Setrvání Vojtěcha Filipa v čele KSČM je dobrá zpráva. Na podzim sám odvede svoji stranu ze sněmovny

Kauza více než šest let starého výbuchu muničního skladu ve Vrběticích a jeho o víkendu odkryté závažné pozadí zcela překryly další významnější události domácí politiky. Jednou z nich bylo i zasedání ústředního výboru KSČM, který nakonec neodvolal Vojtěcha Filipa z čela této strany.

Zajímavé přitom bylo, že proti jeho dalšímu setrvání v čele komunistů hlasovala více než polovina přítomných delegátů. Filip pak prohlásil, že strana nechce klesnout pod volební výsledek z roku 2017. Sám přitom dělá vše, aby komunisté ze sněmovny po příštích volbách odešli nadobro.

Na úvod jen zopakujme výsledek onoho hlasování, k němuž došlo v sobotu ve středočeském Nymburku. Ústřední výbor strany má 90 členů a na konferenci jich dorazilo jen 78. Z těchto 78 delegátů hlasovalo pro odvolání Vojtěcha Filipa 46, tedy téměř 59 procent. Nadpoloviční většina by byla i v případě, že by byli přítomni úplně všichni delegáti. Filip však v čele strany zůstal, protože pro jeho odvolání jsou potřeba dvě třetiny z 90 hlasů, tedy 60. A ty jeho oponenti neměli.

Vojtěch Filip v reakci na výsledek hlasování označil svůj mandát jako relativně silný. Je to zvláštní hodnocení při vědomí, že proti vám hlasuje nadpoloviční většina. Zároveň uvedl, že v příštích volbách nechce klesnout pod výsledek z roku 2017, kdy komunisté získali 7,76 % hlasů a 15 křesel ve sněmovně. Současné preference strany přitom oscilují na samotné hraně volitelnosti. Navíc komunisté se o tom sami přesvědčili i loni na podzim, kdy zcela vyklidili pozice v mnoha krajských zastupitelstvech.

I přes nejhorší výsledek v roce 2017 se komunisté dostali nejblíž k moci v novodobé historii země. Tři roky tolerovali vládu Andreje Babiše. Nechali si za to zaplatit lukrativními funkcemi. Ze svého programu však prosadili jen drobečky. Jejich vlajkovou loď – zdanění finančních náhrad za nevydané restituce církvím – torpédoval Ústavní soud a nezbylo z ní nic. Pro Babiše plnili roli užitečných žolíků a hlasovací mašiny, se kterou premiér prosadil, co potřeboval. Ale smetanu slízl jen on sám. Většinu sociálních témat komunistům a ČSSD také přebralo ANO a stále více lidí nemá důvod, proč volit komunisty. A nic na tom nezmění ani vypovězení tolerance Babišově vládě. To bylo jen plané gesto, které nebude mít žádný efekt.

Mladší rudí straníci si uvědomovali, že stávající kurz vede stranu mimo brány sněmovny a volali po určité reformě programu či akcentu na liberálnější prvky. Nepochodili. Stranu do voleb proto povede Filip a jeho stará garda. Lze tedy očekávat, že výsledek strany bude ještě horší než v roce 2017 a že pokud strana přes 5 procent získá, tak těsně a bude mít ještě méně poslanců než dosud a v některých krajích nebude zvolen nikdo z jejich řad. Může se stát i to, že komunisté pět procent nezískají a Vojtěch Filip bude ten, kdo stranu odvede pryč ze sněmovny. Pro příznivce změn uspořádání politické mapy to kromě konce jedné etapy bude mít ještě další pozitivní výsledek, a to ten, že kromě ANO by při vypadnutí komunistů ze sněmovny a přepočítání jejich propadlých hlasů z toho těžily obě protibabišovské koalice Piráti + STAN a SPOLU.