Jan Hamáček a Andrej babiš

Jan Hamáček a Andrej babiš Zdroj: profimedia.cz

Babiš a Hamáček „dost podstatně“ přidávají, zaměstnancům státu bude líp. Maká erár o to víc a efektivněji?

Státní zaměstnanci si opět polepší. Podle šéfa ČSSD Hamáčka „dost podstatně“, průměrně o osm procent, záleží na profesi. Pět týdnů před volbami udělaly ANO a ČSSD za peníze daňových poplatníků radost statisícům voličů a jejich rodinám. Nač vymýšlet a platit nějaké předvolební kampaně, že?!

Ne že by člověk nepřál druhému lepší výplatu. Jenže my se tady v Česku dostáváme do absurdní situace. Na jedné straně soukromým firmám a podnikatelům (ti táhnou ekonomiku) chybí zaměstnanci, musí tudíž zvyšovat produktivitu práce, a na straně druhé stát nabírá lidi a ještě jim přidává. Vedlejší efekt: vládní politici si za erární peníze koupí přízeň další nemalé skupiny voličů.

Přitom počet státních zaměstnanců u nás výrazně roste. V éře počítačů! Ekonomové nad takovým trendem kroutí hlavou. V roce 2014 pracovalo ve státní sféře 416 tisíc státních zaměstnanců, letos už jich je 453 tisíc. V celém veřejném systému pak pracuje 682 500 lidí, kteří dostávají plat od státu, samospráv a ze zdravotního pojištění.

O další a další miliardy rostou i náklady na ni, protože předchozí i současná vláda přidávají stále. Průměrný výdělek je ve státním už o víc než tisícikorunu vyšší než v soukromém. Zaměstnanci veřejné sféry si letos prvním čtvrtletí proti stejnému období minulého roku polepšili v průměru o 14,2 procenta! Zdroje prý jsou - ovšem deficit státního rozpočtu také.

Pochyby nad smysluplností takové politiky má ztišit slib, že ve státní sféře ubyde přes tisícovku míst. Prý, snad, takový je plán - jenže víme, jak antibyrokratické plány u nás obvykle končí.

Otázka daňového poplatníka závěrem: Jestliže se počet zaměstnanců státu zvyšuje a zvyšují se jim i výdělky, zlepšuje se výkon státní správy? Populárním politickým výrazem: „Maká“ více, lépe a efektivněji? Stačí hádat jen jednou.