Americký prezident Donald Trump a zakladatel facebooku Mark Zuckerberg - ilustrační snímek

Americký prezident Donald Trump a zakladatel facebooku Mark Zuckerberg - ilustrační snímek Zdroj: Twitter/Donald Trump

Zuckerberg versus Trump. Facebook smaže nevyhovující kampaňové reklamy

Marketingový tým amerického prezidenta Donalda Trumpa se podle Facebooku tentokrát trochu přepočítal. Gigant vlastněný Markem Zuckerbergem ve čtvrtek oznámil, že odstraní některé Trumpovy reklamy. Údajně totiž porušují politiku Facebooku a mohou vést ke zmatení lidí ohledně blížícího se sčítání lidu v USA. Na možný problém upozornil novinář Judd Legum.

Konkrétně se jedná o 2000 iterací jedné reklamy, která vyzývá k reakci na „Official Congressional District Census“. Odkaz však nevede na webovou adresu „United States Census Bureau“, tedy kanceláře starající se o celostátní sčítání, nýbrž na republikánské stránky action.donaldjtrump.com. Podle údajů z úložiště politických reklam na Facebooku byly na sociální síti uveřejněny 2. a 3. března.

„Tenhle průzkum je nezbytný pro strategii našeho týmu pro kampaň 2020. Potřebujeme patriotické Američany jako jsi ty, aby na tenhle census zareagovali, a abychom mohli vyvinout vítěznou strategii vhodnou pro váš stát,“ stálo podle CNN v jedné z reklam. Průzkum údajně obsahoval otázky jako například: „Myslíte si, že Nancy Pelosi a radikální levice staví svou anti-Trump agendu před zájmy amerických občanů?“

S nepřímou reakcí přišel mluvčí „Census Bureau“. Odmítl komentovat přímo reklamy Trumpovy kampaně, zmínil ale oficiální směrnice. Ty doporučují bojovat s fámami kolujícími na sociálních sítích jejich nahlášením. „Existují pojistky, které zabraňují šíření zmatku a nejasností v souvislosti s letošním sčítání lidu a tohle je ukázka toho, jak fungují,“ uvedl mluvčí Facebooku pro deník The Guardian. Trumpův tým na situaci nereagoval.

Legum ale upozorňuje na fakt, že reklamy prošly sítem reklamních ochran. Jejich smazávání pak začalo až ve chvíli, kdy na společnost ze Silicon Valley vyvinuli nátlak takzvaní obhájci občanských práv. Američtí Demokraté Facebook dlouhodobě kritizují za nedostatečné ověřování informací zveřejňovaných prostřednictvím placených reklam.

Co je to Census?

Census v USA se koná jednou za deset let a jde v podstatě o sčítání lidu. Oproti tomu, jak ho známe u nás, má ovšem jiný cíl. Jeho účelem je totiž stanovit, kolik z celkového počtu 435 křesel bude přiděleno každému jednotlivému státu v dolní sněmovně parlamentu (House of Representatives). Kromě toho navíc sesbíraná data určí rozdělení federálního financování, jedná se tedy o významnou událost. Letošní census začne 12. března.