Video placeholde

Volby do Senátu: Chodové dosud volili levici z ČSSD. Budou mít Domažlice poprvé senátora z jiné strany?

Kandidátů do voleb na Domažlicku a Klatovsku bude letos sedm, tedy o jednoho více než před šesti lety. Kandidují: Michal Janek (TOP 09), Viktor Krutina (Piráti), Jan Látka (ČSSD), Milan Obdržálek (SPD), Josef Švarcberk (KSČM), Miroslav Timura (Česká suverenita), Vladislav Vilímec (ODS) a Miroslav Vokáč (ANO).

Volební obvod číslo 11, který má sídlo v Domažlicích, zahrnuje celý okres Domažlice a větší, jižnější část sousedního okresu Klatovy. Trochu paradoxně má obvod sídlo v Domažlicích, přestože největší ze 147 obcí v obvodu jsou právě Klatovy a z klatovské části obvodu také pochází většina voličů. Z Domažlicka se v tomto obvodu volí ve všech jeho 85 obcích, z Klatovska „jen“ v 65, protože Horažďovicko patří do senátního obvodu číslo 7, přezdívaného Plzeň-jih.

Oranžová bašta

Domažlicko patří mezi několik málo senátních obvodů, které za celou svou dosavadní historii nezměnily barvu. V obvodě Domažlice totiž zatím pokaždé senátní volby vyhrál kandidát ČSSD. Chodové, o nichž se říká, že jsou šetrní, tak trochu překvapivě dávají přednost rozhazovačné levici.

Na druhou stranu samozřejmě platí, že historické Chodsko netvoří většinu senátního obvodu. Z Chodska ale pocházel historicky první novodobý senátor za Domažlicko Petr Smutný – vedoucí referátu životního prostředí z Klenčí pod Čerchovem a člen sociální demokracie. V premiérových volbách v roce 1996 porazil v druhém kole Petr Smutný svého rivala z ODS, který navíc pocházel z Klatovska, čímž se začal odehrávat i mimopolitický příběh tohoto volebního obvodu, v němž často soupeří kandidáti z obou jeho částí.

O čtyři roky později Smutný mandát obhájil, když v druhém kole v roce 2000 porazil jednoho z vůbec prvních výrazných nezávislých kandidátů – podnikatele Jaroslava Komoru. Smutný se následně stal dokonce předsedou senátního klubu ČSSD a místopředsedou Senátu.

Dámský souboj

Ve volbách 2006 se v druhém kole obvod vrátil k oranžovo-modrému souboji, tentokrát už ale mandát neobhajoval Petr Smutný a došlo k ryze dámskému souboji. Sociální demokraté si totiž za kandidátku vybrali starostku Sušice na Klatovsku Jitku Rippelovou a ODS sem poslala Elišku Haškovou-Coolidge, která v minulosti pracovala v Bílém domě. Oranžová dynastie ale pokračovala díky vítězství sušické starostky, čímž se senátní mandát poprvé a zatím naposled dostal do klatovské části obvodu.

V zatím posledních senátních volbách ovšem Rippelová již v oranžovém dresu nekandidovala. Prohrála totiž primárky v rámci ČSSD s domažlickým poslancem Janem Látkou. Opustila následně sociální demokracii a rozhodla se zkusit štěstí s kandidaturou za SPOZ – tedy zemanovce. Jenže už v prvním kole skončila až čtvrtá, zatímco Jan Látka za ČSSD v druhém kole porazil klatovského starostu za ODS Rudolfa Salvetra a udržel obvod i na dalších šest let pro ČSSD.

Látkova obhajoba

Jan Látka se mandát pokusí letos obhájit. V cestě mu bude stát zejména kandidát hnutí ANO, domažlický zastupitel a předseda tamního kontrolního výboru Miroslav Vokáč a také bývalý poslanec a současný náměstek hejtmana Vladislav Vilímec z Kdyně na Domažlicku z ODS.

Kandidáta z Domažlicka, přímo z okresního města, nominovali i Piráti, kteří v primárkách vybrali místního projektanta Viktora Krutinu, který stranu vede na listině pro volby do domažlického zastupitelstva. Z Domažlic pak pochází i kandidát SPD – specialista v kovovýrobě Milan Obdržálek.

Z osmičky kandidátů bude proto jen jeden jediný zastupovat klatovskou – tedy lidnatější – část obvodu. Bude jím oční lékař a bývalý poslanec za TOP 09 Michal Janek.

Komunisté trochu překvapivě do voleb vyslali kandidáta, který nepochází z tohoto senátního obvodu, ale až z území za jeho hranicí. Bývalý poslanec, bývalý důstojník pohraniční stráže a dnes velitel výjezdové jednotky dobrovolných hasičů Josef Švarcbek totiž žije v Plané na Tachovsku, která do obvodu už nepatří.

Právník všech barev

Miroslav Timura, který kandiduje za Českou suverenitu, což je nástupce Suverenity-Bloku Jany Bobošíkové, se v primárkách pokoušel získat nominaci Pirátů, ale neuspěl. Nelze se tomu asi divit, když je o něm známé, že byl nejprve členem zelených, aby následně kandidoval ve volbách za Národní demokracii, což je v současnosti působící, krajně pravicová strana, vedená Adamem B. Bartošem.

Právník z obce Mnichov na Domažlicku se v otázce politické orientace očividně trochu hledal, ale k senátní kandidatuře se nakonec dostal, přestože v domažlicko-klatovském obvodu sehraje asi spíše roli volební kuriozity.