Přečetli jsme za vás: Co říkají strany na Euro

Přečetli jsme za vás: Co říkají strany na Euro Zdroj: ČTK; koláž reflex.cz

Přečetli jsme za vás: Volby a Euro. Piráti mu jdou naproti, jinak ho nikdo nechce. SPD straší Řeckem

Některé politické subjekty vidí euro jako prospěšnou věc, jiné pro změnu jako ohrožení národní identity. Často se však zapomíná, že Česká republika se vstupem do Evropské unie zavázala k přijetí eura. Kdy toto období nastane, však není jisté.  

Strany i hnutí vědí, že brnkání na nacionalistickou strunu se vyplácí. Někteří voliči kategoricky odmítají euro, protože v něm vidí diktát nenáviděné Evropské unie. Druhá část obyvatel v něm spatřuje další skládačku evropské integrace, která by Česko mohla posílit a vtlačit mezi státy západní Evropy.

ANO

Hnutí ANO má názor na euro schovaný v líbivých frázích. „Nevyměníme českou korunu za euro tak, jako to chtějí TOP 09 a Piráti,“ poukazuje na ostatní strany, které se vyjádřily vůči evropské měně smířlivě. Andrej Babiš nepřipustí, aby Česko ztratilo samostatnost v měnové a hospodářské politice. Nechce také ručit za dluhy ostatních států eurozóny.

„Momentem přijetí eura bychom přišli mimo jiné o významný proexportní nástroj, který je důležitý pro udržení nízké míry nezaměstnanosti a konkurenceschopnosti našich podniků,“ předkládá voličům další argumenty. „Nepřijmeme euro,“ zní finální rozhodnutí.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO) • Videohub

SPOLU

Chladný postoj vůči euru vládne v koalici SPOLU. V téměř šedesátistránkovém volebním programu není o společné evropské měně ani čárka. Jedinou výjimkou je názor, že by české firmy měly mít možnost účtovat také v eurech. Jedná se však o čistě praktickou věc, která nemá se zavedením eura nic společného. Je zajímavé, že strany, které tvoří koalici, mají na věc různé pohledy. V minulosti například pro přijetí eura volala strana TOP 09.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

Piráti a Starostové

Mnohem dál směřují Piráti a Starostové, podobně jako SPOLU chtějí firmám umožnit vedení účetnictví a daňové evidence v eurech. „Připravíme Česko na vstup do eurozóny,“ zní jeden z klíčových názorů v programu. Piráti a Starostové počítají se zahájením kampaně a veřejné diskuze, finální rozhodnutí by mělo zaznít po roce 2025.

S touto přípravou by měl být znovu jmenován národní koordinátor pro zavedení eura. Jeho úkol by spočíval v nastřádání studií ke vstupu do eurozóny.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Ivan Bartoš (Piráti, lídr koalice Pir+STAN) • Videohub

SPD

Málokterá strana má tak vyhraněný názor jako SPD. „Odmítáme vstup do eurozóny, naopak požadujeme zachování české koruny,“ tyto informace si může volič přečíst i na billboardech, protože Tomio Okamura patří mezi kritiky eura. Pokud nastane diskuze kolem eura, má SPD v programu referendum, které rozhodne.

„Samostatná měna je jedním ze symbolů státu. Naši měnu považujeme za základní ekonomický nástroj pro zachování naší ekonomické suverenity,“ stojí v programu. SPD kritizuje také eurozónu. „Odmítáme platit eurodluhy za krachující státy eurozóny, jako je například Řecko,“ nabízí odstrašující variantu, jak může stát dopadnout po přijetí eura.

KSČM

Jak je uvedeno na internetových stránkách KSČM, straníci se otázkou eura zabývají dlouhodobě, dokonce už od samého vstupu do EU. Komunisté se hlásí k zachování české koruny, nebrání se však referendu, před kterým by měla proběhnout osvětová kampaň. „Přijetí eura pro Českou republiku by znamenalo nejen konec zhodnocování koruny, ale také návrat každoroční inflace, zrychlení růstu cen, ale také pokles reálných mezd,“ píše KSČM. Zmínka o evropské měně jako takové ale v programu chybí.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Vojtěch Filip (KSČM) • Videohub

PŘÍSAHA

„Česká koruna je stabilní měnou,“ píše se ve volebním programu Přísahy. Robert Šlachta ji vidí jako samostatnost měnové politiky, zároveň se obává ztráty flexibilního měnového kurzu. Celkem logicky argumentuje, že nechce, aby úrokové sazby nebyly stanovovány zvenčí. „Nechceme přijít o nezávislou národní banku,“ pokračuje.

„Česká koruna je součást naší identity, státním symbolem, který je potřeba zachovat,“ zaznívá z tábora Přísahy. Nové hnutí nepodpoří proces přijetí eura a bude hájit českou korunu. „Stejně jako většina společnosti,“ píše se na dalších řádkách.

TSS (Trikolora Svobodní Soukromníci)

TSS dává v programu důraz na českou nadřazenost nad sekundárním právem EU. „Prosadíme ústavní zakotvení práva platit českou korunou,“ touto větou jasně odmítají euro. Díky tomu se řadí ke stranám, které se ke společnému evropskému platidlu otáčí zády. Ostatně koalice by ráda opustila i samotnou Evropskou unii, samozřejmě za podpory referenda.

ČSSD

Jak už je u ČSSD zvykem, zaobírají se především sociální otázkou, a tak euro nechávají v letošním programu ležet ladem. Pokud ale zabrouzdáme do archivních článků, zjistíme, že sociální demokraté koketují s myšlenkou přijetí eura. „Cílem ČSSD je přijetí eura v letech 2015/2018,“ stálo tehdy v prohlášení. Zavedení evropské měny by se nebránil ani Lubomír Zaorálek, tyto názory však způsobily nesoulad v tehdejší vládě.

Pravdou zůstává, že otázka eura ve volebním programu ČSSD chybí. Můžeme se jen domnívat, zda se jedná o kalkul, či nevinné vypuštění důležitého stanoviska.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Jan Hamáček (ČSSD) • Videohub