Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Tři měsíce do voleb: Senát bude ještě více protivládní, v krajích se bojuje o oslabení Babiše

Koronavirová krize poněkud zastírá fakt, že Českou republiku čekají 2. a 3. října další volby. Tentokráte do třetiny Senátu a do zastupitelstev 13 krajů (kromě Prahy). Kampaň je vlivem epidemie mdlá a lidí na politiku, kromě vášnivých diskusí na sociálních sítích, nemají moc náladu. Přitom právě krajské volby by mohly naznačit, jakou sílu má vládní koalice ANO a ČSSD podporovaná komunisty a někdy i Okamurovou SPD. Předvolební a především povolební spolupráce opozičních stran by totiž v některých krajích mohla vést k oslabení Babiše. Naopak Senát se bude ještě více profilovat jako jasně protivládní politické hnízdo.

Změny se dají očekávat především v krajských volbách, přestože hnutí ANO zůstává na celostátní úrovni podle průzkumů dominantní. Jenže v některých regionech jeho zástupci postupují absurdně nebo dokonce vykazují zločinné chování. Například vystupování středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové je neakceptovatelné a vyvrcholilo naprosto nestoudnými vyjádřeními vůči záchranářům v době koronavirové pandemie. Za to by mělo být ANO voliči (dokonce i vlastními) po zásluze potrestáno. Ivo Vondrák, hejtman na severní Moravě, zase nezvládl poslední kritickou situaci kolem koronaviru na Karvinsku. Samostatnou kapitolou jsou pak brutální mafiánské praktiky členů ANO v Brně, které řeší policie a justice. To všechno může Babišovo hnutí a tím následně i premiéra oslabit. Neblahou zkušenost má už přitom z krajských voleb v roce 2016, kdy hnutí sice vyhrálo v 9 krajích, ale hejtmany má dnes pouze v pěti.

Před čtyřmi lety si naopak vyboxovala silné pozice ČSSD, která vyhrála ve dvou krajích, ale má 4 hejtmany. Navíc její další zástupce, někdejší hejtman v Plzni Josef Bernard, před měsícem na funkci rezignoval. Jenže na podzim se žádné zářivé výsledky sociální demokracie očekávat nedají, strana je na sestupu a nevykazuje žádný tah na branku. To může být pro možné vytvoření budoucích krajských vlád s ANO vážným problémem, protože mandáty budou chybět.

Jak se stát členem volební komise?

Navíc se očekávají i slabší výsledky komunistů, kteří vládnímu duu neustále podkuřují. Je to z jejich strany sebevražedné chování, což bývalý agent bolševické komunistické tajné policie Vojtěch Filip, toho času i předseda KSČM, brzy zjistí.

Pokud možných slabších výsledků ANO a ČSSD při povolebních jednáních dokážou využít ODS, STAN, TOP 09, Česká pirátská strana, KDU-ČSL a různé regionální subjekty, mohli bychom se dočkat zásadního přepsání krajské politické mapy. I když se dá očekávat, že na některých místech tyto strany budou s hnutím ANO „kolaborovat“. Z celostátního pohledu to sice bude další taktická chyba, ale místní lobbisté to vidí jinak. Dá se také předpokládat, že v Libereckém kraji opět vyhrají Starostové pro Liberecký kraj a ve Zlínském lidovci vedeni populárním Jiřím Čunkem.

Senát v opozici

Zcela jiná situace je a bude po volbách v Senátu, horní parlamentní komoře. Už dnes tam jsou v rukou opozice tři čtvrtiny z 81 mandátů. To se ještě dál posílí. Babišovo hnutí ANO senátní volby tradičně „neumí“. Ani letos nenašlo moc zajímavých a výrazných kandidátů a kandidátek do Senátu a jeho zisky budeme moci počítat na prstech jedné ruky. V některých obvodech dokonce vůbec nekandiduje a v Pelhřimově nasadilo ANO cirkusového politika a herce Vítězslava Jandáka, což je naprostý výsměch voličům.

Senátní volby 2020: Podívejte se na přehledný seznam kandidátů>>>

ČSSD má v Senátu klub s 13 členy, ale letos obhajuje 10 mandátů. Sice se počítá například s opakovaným vítězstvím socialistického místopředsedy Senátu Milana Štěcha (jeho soupeřem bude kromě jiných právě vzpomínaný Jandák) a některých dalších kandidátů sociální demokracie, ale strana bude nakonec ráda, když udrží vlastní senátorský klub, který musí mít alespoň pět členů.

Obecně se dá očekávat, že letošní volba do třetiny Senátu bude pro vládní strany neúspěchem. Navíc zástupci KSČM a Okamurovy SPD, kteří vládu více či méně podporují, se podle všeho neprosadí vůbec. Senát tak bude ještě silnější protibabišovské a protizemanovské těleso. Což se projevuje nejenom v případě vracení a doplňování zákonů, ale už i v zahraniční politice, o čemž svědčí připravovaná cesta předsedy Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan.

Především krajské volby nám tak už za necelé tři měsíce naznačí, jak může vypadat souboj o Poslaneckou sněmovnu v příštím roce. I když tam je k porážce Andreje Babiše ještě skutečně hodně daleko.  

Jak se volí v krajských volbách: Volební lístky a preferenční hlasy kandidátům >>>