vytahují průzkumy a studie popisující průměrného voliče ODS a vychází jim, že se ODS musí změnit. Mluví o tom, že ODS potřebuje personální čistky a pak může teprve růst. Podobně jako bylo třeba zbavit se Sekala, je prý nutné zbavit se Klause.

Já si však myslím, že vytrhnout Klause z ODS je jako vytrhnout ze strany její podstatu. Klaus je jasná pravice. Má mnoho příznivců. Názory, které se mnoha komentátorům nelíbí, protože nepochlebují Bruselu, se však jeho příznivcům líbí. Znám mnoho lidí, kteří volili ODS jen kvůli němu. Neznám jiného politika ODS, který by přitáhl ODS tolik hlasů.

Problém v ODS podle mě není v Klausovi, ale v tom, že je v ní moc liberálů. Ti tvrdí, že Klaus je v ODS omylem. Naopak podle mě jsou omylem v ODS oni. Samotná členská základna není složená jen výhradně z pravičáků. Mnoho lidí je dodnes ve straně proto, že to bývalo výhodné, podobně jako dnes je často výhodné být v ANO.

Snahy odstranit Klause, byť ve starším vydání, tu už byly. Všichni pamatujeme na Sarajevo. Ti samí lidé, kteří „sarajevský atentát“ uspořádali tehdy, chtějí něco podobného zopakovat. Lidé tohoto názorového proudu pomohli ke vzniku Unii svobody a pak TOP 09, byť ta se odštěpila z jiné strany. Přesto si obě strany byly velmi podobné: rádoby pravicové, intelektuální, liberální. Unie svobody se propadla do dějin bezvýznamnosti a druhá tam směřuje. Lidé, kteří je volili, nyní nemají koho volit a volají po takové změně ODS, která by jejich názory reprezentovala. S Klausem ale ODS volit nemohou a dát hlas jiné jim blízké straně je ztrátou hlasu, protože jiné podobně názorově ukotvené strany se staly bezvýznamnými. Volání po ODS bez Klause je voláním po nové Topce.

Já se však obávám, že změna ODS, její rozštěpení nebo vytvoření dalšího levicového klonu ODS je jen dalším hřebíčkem do rakve české pravice. Třetí pokus vstoupit do stejné řeky nemůže skončit dobře.

Lidem na Klausovi prý vadí, že je protievropský. Mnoho lidí prý proto nemůže volit ODS. Myslím, že ve slůvku „protievropský“ se nachází klíč k pochopení mnoha nedorozumění. Mnoho naivů si dokonce pro slovo „protievropský“ vytvořilo údajné synonymum „proruský“, čímž ztrácí úplně orientaci a v politice tápou.

Například já se považuji za proevropského. Mnoho lidí mě ale vnímá jako protievropského. To je chyba. Na Twitteru mě dokonce jeden z bývalých ministrů US označil za ruského trolla, což ukazuje na jeho zaslepenost a jednoduchost. Tito údajní pravičáci bojují proti údajným ruským trollům podobně jako kdysi komunisté bojovali proti údajné americké mandelince.

Takže tedy já nemám principiálně nic proti myšlence EU. Jenomže to by EU musela být naprosto jiná, než jaká je. Současnou formu EU zcela odmítám. Chci tedy úplně jinou Evropu, než je dnes, a uvědomuju si, že v současnosti je moje představa pouhou utopií. Dnes je pro mě moc levicová, já chci pravicovou EU. Chci méně zásahů státu, a proto logicky i méně zásahů EU. Než takovou, jaká je dnes, to snad raději žádnou. Je to protievropské? Nebo proevropské?

A tady je problém průzkumů a politického marketingu. V průzkumech bych vyšel jako proevropský. Takoví lidé podle průzkumů prý tvoří většinu voličů ODS. Někdo si to pak chybně vykládá, že by ODS měla víc podporovat Brusel, tedy víc ho podporovat v tvorbě nových regulací, zákonů a úřadů.

Ale ne, ODS by naopak měla tlačit na změnu Bruselu. Můj problém s EU není v tom, že existuje spojení zemí a jakási společná vláda stovky kilometrů od nás. Můj problém s EU je ten, že EU je socialistická. To onen socialismus mi vadí, proimigrační politika a další, nikoli spojení zemí. Současná EU je obdobou RVHP v komunistickém východním bloku. Jen hlupák vidí v pozadí tohoto názoru nacionalismus a příklon k SPD.

I kvůli imigrantům by prý měl být Klaus v SPD. Prý proto je populista. Populista ale není ten, kdo odmítá imigraci. Odmítání imigrace je jeden z běžných politických názorů. Populismus je úplně něco jiného. Je to třeba jízdné zdarma, deficit státního rozpočtu v době růstu ekonomiky a podobně. To je přitom politika stávající vlády.

Odmítání bezbřehé migrace je logický myšlenkový proud. Tento týden byl zveřejněn průzkum tvrdící, že 60 % českých vysokoškoláků se obává migrace. Těchto 60 % vysokoškoláků nemá v české politice reprezentovat žádná regulérní zavedená strana? Jsou pro komentátory fujky fujky a jsou také hlupáci? Sotva. Vítání imigrace zavedenými stranami by jen vedlo k odlivu těchto vysokoškoláků k extrémistům.

S tím souvisí i téma multikulturalismu. Průzkum ukázal, že ne všichni lidé, kteří se bojí imigrace, se bojí muslimů. Muslim z Bosny není pro mnoho vysokoškoláků problémem. Muslim s Afganistánu ale ano. Nepodsouvejme proto problému jen náboženský podtext.

Spíš jde o to, zda imigrant umí číst a psát a je tedy schopen zapojit se do společnosti. Přiznejme si, že dnešní imigranti jsou úplně jiní než ti, kteří utekli před lety před válkou do USA. Čeští vysokoškoláci se prostě bojí, že dopadnou jak Smolíček Pacholíček. Ten otevřel jen maličko vrátka a víme, jak dopadl. Nedělejme z těchto vysokoškoláků blbce.

ODS nepotřebuje lákat nové voliče. ODS potřebuje, aby se jí vrátili bývalí voliči. Nemá smysl, aby pošilhávala po voličích ČSSD. Bývalí voliči ODS utekli, protože si stranu spojili s vládou oligarchů, mafiánů a lobbistů. ODS se proto nepotřebuje zbavit Klause, ale zbytků své staré špatné pověsti.

Ti, kteří volají po změně ODS, tedy víc klíží českou pravici. Jen ženou voliče do spárů populistů nabízejících vše zdarma. Levicoví voliči se na rozdíl od pravicových shodnou. Slyší na dotace, na vše zdarma a už volí svého vůdce. Více nepotřebují. Příští vláda proto bude levicová.

Pravice jede bratrovražednou válku a zničí se sama kvůli tomu, zda zavést euro hned, anebo až za pár let, jako kdyby zde nebyla důležitější témata.