Video placeholde

Volby do Senátu: Třebíč nemá jednoznačného favorita. O vítězství se poperou Starostové, ANO a lidovci

Volební obvod číslo 53 na senátorském postu určitě zažije změnu. Dosavadní senátor František Bublan zvolený za ČSSD totiž neobhajuje. Kandidují Stanislav Zíma (nezávislý), Vladimír Kotek (za Rozumné), Naděžda Dobešová (ČSSD), Hana Žáková (za STAN), Michal Šalomoun (za Piráty), Marie Dudíková (KDU-ČSL), Miroslav Michálek (za ANO), Marek Nevoral (KSČM) a Petr Paul (SPD).

Volební obvod číslo 53 se jmenuje podle sídelního města Třebíč. Jeho popis je poměrně jednoduchý, protože se jeho území shoduje s celým okresem Třebíč. Tvoří ho velmi vysoký počet obcí – celkem 167. Největším městem obvodu je Třebíč, kde žije přibližně třetina všech voličů.

Třebíčsko je typický volebně přelétavý obvod. Jen jednou nenásledovalo celostátního vítěze senátních voleb. Tou výjimkou byly hned první senátní volby v roce 1996, kdy se senátorem stal třebíčský starosta, veterinář Pavel Heřman. Do voleb ho tehdy vyslala mimoparlamentní, silně antikomunistická Demokratická unie (DeU). Heřman se stal jediným zákonodárcem za tuto stranu (ač jako nestraník), když v rámci pověstné vlny Josefa Luxe „všichni proti ODS“ v druhém kole tehdejších voleb předehnala právě kandidáta občanských demokratů.

Senátor Heřman ovšem mandát po čtyřech letech již neobhajoval. Novým senátorem se i proto v roce 2000 stal kandidát tehdejší celostátně vítězné Čtyřkoalice, navržený lidovci, Pavel Janata z Třebíče, který v druhém kole porazil zástupce KSČM – dnešního předsedu poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika. Komunistický kandidát – tentokrát už ale Josef Zahradníček – pronikl do druhého kola i o šest let později, ale opět neuspěl. Porazil ho totiž Vítězslav Jonáš – starosta devítisethlavých Dukovan a kandidát ODS, jež se v tomto roce stala i celostátním vítězem voleb. Naopak obhajující senátor Janata skončil tentokrát ve volbách až třetí.

Podobný osud – vyřazení už v prvním kole ze třetího místa – ale potkalo v roce 2012 i senátora Jonáše. Ani on nedokázal mandát obhájit, a potvrdil tím jednu z charakteristik třebíčského senátního obvodu, podle níž zde zatím nikdo ze senátorů neúřadoval déle než jedno funkční období. V samotných volbách roku 2012 zvítězil poprvé v obvodě sociální demokrat – třebíčský rodák žijící už ale ve Veverské Bítýšce mimo volební obvod a bývalý ministr vnitra František Bublan z ČSSD. I on porazil v druhém kole kandidáta KSČM.

Tradice, že obvod má s každými volbami nového senátora, nebude přerušena ani nyní, protože sociální demokrat František Bublan se rozhodl už znovu nekandidovat, takže je jisté, že voliči vyberou už v pořadí pátého senátora pro Třebíčsko.

Senátní volby 2020: Podívejte se na přehledný seznam kandidátů>>>

Šachista i mistryně světa

Sázkové kanceláře dávají zatím největší šance třebíčskému notáři a reprezentantu ČR v korespondenčním šachu Miroslavu Michálkovi, jenž kandiduje jako nestraník za hnutí ANO. Sekundovat by mu mohla starostka pětisethlavé obce Koněšín Hana Žáková, kandidující jako nestraník za hnutí Starostové a nezávislí. Tuto bývalou členku lidovců, jež později kandidovala v různých volbách také za SNK ED nebo Věci veřejné, v letošních volbách kromě navrhujícího hnutí STAN podpořila také ODS, uskupení SNK ED nebo lokální hnutí Pro Třebíč.

Za sociální demokraty se obvod pokusí udržet Naděžda Dobešová – tajemnice místní tělovýchovné jednoty a třebíčská zastupitelka, která je ovšem veřejnosti známá hlavně jako několikanásobná mistryně světa v kuželkách. Fakt, že se kandidát KSČM třikrát za sebou v tomto obvodě dostal do druhého kola, se pokusí obhájit předseda okresního výboru komunistů Marek Nevoral z tisícihlavého městyse Vladislav. Třebíčsko patří celorepublikově k největším baštám komunistů, ale jejich celostátní oslabování jim přílišné šance nedává ani zde.

Na rozdíl od komunistů lidovci už senátora v obvodě měli. Tentokrát do voleb nominovali zástupkyni vedoucí třebíčského odběrového centra Marii Dudíkovou.

Bez „Bédy Trávníčka“

Za Okamurovo hnutí SPD bude kandidovat právník, jednatel společnosti a provozovatel bazaru Levňásek Petr Paul, který ovšem nepochází z obvodu, ale žije v Jihlavě, kde už do Senátu kandidoval neúspěšně před dvěma lety.

Velká poptávka byla po nominaci České pirátské strany. Chtěl zde za ni kandidovat spisovatel a lékař Miroslav Skačáni, ale byl odmítnut, protože je z Jihlavy. Místní piráti nakonec dali přednost advokátovi Michalu Šalomounovi z Třebíče, jenž v druhém kole primárek porazil marketingového ředitele a mluvčího cestovky Exim Tours Stanislava Zímu. Ten se ale nevzdal, shromáždil 1400 podpisů a do voleb jde jako nezávislý kandidát. Asi mu ale přes jeho častou přítomnost v médiích moc nepomůže, že na kandidátce má jako bydliště uvedenou Prahu.

V obvodu nebydlí ani poslední kandidát, nominant uskupení Rozumní, brněnský lékař Vladimír Kotek, jenž je členem Národní demokracie Adama B. Bartoše.

Kandidovat naopak nebude herec a třebíčský rodák Oldřich Navrátil (představitel Bédy Trávníčka v reklamě jedné společnosti), který se měl o hlasy voličů ucházet za TOP 09, ale později si kandidaturu rozmyslel.