Video placeholde

Volby do Senátu: V Praze 4 kandiduje „prezident“ Drahoš i přeběhlice Syková. Doběhne je triatlonista?

V senátním obvodu číslo 20 obhajuje dosavadní senátorka Eva Syková zvolená za ČSSD svůj post tentokrát v barvách Babišova ANO. Dále kandidují Martin Dvořák (za ODS), Jiří Drahoš (za KDU-ČSL + Zelení + STAN + TOP 09 - STAN), Benjamin Miloslav Kuras (za Realisty), Miroslava Skovajsová (za ČSSD), Karel Skoupil (KSČM), Rudolf Karel Mazáč (Dost je Dost!) a Jiří Kocman (SPD).

Do volebního obvodu patří území městské části Praha 4 s výjimkou Hodkoviček a Lhotky. Voliči zde budou vybírat svého senátora již pošesté, protože se zde jednou konaly „předčasné“ doplňovací volby, a zároveň zde zatím žádný senátor nebyl členem horní komory parlamentu déle než jedno funkční období. Obvod byl dlouho baštou pravice, ale zároveň se stal historicky prvním a dosud jediným, kde v Praze senátní křeslo dokázal získat kandidát navržený sociální demokracií.

Při historicky prvních senátních volbách se zde stal senátorem starosta Prahy 4 za ODS Zdeněk Klausner, kterému tehdy zvolení v prvním kole uniklo jen těsně. Ve druhém pak poměrně těsně porazil nominantku lidovců a bývalou předsedkyni České národní rady Dagmar Burešovou.

Konec v prvním kole

Po čtyřech letech zde v pořadí druhé senátní volby skončily už v prvním kole, ale nikoli vítězstvím Zdeňka Klausnera. Toho totiž v roce 2000 porazil a senátorem se už v prvním kole stal kandidát Čtyřkoalice, navržený Unií svobody, exministr zahraničí Josef Zieleniec. Ten ale v Senátu vydržel jen čtyři roky, protože ho voliči v historicky prvních českých volbách poslali do Evropského parlamentu. V obvodě Praha 4 se proto v roce 2004 musely konat doplňovací volby, v nichž uspěl kandidát ODS, podnikatel František Příhoda, když ve finále porazil filozofa Erazima Koháka nominovaného ČSSD.

Znovu se senátor v Praze 4 volil už po dvou letech. V roce 2006 mandát neobhajoval František Příhoda, ale ODS obvod udržela díky herci Tomáši Töpferovi, který v druhém kole přetlačil kandidáta ČSSD a rektora VŠE Richarda Hindlse.

Oranžová senzace

Ani Töpferovi ovšem nebylo dáno senátorovat na „čtyřce“ déle než jedno funkční období. V roce 2012 totiž v druhém kole podlehl dalšímu kandidátovi ČSSD – nestranické vědkyni Evě Sykové, která se díky tomu stala historicky prvním senátorem za ČSSD v hlavním městě. Navíc platí, že se ve volební den vyplatí sledovat volební výsledky právě z Prahy 4, protože v řádných senátních volbách se zde zatím vždy senátorem stal kandidát uskupení, které dané volby vyhrálo i celkově v celostátním měřítku.

Senátorská výměna dresu

V letošních volbách zde dojde k málo obvyklé situaci, kdy stávající senátorka Eva Syková sice bude mandát obhajovat a pokusí se stát prvním, komu se to v tomto obvodě podaří, ale nebude to už za sociální demokracii, za niž byla zvolena v roce 2012. Syková totiž neuspěla v sociálně demokratických primárkách. Do voleb ji však nominovalo hnutí ANO. Senátorka, které je 74 let, se pokusí využít faktu, že i v Praze 4 v loňských senátních volbách bylo toto hnutí nejsilnější stranou, i když „jen“ s 21 procenty.

Hlavním vyzyvatelem Sykové bude neúspěšný prezidentský kandidát a bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš, kterého do voleb jako nestraníka na Praze 4 vysílá koalice STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Zelení. Jejich střet okoření i to, že se spolu střetli, když Syková musela po aféře odejít z Akademie věd v době, kdy ji Drahoš vedl.

Napravo od koalice Jiřího Drahoše bude za ODS kandidovat Martin Dvořák. Nejde ovšem o bývalého senátora strany v obvodě Český Krumlov, ale o jeho nestranického jmenovce a bývalého reprezentanta ČR v triatlonu.

Dost je dost!

Novou kandidátku bude mít ČSSD, za niž do voleb půjde lékařka a zakladatelka sítě Mama center pro screening rakoviny prsu Miroslava Skovajsová. Okamurovo hnutí SPD navrhlo Jiřího Kocmana – manažera rizik Centra pro regionální rozvoj ČR, které trochu paradoxně vzhledem k jeho stranické příslušnosti pracuje s evropskými dotacemi. Komunisté zkusí po šesti letech opět nasadit krizového manažera Karla Skoupila. Ten nebude jediným, kdo se pokusí zopakovat dřívější neúspěšnou kandidaturu v tomto obvodě. Již před 18 lety se zde pokoušel o zvolení do Senátu za stranu Pravý blok dirigent, režisér a právník Rudolf Karel Mazáč, který nyní jde do volebního klání za vlastní hnutí Dost je dost! Mazáč je v 79 letech nejstarším kandidátem nejenom v Praze 4, ale také ve všech senátních obvodech, kde se letos volí.

Kandidáta budou mít v obvodě také Realisté, kteří navrhli spisovatele a nestraníka Benjamina Miloslava Kurase.

Sázkaři v obvodě vidí jako favorita Jiřího Drahoše s neuvěřitelným kursem 1,06, ale volby budou vyrovananější.