český premiér Andrej Babiš

český premiér Andrej Babiš Zdroj: Reuters

Premiér Andrej Babiš o změnách ve vládě
Premiér Andrej Babiš (ANO) si během rozhovoru pro Blesk Zprávy "trhnul" (4.10.2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) v pořadu Ptám se, pane premiére (4. 10. 2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) okomentoval výsledek voleb (4. 10. 2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) okomentoval výsledek voleb (4. 10. 2020)
14
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Andrej Babiš jako smutný vítěz letošních voleb. Uvítězil se konečně k prohře?

Andrej Babiš sice zvítězil ve včera skončených krajských volbách, ale je to vítězství smutné – proti němu se tvoří sjednocující opozice, která ho už za rok může přivést do opozičních lavic. To je hlavní poselství nedávných voleb.

Hnutí ANO fakticky dokončilo luxování levicových voličů. Při sestavování krajských koalic (a vlády na celostátní úrovni) však není třeba být první na pásce, ale dát dohromady většinu. To bude ANO v krajích dávat obtížně a možná nezíská ani těch 5 hejtmanských křesel jako v roce 2016. Někdy se tomu říká uvítězit se k prohře.

Připomíná to osud Vladimíra Mečiara, který v roce 1998 volby vyhrál, ale vždycky se proti němu vytvořila opoziční většina. Tak to bude nejspíš i s Babišem. Po krajských volbách to už musí sám vědět. Tyhle volby proto vyhrál jen opticky.  

Druhým poselstvím je, že předvolební koalice se vyplácejí. Když šla středně silná strana s někým do koalice, byl to takový bonus, že ji to pozdvihlo k výrazně lepšímu výsledku.

Výsledky senátních voleb 2020 můžete nalézt zde >>>

Typický příklad střední Čechy. Jedna z nejvýraznějších tváří těchto voleb, poslanec Kupka, vytáhl volební výsledek ODS v absolutních číslech ze 40 tisíc v roce 2016 na 85 tisíc voličů v roce 2020. K volebnímu vítězství mu chyběla tři procenta. Ty mohl získat koalicí s KDU-ČSL, což však někteří jeho straníci odmítli.

Naopak STAN (před čtyřmi lety získal 19 procent) lidovce do koalice vzal a letos zvítězil s 22 procenty hlasů a bude mít asi hejtmana. Příští rok možná půjdou do sněmovních voleb jenom koalice politických stran.

V blízké budoucnosti se rýsují dva předvolební opoziční bloky, ODS, TOP09 a KDU-ČSL a souběžně Piráti a STAN. Tyhle dvě uskupení dohromady mají velkou šanci dostat Andreje Babiše mimo vládu. Už dnes se dá teoreticky říct: pokud se spojí všechny krajské opoziční strany proti ANO, získá maximálně tři hejtmanská křesla.

Jestli mělo hnutí Milión chvilek pro demokracii v něčem přínos, pak v tom, že bylo dobrou platformou, a pódiem, na němž se setkaly různé opoziční strany. Ve chvíli, kdy Mikuláš Minář sice ohlásil vstup do politiky, se mu plní jeho sen, kdy dochází ke sjednocování opozice. To je paradox.

Na závěr několik postřehů. Zvyšující se trend volební účasti nejdříve v evropských a dnes i krajských volbách je z větší části motivován hlasování proti Andreji Babišovi. Dominátor české politiky nejen polarizuje, ale i vytváří opozici nové voliče.

Výsledky krajských voleb 2020 můžete nalézt zde >>>

Velkým vítězem těchto voleb jsou piráti, kteří se z nula dostali do všech krajských zastupitelstev. Zdá se, že bodují především u prvovoličů. Bude zajímavé sledovat, co byl jejich další rezervoár.

Jestli něco bylo na letošních volbách skandální, pak to byly statistické a politologické přepočty. Například, jak statistici a novináři nezapočítávali ODS do volebního výsledku, když šla v některých krajích v koalicích, protože byly považované za samostatné subjekty.

V jednom přepočtu tak ODS získala 53 krajských mandátů, v jiném 114 křesel, v dalším 94. Je to absurdní a z poraženého to může udělat vítěze a naopak. Nakonec měl pravdu Churchill, když v nadsázce řekl, že věří jen těm statistikám, které si sám zfalšuje.