Poslankyně Markéta Pekarová Adamová - ilustrační snímek

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Čím více žen na kandidátce, tím lepší kandidátní listina?

Jednou z manter, které se objevují mnoho let v českém veřejném prostoru, nepochybně je: více žen do politiky. Nota bene asi nenajdeme politika, novináře či odpovědného občana, který by plédoval za méně žen v politice. Povšiml jsem si, že (nejen) před těmito komunálními volbami se některé strany či hnutí chlubí „máme na kandidátce vysoké procento žen“.

Abychom nemluvili jen akademicky, například brněnští Zelení se „chvástají“ letos tímto směrem. Konkrétně píší – Máme vyrovnaný podíl žen a mužů na kandidátce. Přijde nám to normální. Ženy do politiky patří.“ Satirik à la Petr Čtvrtníček či Jakub Kohák by možná glosoval: A pro pět ran do unisexy podprsenky, proč to tedy zdůrazňují, když je to tak normální?

Veřejnoprávní Český rozhlas dokonce vytvořil jakousi „interaktivní kandidátku“, kde můžeme mj. zjistit, kolik procent žen kandiduje za tu kterou volební stranu.

Ženy v politice – hrom do police?

Proti ženám v politice včetně té komunální samozřejmě nic nemám a nikdy jsem neměl. Avšak nepřipadá vám také posuzování a rozřazování kandidátů dle typu pohlaví jako z 20. či dokonce 19. století? Píše se snad rok 2018.

Kdyby někdo na sociální sítě napsal, máme na kandidátce tolik a tolik bílých (nebo černých), mužů to by byl poprask par excellence. Ale počítání mužů a žen je jakýmsi dlouhodobým celonárodním sportem, jehož relevantní smysl mi nějak uniká.

À propos, dovolím si potutelnější poznámku.

Jak známo v české dospělé populaci je nadpoloviční většina žen. Matematicky pakliže by ženy volily více ženy než muže, tak by je strany logicky více stavěly. Politické strany a hnutí nejsou hloupé, nepodceňovat!

Například citovaní Zelení dlouhodobě staví více žen než jiné partaje, což je jejich nezadatelné právo (resp. taktika), nicméně proč jsou jejich výsledky např. do Poslanecké sněmovny či krajských zastupitelstev tak nevalné? Taktéž v Senátu či europarlamentu je českých Zelených homeopatické množství, konstatuji neutrálním hlasem.

Závěr

Sečteno: skutečnost, že má někdo na kandidátce hodně osob něžného pohlaví, sice zní možná hezky a pro některá média sexy, ale to je tak v zásadě všechno. V reálném politickém světě to pramálo znamená. Fakt, že je někdo mužem, či ženou, opravdu velice málo vypovídá o jeho schopnostech, dovednostech a charakterových vlastnostech. A co si o věci myslíte vy, vážení čtenáři? Je pro vás důležité pohlaví kandidáta?

Autor je právník a publicista