Video placeholde

Senátní volby na Praze 9: Favority jsou kandidáti pravice – starosta, expert na bydlení a syn cimrmanologa

V pátek 5. (od 14:00 do 22:00) a v sobotu 6. dubna (od 8:00 do 14:00) proběhnou v pražském senátním obvodě číslo 24 doplňovací volby. protože se zde mandátu senátorky v lednu 2019 vzdala senátorka zvolená za hnutí ANO Zuzana Baudyšová. Volební obvod číslo 24 se jmenuje Praha 9. Které pražské části zahrnuje a kdo kandiduje?

Senátní volební obvod Praha 9 zahrnuje většinu stejnojmenné pražské městské části s výjimkou Hrdlořez, Hloubětína a části Malešic. Dále do něj patří městské části Praha 14, Kbely, Horní Počernice, Újezd nad Lesy, Běchovice, Dolní Počernice, Klánovice, Koloděje, Satalice a Vinoř. Historicky k obvodu patřily i Letňany, ale ty byly v roce 2010 přeřazeny k obvodu Praha 8.

Kandidáti do Senátu na Praze 9

Do doplňovacích voleb na Praze 9 strany vysílají deset kandidátů, což je o tři více než při posledních řádných senátních volbách v tomto obvodě v roce 2014. O hlasy voličů se zde budou ucházet: Petr Daubner (Česká pirátská strana, Zelení, ČSSD), Martin Hrubčík (ANO), Jan Jarolím (ODS, KDU-ČSL, Svobodní), Jiří Koskuba (Česká suverenita), Martin Kroh (TOP 09), Libor Michálek (VIZE), Pavel Pešan (SPD), David Smoljak (STAN), Eva Syková (Pro sport a zdraví) a Petr Šimůnek (KSČM).

V tomto senátním obvodě půjdou nyní voliči k senátním volebním urnám popáté. Nově zvolený senátor ovšem bude funkci vykonávat jen o něco málo déle než jeden rok, protože další řádné volby zde proběhnou už na podzim 2020.

Kandidáti pro volby do Senátu 2020: Přehledný seznam ve všech volebních obvodech >>>

Praha 9 je pravicový obvod

Obvod byl dlouhodobě baštou ODS, která ho ztratila až při zatím posledních senátních volbách.

Při historicky prvních senátních volbách se zde stal senátorem ředitel kulturního domu Josef Pavlata z ODS, kterému tehdy zvolení již v prvním kole uniklo jen těsně. Ve druhém kole volby však už s velkou převahou porazil sociálního demokrata Zdeňka Trojana.

Podruhé se v obvodě volilo v roce 2002. Josef Pavlata mandát obhajoval a uspěl, když v druhém kole získal více hlasů než sociální demokrat Josef Dobrý.

Při třetích senátních volbách v roce 2008 již dosavadní senátor Pavlata mandát neobhajoval, ale obvod stejně zůstal v držení občanských demokratů, protože zde v druhém kole vyhrál poslanec Tomáš Kladívko. I do třetice se ale tehdy zopakoval v druhém kole souboj občanského a sociálního demokrata, když za ČSSD bojoval lékař Jiří Koskuba.

Senátorka ANO

V zatím posledních senátních volbách v roce 2014 ovšem již obvod politickou barvu změnil. Tomáš Kladívko z ODS totiž v druhém kole prohrál s ředitelkou Nadace Naše dítě Zuzanou Baudyšovou. Ta již kandidovala v předcházejících volbách, ale skončila jako nestranička za hnutí SNK ED až třetí. V roce 2014 se už o post senátorky ucházela v barvách hnutí ANO, i když opět jako bezpartijní kandidátka. Díky vítězství Zuzany Baudyšové získalo tehdy hnutí ANO historicky první a dosud jediný senátní obvod v hlavním městě.

V lednu 2019 se však Zuzana Baudyšová mandátu z důvodu nemoci vzdala, což mělo za následek vypsání doplňovacích voleb.

Senátní volby 2020: Podívejte se na přehledný seznam kandidátů>>>

Favorité senátních voleb

Obvod nyní pozná v pořadí čtvrtého senátora, neboť žádný z předchozích senátorů nekandiduje. Mezi favority bezpochyby patří starosta největší městské části v tomto obvodu – Prahy 9 – Jan Jarolím, kterého favorizují sázkové kanceláře. Dlouholetý starosta devítky (od roku 2006) je členem ODS, ale kandiduje za volební koalici, v níž občanské demokraty doplňuje i KDU-ČSL i Svobondí, kteří tu s ODS kandidovali už v komunálních volbách. V tradičně pravicovém obvodě budou mezi výrazné kandidáty jistě patřit také nominanti středopravicových uskupení. Za TOP 09 kandiduje předseda České společnosti pro rozvoj bydlení Martin Kroh a za hnutí STAN scénárista, publicista a radní městské části Praha-Vinoř David Smoljak, který je synem režiséra Ladislava Smoljaka.

V barvách hnutí ANO se obvod pro babišovce pokusí udržet pedagog, bezpečnostní expert a předseda kontrolního výboru v městské části Praha 9 Martin Hrubčík. Za volební koalici Pirátů, Zelených a ČSSD do boje vstupuje učitel na vysočanském gymnáziu Petr Daubner, kterého nominovali Piráti, jichž je členem a zastupitelem na Praze 9.

Libor Michálek: jiná strana, jiný obvod

Kuriozitou těchto doplňovacích senátních voleb může být fakt, že se zde o senátní mandát znovu ucházejí dva bývalí senátoři, kteří ztratili mandát ve volbách na podzim 2018. Oba navíc v mezičase stihli změnit stranu, za kterou kandidují, ale také obvod, který chtějí v horní komoře parlamentu zastupovat. V obou případech navíc jejich minulá senátorská kariéra skončila prohrou s jedním z bývalých prezidentských kandidátů.

Libor Michálek v říjnu neobhájil mandát v senátním obvodu Praha 2, když ve druhém kole nestačil na Marka Hilšera. Následně pirátskou stranu opustil a nyní již jde do voleb v sousedním obvodě s centrem na Praze 9, ovšem už na kandidátce hnutí Vize pro Českou republiku, v němž se stal prvním místopředsedou.

Eva Syková: jiný obvod, jiná strana

Ještě složitější je politický senátní příběh Evy Sykové. Ta se před sedmi lety stala historicky první pražskou senátorkou zvolenou za ČSSD, když zvítězila v obvodě Praha 4. Loni na podzim ovšem změnila stranický dres a mandát tam již obhajovala v barvách hnutí ANO. Prohrála však s Jiřím Drahošem, který byl zvolen již v prvním kole. Nyní zkusí senátní štěstí potřetí, ale poprvé na Praze 9 a nově v dresu hnutí Pro sport a zdraví.

Opakované kandidatury

Do Senátu již kandidoval také lékař Jiří Koskuba. Bývalý poslanec ČSSD se o mandát v horní komoře za obvod se sídlem na Praze 9 ucházel za sociální demokraty v roce 2008, ale prohrál v druhém kole. Nyní se pokouší o reparát, ale tentokrát již kandiduje za stranu Česká suverenita.

Svého nominanta do boje vysílá i KSČM, která nominovala svého bývalého poslance a aktuálního 1. místopředsedu ústředního výboru strany Petra Šimůnka. Ani on není novicem mezi senátními kandidáty, protože se dvakrát neúspěšně pokoušel získat senátní mandát v obvodě Praha 12, ale ani v roce 2006 ani o šest let později nepostoupil ani do druhého kola.

Desítku kandidátů doplňuje živnostník z Prahy 14 Pavel Pešan, který kandiduje za SPD Tomia Okamury.